Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: 100-tisíc testov od slovenských vedcov prešlo úspešnou registráciou

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Slovensko má k dispozícii 100-tisíc testov na COVID-19, ktoré vyvinuli lokálni vedci. Vývoj a výrobu testov financovala nadácia ESET. Vo štvrtok vláda schválila systém tzv. smart karantény, ktorý umožní Slovákom vracajúcicm sa zo zahraničia absolvovať dvojtýždňovú karanténu doma.

Koronavírus na Slovensku: 100-tisíc testov od slovenských vedcov prešlo úspešnou registráciou Úrad vlády SR/SITA

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1480 (+3) prípadov, 1131 (+19) ľudí sa z choroby vyliečilo, 27 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 116 (-18)
  • testovaných bolo u nás doteraz 127 034 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani prijímacie skúšky na stredné školy,
  • vláda schválila tzv. smar karanténu, mala by nahradiť povinnú štátnu karanténu,
  • Slovensko má k dispozícii 100-tisíc testov, ktoré vyvinuli a vyrobili slovenskí vedci. Štátu ich darovala nadácia ESET,
  • z karantény bola uvoľnená celá osada v Žehre,
  • premiér aj hlavný hygienik hovoria o možnom otváraní materských a základných škôl, rozhodnú budúci pondelok,
  • 6. mája Slovensko vstúpilo do 2. a 3. fázy uvoľňovania opatrení naraz,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 302 468 osôb, potvrdených bolo 4 443 986 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet úmrtí tam už prekročil 85-tisíc,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

21:03 Nórsko pravdepodobne zachová obmedzenie cestovania do 20. augusta, uviedla premiérka Erna Solbergová v piatok počas debát o reštartovaní ekonomiky a prevencii voči novej vlne koronavírusu SARS-CoV-2. 

Obmedzenia zahŕňajú oficiálne odporúčanie necestovať do zahraničia, pokiaľ to nie je nevyhnutné, desaťdňovú karanténu pre všetkých ľudí, ktorí sa vracajú zo zahraničia, a zákaz vstupu pre väčšinu ľudí, ktorí nie sú občanmi Nórska a nemajú povolenie žiť a pracovať v Nórsku.

20:53 Írsko začne v pondelok uvoľňovať opatrenia zavedené v súvislosti s novým koronavírusom. V piatok to oznámil premiér Leo Varadkar, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.

„Môžem potvrdiť, že je bezpečné začať s prvou fázou nášho plánu uvoľňovania opatrení od pondelka, “uviedol Varadkar. Vláda takisto po prvýkrát odporučila obyvateľom nosiť na verejnosti rúška.

Po novom bude pre všetkých ľudí prichádzajúcich do krajiny povinná 14-dňová karanténa. Výnimku budú mať tí, ktorí prídu zo Severného Írska. Írsko zaviedlo obmedzenia pohybu na konci marca. Zavreli sa všetky podniky a obchody s výnimkou supermarketov a čerpacích staníc. Plán uvoľňovania je podľa Reuters jeden z najkonzervatívnejších v Európe.

20:32 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 v Taliansku stúpol v piatok o 242. V predchádzajúci deň bolo úmrtí 262. Denný počet nových prípadov nákazy zase klesol na 789 oproti 992 prípadom zaznamenaným vo štvrtok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu.

Celkový počet mŕtvych od vypuknutia nákazy v Taliansku 21. februára je aktuálne 31 610, uviedol úrad. Ide o tretí najvyšší počet úmrtí na svete po Spojených štátoch a Británii.

19:12 Výnimky z povinnej karantény sa rozšíria o ďalšie skupiny obyvateľov. Opatrenie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré zmierňuje podmienky, vstúpi do účinnosti v pondelok 18. mája o 7:00 h. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

Povinnú karanténu nebudú musieť absolvovať slovenskí zdravotníci, opatrovatelia, vedecko-výskumní pracovníci, pedagogickí zamestnanci alebo sezónni pracovníci v poľnohospodárskom alebo potravinárskom odvetví, ktorí majú uzatvorený pracovnoprávný vzťah na území Českej republiky alebo Rakúska vo vzdialenosti viac ako 30 kilometrov po pozemnej komunikácii od hraničného priechodu SR. Potrebné je potvrdenie o výkone práce a negatívny test RT-PCR na ochorenie COVID-19 nie starší ako 96 hodín.

19:02 Bazilika sv. Petra vo Vatikáne sa v pondelok po dvoch mesiacoch opäť otvorí pre návštevníkov. Svätá stolica to oznámila v piatok.

Najväčší katolícky kostol na svete už pracovníci kompletne vydezinfikovali. Ľuďom, ktorí sa zúčastnia na omšiach v Bazilike sv. Petra a ďalších pápežských bazilikách v Ríme, budú merať telesnú teplotu. Takisto budú povinní dodržiavať odstup jeden od druhého a nosiť rúško alebo inú ochranu tváre.

Verejné bohoslužby v talianskych kostoloch obnovia na budúci týždeň v pondelok, avšak za prísnych podmienok, ktoré sú uvedené v protokole podpísanom talianskou konferenciou biskupov a vládou.

18:56 Jemenská vláda v Adene v piatok na Twitteri potvrdila 21 nových prípadov nákazy novým koronavírusom vrátane troch úmrtí, oznámila agentúra Reuters.

Vláda v Adene, ktorá je podporovaná Saudskou Arábiou, uviedla, že celkový počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v južnej časti krajiny, ktorú má pod kontrolou, tak dosiahol 106 a počet obetí stúpol na 15.

16:47 Brazília zaznamenala rekordný denný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19. Za posledných 24 hodín tam pribudlo v 13 944 nových prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Najľudnatejšia krajina Latinskej Ameriky tak eviduje už 202 918 infikovaných a 13 933 mŕtvych, informovala v piatok agentúra Reuters.

Guvernéri deviatich z 26 brazílskych štátov a jedného federálneho dištriktu v stredu avizovali, že sa nebudú riadiť pokynmi prezidenta Jaira Bolsonara na opätovné otvorenie kozmetických salónov, holičstiev a športových akadémií.

16:38 Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo predĺžil opatrenia obmedzenia pohybu v meste New York do 13. júna. Naopak v iných častiach štátu už začali v piatok s postupným uvoľňovaním opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou, informovala agentúra AFP.

Cuomo príslušné nariadenie podpísal vo štvrtok večer miestneho času. Súčasné opatrenia obmedzenia pohybu v štáte New York mali vypršať v piatok. Niektoré z nich Cuomo predĺžil do 28. mája a ďalšie do 13. júna.

16:25 Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) počas piatkovej návštevy základných a stredných škôl v piatok v Košiciach pokračoval v diskusiách o potenciálnom otváraní škôl v rámci uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Potvrdil, že rozhodnutie v tomto smere by malo padnúť v pondelok 18. mája.

16:27 Rakúsko sa v piatok dohodlo na úplnom otvorení hraníc s Lichtenštajnskom a Švajčiarskom od 15. júna. Ide o rovnakú dohodu, akú Rakúšania predtým uzavreli s Nemeckom. Informoval o tom rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorého citovala agentúra Reuters.

„Dosiahli sme dohodu s Nemeckom, Lichtenštajnskom a Švajčiarskom na okamžitom výraznom uvoľnení (obmedzení na hraniciach) a úplnom otvorení hraníc od 15. júna,“ povedal Kurz na tlačovej konferencii.

Kancelár dodal, že Rakúsko teraz o podobnej dohode rokuje s východnými susedmi.

„V prvej línii teraz vidíme krajiny na východe, napríklad Česko a Slovensko,“ uviedla v stredu podľa českého portálu iDnes.cz rakúska ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová pre rozhlasovú stanicu Ö1.

15:59 Posledné výsledky plošného testovania komunity v Žehre na ochorenie COVID-19 potvrdili ďalších desať nakazených, ktorých presunuli do karanténneho mestečka. Uviedol to člen permanentného krízového štábu Peter Pollák s tým, že v piatok o 15:30 h oficiálne otvorili poslednú karantenizovanú časť obce.

„Žehru sme rozdelili na tri sektory. Sektor jeden sme otestovali v pondelok, celkovo 294 odberov a našli sme tam šiestich pozitívnych, ktorých sme následne premiestnili do karanténneho mestečka. V sektore dva sme v utorok otestovali 182 ľudí, nenašli sme tam žiadneho pozitívneho. Sektor tri sme otestovali v stredu, celkovo sme uskutočnili 698 odberov, našli sme tam desať pozitívnych ľudí,“ priblížil Pollák. 

Dodáva, že všetkých pozitívnych aj s ich rodinnými príslušníkmi premiestnili do karanténneho mestečka, kde sa aktuálne nachádza 98 ľudí, z toho 42 pozitívnych. Podľa Polláka bolo celkovo v Žehre od samého začiatku, od 9. apríla, 72 pozitívnych ľudí.

14:36 Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota zavádza niektoré výnimky z doterajšieho zákazu návštev, ktorý pred niekoľkými týždňami vyhlásili v súvislosti so šírením nového koronavírusu. Informovala o nich komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková.

„Vzhľadom na aktuálnu priaznivú epidemiologickú situáciu v SR v súvislosti s ochorením COVID-19 udeľujeme v rimavskosobotskej nemocnici na základe usmernenia hlavného hygienika SR výnimky zo zákazu návštev lôžkových oddelení za dodržiavania hygienických pravidiel a protiepidemických opatrení,“ uviedla Fedáková.

14:12 Z karantény bola uvoľnená celá osada v Žehre. Bola to posledná osada na Spiši, ktorá bola v karanténe vyše mesiaca.

14:09 Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) počas piatkovej návštevy základných a stredných škôl v piatok v Košiciach pokračoval v diskusiách o potenciálnom otváraní škôl v rámci uvoľňovania opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Potvrdil, že rozhodnutie v tomto smere by malo padnúť v pondelok 18. mája.

Do škôl by sa mali vrátiť najprv deti v materských školách (MŠ) a žiaci prvého stupňa základných škôl spolu s piatakmi. „Musím povedať, že bolo aj nadšenie z tej druhej strany, čiže učitelia sa veľmi tešia, že pôjdu už do škôl, ja to podporujem a verím, že spoločne to zvládneme,“ uviedol minister pre novinárov.

13:55 Irán v piatok oznámil najvyšší počet nových prípadov nákazy novým typom koronavírusu za viac než mesiac. Súčasne uviedol, že ohniská nákazy sa objavili v iných regiónoch než doteraz.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite