Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: V sobotu testovali menej, pribudli dvaja nakazení

.martina Bednárová .slovensko

Otvorené už môžu byť vonkajšie terasy, obchody bez obmedzenia veľkosti, vonkajšie terasy, kostoly aj múzeá a galérie. V sobotu sa vyliečilo 22 pacientov, laboratóriá otestovali 1488 ľudí. Premiér Matovič pripustil nahradenie povinnej štátnej karantény domácou.

Koronavírus na Slovensku: V sobotu testovali menej, pribudli dvaja nakazení AP Photo/Dmitri Lovetsky V Rusku počty obetí na nový koronavírus stúpajú. Vedci zatiaľ nevedia odhadnúť, kedy bude krajina na vrchole pandémie.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online: 

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1457 (+2) prípadov, 941 (+22) ľudí sa z choroby vyliečilo, 26 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 110 (+1)
  • testovaných bolo u nás doteraz 119 859 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani prijímacie skúšky na stredné školy,
  • 6. mája Slovensko vstúpilo do 2. a 3. fázy uvoľňovania opatrení naraz,
  • v karanténe ostáva na Spiši posledná rómska komunita v Žehre,
  • v piatok 1. mája vstúpili do platnosti nové podmienky pre pendlerov aj ľudí pracujúcich ďalej ako 30 kilometrov od hraníc,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 280 301 osôb, potvrdených bolo 4 126 011 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet prípadov tam už prekročil jeden milión,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu,

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

19:48 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 522 na 15.232. Informovala o tom v nedeľu televízia 112 Ukrajina s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

Podľa neho ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo v krajine za posledných 24 hodín 15 ľudí. Celkový počet obetí tak dosiahol 391. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 3060 ľudí.

19:03 Francúzsko hlási 70 obetí koronavírusu za deň, čo je najmenej od začiatku karantény. Už od pondelka sa opatrenia začnú uvoľňovať. V nemocniciach zostáva 22 569 pacientov, čo znamená oproti sobote pokles o 45.

18:28 Čínske úrady v nedeľu oznámili po vyše mesiaci prvý prípad ochorenia COVID-19 v meste Wu-chan, ktoré sa koncom minulého roka stalo epicentrom celosvetovej pandémie.

Napriek prísnym bezpečnostným opatreniam je vírus späť vo Wu-chane.AP Photo/Sam McNeilNapriek prísnym bezpečnostným opatreniam je vírus späť vo Wu-chane.

Národný zdravotný výbor Čínskej ľudovej republiky tiež informoval o prvom dvojcifernom náraste počtu prípadov ochorenia COVID-19 v krajine za takmer desať dní, pričom uvádza, že potvrdených bolo 14 nových prípadov. Podľa výboru boli dva prípady dovezené do krajiny zo zahraničia.

Vírus sa prvýkrát objavil vo Wu-chane, hlavnom priemyselnom a dopravnom centre v strednej časti Číny, v decembri minulého roka. Odvtedy sa ním nakazili takmer štyri milióny ľudí na celom svete, vyžiadal si viac ako 270.000 životov a ochromil globálnu ekonomiku.

18:09 Seniori vo veku nad 65 rokov mohli v Turecku v nedeľu prvýkrát po 49 dňoch opustiť svoje domovy. Vidieť ich bolo v parkoch či na ihriskách, píše spravodajská televízia CNN.

Turecká vláda sa v snahe zastaviť šírenie nového koronavírusu rozhodla od 21. marca vydať nariadenie obmedzujúce pohyb ľudí starších ako 65 rokov. Seniori tak boli nútení neopúšťať svoje domovy. Od 4. apríla sa zákaz rozšíril aj na ľudí mladších ako 20 rokov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan nedávno vyhlásil, že od nedele 10. mája môžu seniori opäť vyjsť von, a to na štyri hodiny denne medzi 11:00 - 15:00 miestneho času. Od 13. mája sa rovnaké časové okno rozšíri aj na deti mladšie ako 15 rokov a následne od 15. mája aj pre 15- až 20-ročných.

Turecko v týchto dňoch začína s postupným uvoľňovaním karanténnych opatrení. Od pondelka 11. mája budú môcť v krajine opäť vykonávať svoju činnosť holičstvá aj kaderníctva a otvoria sa aj nákupné centrá. Na 15. júna je naplánované otvorenie univerzít.

17:01 Americká Správa potravín a liečiv (FDA) schválila v sobotu nový typ koronavírusového testu, ktorý vláda označuje za kľúčový pre opätovné uvoľnenie obmedzení v krajine. Antigénový test vyvinula spoločnosť Quidel Corporation zo San Diega v Kalifornii. Test dokáže rýchlo rozpoznať fragmenty vírusových proteínov vo vzorkách z výterov z nosnej dutiny.

Antigénový test je už tretím typom testu, ktorý FDA schválila. V súčasnosti jediným spôsobom, ako diagnostikovať aktívne ochorenie COVID-19, je zisťovanie genetického materiálu vírusu zo steru z pacientovho nosa. Hoci je tento spôsob veľmi presný, takéto testy môžu trvať celé hodiny a sú nákladné, keďže sa špecializované vybavenie pre ne nachádza najmä v komerčných laboratóriách, nemocniciach či univerzitách.

15:36 Česká vláda nepožiada o predĺženie núdzového stavu, mohol by tak skončiť už 17. mája, povedal premiér Andrej Babiš v diskusnej relácii Partie. V pondelok by mala vláda rokovať o rúškach. Podľa ministra vnútra Jana Hamáčka zvažuje, že budú povinné len vo vnútorných priestoroch. Minister tiež zdôraznil, že Česko nepatrí ku krajinám, ktoré málo testujú. Použilo milión rýchlotestov na protilátky aj klasické testy. Celkový počet testovaných sa blíži k 1,5 miliónu.

Opatrenia sa majú uvoľniť už od pondelka, znovu sa otvoria kiná aj divadlá. V hľadiskách ale bude možné obsadiť len každý druhý rad a popcorn si v kinách nekúpite. Pri konzumácii v reštauráciách nebude nutné mať nasadené rúško. Spresňujú sa aj nároky na kaderníctva a školy. Zmeny predstavili ministri v piatok. Premiér Babiš v relácii tiež priznal, že začiatok krízy sprevádzali problémy a chýbala koordinácia. Zároveň však pochválil hygienické stanice za zvládnutie vypätej situácie.

14:59 Celosvetový počet obetí nového koronavírusu vzrástol v nedeľu na najmenej 279.185, informovala agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých štátov i od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Celkovo bolo od decembra zaznamenaných v 195 krajinách a teritóriách najmenej 4 035 470 prípadov nákazy, z ktorých sa minimálne 1 340 700 ľudí už vyliečilo.

Skutočný počet nakazených je však podľa AFP mnohonásobne vyšší, pretože veľa krajín testuje len najvážnejšie prípady.

14:10 Sedemnásť prípadov nedodržania povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest na verejnosti odhalili počas troch dní policajti z Obvodného oddelenia Policajného zboru v Trenčíne.

Ako informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne na sociálnej sieti, policajti riešili aj prečin nebezpečného vyhrážania. Dopustiť sa ho mal muž v Trenčíne, ktorý sa vyhrážal lekárke. Tá ho odmietla ošetriť, keďže na sebe nemal ochranné rúško. Policajti mu udelili 200-eurovú pokutu.

„Okrem toho udelili trenčianski policajti pokutu aj mužovi, ktorý nastúpil do mestskej hromadnej dopravy bez ochranného rúška,“ informuje polícia s tým, že v kontrole opatrení proti šíreniu nového koronavírusu budú pokračovať.

13:19 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil obyvateľom, že sa môžu tešiť na letnú dovolenku na pláži, keďže krajina postupne zmierňuje opatrenia súvisiace s koronavírusovou pandémiou.

„Leto nestrávime na balkónoch, krásu Talianska neponecháme v karanténe. Môžme si vychutnať pobrežie, hory a naše krásne mestá,“ uviedol Conte pre nedeľňajšie vydanie novín Corriere della Sera.

AP Photo/Luca Bruno

Bolo by pekné, ak by Taliani strávili svoje dovolenky v Taliansku, hoci by to bolo trocha iné než zvyčajne, keďže ľudia by museli dodržiavať pravidlá a správať sa obozretne, dodal premiér. To, či ľudia budú môcť cestovať do Talianska aj zo zahraničia, Conte nezmienil, uvádza tlačová agentúra DPA.

Súčasné reštrikcie zamerané na zamedzenie šíreniu nového druhu koronavírusu znamenajú, že Taliani nesmú cestovať medzi jednotlivými regiónmi, ak na to nemajú dobrý dôvod. Kedy sa opatrenia zrušia, zostáva naďalej nejasné, povedal ďalej Cohnte; podľa jeho slov to závisí od budúceho vývoja epidémie.

13:09 Nemecká polícia uvoľnila na jeden deň prísny režim na hraniciach krajiny zavedený v dôsledku pandémie koronavírusu a povolila ľuďom návštevy pri príležitosti Dňa matiek, ktorý v krajine oslavujú v nedeľu.

Ako informovala agentúra DPA, polícia sa rozhodla akceptovať návštevu matky ako oprávnený dôvod pre vstup na nemecké územie.

Za uplynulé týždne mohli do Nemecka cestovať len osoby, ktoré na to mali závažný dôvod - napríklad vodiči nákladných vozidiel, zdravotníci alebo dochádzajúci pracovníci z pohraničných oblastí.

„Informácie poskytnuté pri vstupných kontrolách musia byť dôveryhodné a overiteľné,“ uviedla v tejto súvislosti polícia.

Minister vnútra Horst Seehofer nariadil kontroly a zákazy vstupu na hraniciach s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom, Luxemburskom a Dánskom v polovici marca. Šlo o opatrenie zamerané na zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Krajina predĺžila hraničné kontroly do 15. mája.

12:41 Koronakríza spôsobila prepad ekonomiky, má dosah na verejné financie a spoločný rozpočet. „Zároveň sme našli úplne prázdnu špajzu, bez nejakých zásob urobených do budúcna,“ podotkol premiér. Na margo rušenia niektorých sociálnych opatrení Matovič povedal, že koalícia sa postaví pred ľudí a spoločne im povie, čo si Slovensko môže dovoliť a čo nie. „Nehovorím, že budú sociálne opatrenia rušené, niektoré možno prídu na rad neskôr a nebudeme si ich môcť dovoliť, lebo Pellegrini a Fico nám tu nenechali nič,“ povedal premiér.

11:37 Premiér Matovič povedal v politickej relácii na TA3, že je dobrá správa, že za posledné dni bol nízky počet pozitívne testovaných. „Nekričme hop, kým sme nepreskočili,“ dodal.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite