Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudli štyria pozitívni pacienti, celkovo sa vyliečilo viac ako tisíc ľudí

.ivana Šalgová .martina Bednárová .slovensko

Celosvetovo sú už potvrdené viac ako štyri milióny prípadov nákazy koronavírusom. Najviac postihnutými sú Spojené štáty. Viaceré krajiny Európy postupne uvoľňujú bezpečnostné opatrenia, ktoré zaviedli, aby zabránili šíreniu pandémie. V utorok na Slovensku otestovali 4326 vzoriek.

Koronavírus na Slovensku: Pribudli štyria pozitívni pacienti, celkovo sa vyliečilo viac ako tisíc ľudí AP Photo/Jon Gambrell

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online: 

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1469 (+4) prípadov, 1060 (+77) ľudí sa z choroby vyliečilo, 27 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 139 (+19)
  • testovaných bolo u nás doteraz 127 034 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani prijímacie skúšky na stredné školy,
  • 6. mája Slovensko vstúpilo do 2. a 3. fázy uvoľňovania opatrení naraz,
  • v karanténe ostáva na Spiši posledná rómska komunita v Žehre,
  • v piatok 1. mája vstúpili do platnosti nové podmienky pre pendlerov aj ľudí pracujúcich ďalej ako 30 kilometrov od hraníc,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 292 727 osôb, potvrdených bolo 4 344 152 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet úmrtí tam už prekročil 80-tisíc,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

19:59 Plošné testovanie komunity v Žehre, ktoré sa realizovalo od pondelka do stredy, zatiaľ odhalilo šesť ľudí pozitívnych na ochorenie COVID-19. Pre TASR to uviedol člen permanentného krízového štábu Peter Pollák s tým, že nakazených ľudí aj s ich rodinnými príslušníkmi presunuli do karanténneho mestečka a dva sektory v osade tak mohli otvoriť.

SITA/Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky

„Žehru sme rozdelili na tri sektory podľa geografického začlenenia. V pondelok sme pretestovali sektor jeden, necelých 300 ľudí a z toho bolo šesť pozitívnych, ktorých sme presťahovali do karanténneho zariadenia. V sektore dva sme otestovali v utorok 182 ľudí a všetci boli negatívni. Dnes sme testovali 698 ľudí v sektore tri, no výsledky budú známe až o dva dni. Na základe týchto výsledkov sme sektor jeden a dva otvorili, pričom sme presťahovali pozitívnych ľudí aj s ich rodinami,“ priblížil Pollák.

19:55 Výnimku zo štátnej karantény nebudú mať len zdravotnícki pracovníci a opatrovateľky, ale zrejme aj sezónni zamestnanci v poľnohospodárstve a potravinárstve. Definitívne sa o výnimkách rozhodne v piatok. Výnimky by mali platiť od 18. mája. 

19:47 Čilská vláda nariadila v stredu úplné uzavretie hlavného mesta Santiago po tom, ako tam za uplynulých 24 hodín úrady zaznamenali 60-percentný nárast počtu nových prípadov koronavírusu v porovnaní s utorkom, píše agentúra AFP.

„Najprísnejším opatrením, ktoré musím oznámiť, je úplná karanténa metropolitnej oblasti Santiaga,“ uviedol minister zdravotníctva Jaime Maňalich. Uzavreté boli dosiaľ iba niektoré oblasti v hlavnom meste.

Úrady v Čile v stredu zaznamenali rekordný počet 2660 nových prípadov infekcie. Maňalich vyhlásil, že opatrenia sú nevyhnutné na zastavenie šírenia infekcie.

18:33 USA tvrdia, že Čínou podporovaní hekeri sa pokúšajú ukradnúť výskum vakcíny na COVID-19. „Snahy Číny zacielené na tieto sektory predstavujú výraznú hrozbu pre zvládnutie ochorenia COVID-19 našou krajinou,“ uviedli FBI a agentúra pre kyberbezpečnosť. 

18:13 V Poľsku opäť otvoria kaderníctva, reštaurácie, kaviarne a umožnia niektorým deťom vrátiť sa do školy. Premiér Mateusz Morawiecki uviedol, že nosenie rúšok na verejnosti a dodržiavanie sociálnej vzdialenosti bude i naďalej povinné, aj keď 18. mája prijmú nové opatrenia.

18:11 Náboženské hnutie s názvom MMS Australia dostalo pokutu v prepočte približne 90.000 eur za nezákonnú propagáciu údajného "zázračného lieku" na ochorenie COVID-19, ktorý okrem iného obsahuje aj priemyselné bielidlo.

MMS Australia ponúkala verejnosti "zázračný minerálny roztok" (Miracle Mineral Solution - MMS), ktorý väčšinou vzniká miešaním priemyselne dostupných chemikálií. Podľa TGA obsahuje nadmerné množstvo chloritanu sodného, čo je zlúčenina používaná najmä pri chemickom bielení papiera či výrobe dezinfekcie.

MMS Australia je austrálskou pobočkou "Nenáboženskej cirkvi" Genesis II, ktorá v snahe vyhnúť sa regulácii a kontrole vydáva chemikálie MMS za svoje "cirkevné sviatosti".

17:22 Počas krízovej situácie v súvislosti s novým koronavírusom by mali na Slovensku vzniknúť epidemiologické ambulancie pre pacientov s ochorením COVID-19. Ich fungovanie umožňuje novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Právna úprava reguluje aj zriaďovanie mobilných odberových miest. Cieľom je, aby nevznikali živelne.

Počet epidemiologických ambulancií a mobilných odberových miest majú stanovovať regionálne úrady verejného zdravotníctva a ministerstvo podľa epidemiologickej situácie. Ambulancia má dostávať od zdravotnej poisťovne mesačnú paušálnu platbu vo výške 11 836 eur. 

Maximálny počet ambulancií sa odhaduje na 137, čo zodpovedá pevnej sieti pohotovostí. Ako vyplýva z materiálu, práve tie by mohli takúto činnosť dočasne vykonávať. Umožnilo by to rozhodnutie ministerstva zdravotníctva po žiadosti samosprávneho kraja.

V súvislosti s mobilnými odberovými miestami sa predpokladá, že najviac by ich mohlo byť pri väčších nemocniciach, asi 62. Na mobilných odberových miestach by sa mal odoberať biologický materiál osobám s podozrením na ochorenie COVID-19, a to buď v priestoroch zdravotníckeho zariadenia alebo výjazdovou formou. Novela upravuje aj dopravu zdravotníckych pracovníkov vykonávajúcich odbery i testovaných. Ak o tom rozhodne vláda, odbery by mohol vykonávať aj profesionálny vojak ozbrojených síl SR, ktorý je zdravotníckym pracovníkom.

16:41 V boji proti novému koronavírusu bude v rezorte obrany pomáhať nová termokamera a ďalších päť špecializovaných prístrojov. Štátu ich darovala Republiková únia zamestnávateľov. Na stredajšej tlačovej konferencii o tom informovali premiér Igor Matovič, minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a prezident Republikovej únie zamestnávateľov Miroslav Kiraľvarga. Darované prístroje využijú podľa ministra v rezortných nemocniciach a ozbrojených silách aj po skončení pandémie.

„Som veľmi rád, že aj takýmto spôsobom zamestnávatelia ukazujú, že nielen pýtajú v takejto situácii oprávnenú pomoc pre svojich zamestnancov, lebo chcú udržať pracovné miesta, ale zároveň aj pomoc ponúkli,“ skonštatoval premiér. Termokameru využijú podľa neho v karantenizovanej osade v Žehre.

Kiraľvarga priblížil, že termokamera dokáže zmerať teplotu hromadne, za minútu až sto prechádzajúcim ľuďom. Súčasťou daru je tiež päť generátorov vodíka a kyslíka. Pomáhať majú pri liečbe respiračných chorôb, hlavne nového koronavírusu.

15:53 Počet telefonátov na tiesňovú linku pre obete násilia na základe rodovej príslušnosti a tzv. stalkingu (nebezpečného prenasledovania) sa Taliansku v podmienkach karanténnych opatrení zavedených voči šíreniu nového koronavírusu zvýšil o 73 percent.

Medziročný nárast sa týka obdobia od 1. marca do 16. apríla, uviedol Istat. Talianska celonárodná karanténa sa začala 10. marca, pričom k uvoľneniu prísnych opatrení došlo 4. mája.

Z 5031 hovorov viac ako 2000 prijali od ľudí, ktorí hľadali pomoc, z nich približne od 1500 ľudí, ktorí boli fyzicky alebo slovne zneužívaní. Približne 97 percent volajúcich boli ženy.

Mnoho odborníkov vyjadrilo obavy, že ženy by mohli byť v čase obdobia karantény vystavené väčšiemu riziku, pretože niektoré z nich zostali uväznené v násilnej domácnosti.

14:35 Pandémia nového koronavírusu je naďalej hrozbou. Ak sa zabráni jej návratu, reštart ekonomiky a ochrana ľudských životov sú možné, preto je potrebné konzistentne pokračovať v dodržiavaní minimálneho odstupu a hygienických opatrení. Pred poslancami Spolkového snemu to v utorok povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Zdôraznila, že s pandémiou bude musieť ľudstvo ešte nejaký čas žiť. Proti vírusu zatiaľ neexistuje nijaký liek či vakcína, ale doterajšie úspechy sú povzbudivé.

„Stále žijeme v pandémii a s vírusom a tak to zostane. (...) Koronavírus preto zostáva pre nás všetkých hrozbou. Buďme odvážni a ostražití,“ povedala kancelárka.

Vláda podľa Merkelovej zatiaľ neplánuje zvýšenie daní. Odmieta znovu zaviesť i daň z nehnuteľností. Pokiaľ ide o situáciu v oblasti ekonomiky a zamestnanosti, Merkelová pripomenula pomoc vo forme kurzarbeit, pomoc pri likvidite a zníženie DPH pre gastronomické prevádzky.

Podľa nej je dobré, že pandémia zasiahla Nemecko v ekonomicky dobrej situácii. „Máme šancu zvládnuť to. No nehovorím, že nikto nič nepocíti,“ poznamenala.

14:08 V Británii zomrelo 275 sociálnych a zdravotníckych pracovníkov, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19.

Johnson počas interpelácií v Dolnej snemovni britského parlamentu pri príležitosti ich medzinárodného dňa vzdal hold zdravotným sestrám a potvrdil, že "na ochorenie COVID-19 zomrelo v Británii 144 zdravotníkov a 131 sociálnych pracovníkov".

Ochoreniu COVID-19 podľahlo do utorka v Británii 32 692 ľudí a uskutočnilo sa 2 007 146 testov na koronavírus SARS-CoV-2, pričom niektoré osoby boli testované viackrát. Pozitívnych testov bolo do utorka 226 463.

13:24 Európska komisia predstavila v stredu plán postupného „reštartovania“ turistického ruchu počas nadchádzajúceho leta. Chce tak zachrániť milióny pracovných miest v tomto sektore, ktorý tvrdo zasiahla pandémia koronavírusu.

„Dnešná smernica môže byť šancou na lepšiu (turistickú) sezónu pre mnohých Európanov, ktorých živobytie závisí od turistického ruchu, a pravdaže, pre tých, ktorí by toto leto chceli cestovať,“ povedala novinárom výkonná podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová, zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže.

Cestovné obmedzenia prijaté počas pandémie mali podľa AFP likvidačný vplyv na celý sektor turistického ruchu. Letecké spoločnosti boli napríklad nútené prepustiť desaťtisíce zamestnancov.

Turizmus sa podieľa zhruba desiatimi percentami na HDP EÚ a vytvára 12 percent pracovných miest. Mimoriadne dôležitý je v južných štátoch EÚ, ako sú Taliansko, Španielsko a Grécko, ktoré zápasia s dlhovou záťažou a negatívnymi dôsledkami šírenia koronavírusu.

Plán EÚ počíta s trojfázovým koordinovaným znovuotváraním hraníc jednotlivých krajín, ktoré sú väčšinou uzavreté, s výnimkou nevyhnutne potrebného pohybu osôb a tovaru.

12:44 Poľsko predĺži prísne kontroly na svojich hraniciach, zavedené pred dvoma mesiacmi pre pandémiu koronavírusu, do 12. júna. Oznámilo to v stredu poľské ministerstvo vnútra.

Vláda v marci uzavrela hranice krajiny pre väčšinu cudzincov s cieľom zastaviť šírenie vírusu. Platnosť rozhodnutia už odvtedy štyrikrát predĺžila.

Hranice Poľska môžu na stanovených priechodoch naďalej prekračovať poľskí občania, diplomati, cudzí štátni príslušníci s právom na pobyt a vodiči nákladnej dopravy.

12:17 Kontroly na hraniciach Nemecka sa od tejto soboty (16. 5.) čiastočne uvoľnia. Úplné ukončenie kontrol v dôsledku pandémie koronavírusu je však naplánované až od 15. júna. Na svojom stredajšom zasadnutí sa na tom dohodla spolková vláda, informoval denník Südeutsche Zeitung.

11:34 Mesto Ťi-lin ležiace v rovnomennej provincii na severovýchode Číny v stredu čiastočne uzavreli. Stalo sa tak po tom, ako sa tam v posledných dňoch objavilo viacero nových prípadov nákazy novým koronavírusom, čo podnietilo obavy z možnej druhej vlny šírenia vírusu v Číne.

V približne štvormiliónovom Ťi-line prestali v stredu premávať autobusy. Úrady zároveň obyvateľom oznámili, že vycestovať z mesta budú môcť len v prípade, že strávili istú nespresnenú dobu v „prísnej samoizolácii“ a v ostatných 48 hodinách boli negatívne otestovaní na koronavírus.

AP Photo/Ng Han Guan, File

V meste tiež úrady nariadili okamžité zatvorenie kín, telocviční, internetových kaviarní a iných podobných zariadení. Miestne lekárne zároveň musia úradom ohlasovať predaj akýchkoľvek liekov na znižovanie horúčky či antivirotík.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite