Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Vyliečilo sa 99 pacientov, kontroly na hraniciach budú do konca mája

.ivana Šalgová .slovensko

Pandémia koronavírusu na Slovensku sa upokojila a krajina v stredu vstúpila do 2. a 3. fázy uvoľňovania opatrení. Otvorené už môžu byť vonkajšie terasy, obchody bez obmedzenia veľkosti, vonkajšie terasy, kostoly aj múzeá a galérie.

Koronavírus na Slovensku: Vyliečilo sa 99 pacientov, kontroly na hraniciach budú do konca mája Branislav Bibel/SITA 6. máj 2020 Bratislava: Slovensko vstúpilo do 2. aj 3. fázy uvoľňovania opatrení, ktoré boli zavedené proti šíreniu koronavírusu. Po dvoch mesiacoch sa otvorili napríklad aj kaderníctva a holičstvá.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online: 

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1455 (+10) prípadov, 905 (+99) ľudí sa z choroby vyliečilo, 26 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 122 (+0)
  • testovaných bolo u nás doteraz 114 461 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani prijímacie skúšky na stredné školy,
  • 6. mája Slovensko vstúpilo do 2. a 3. fázy uvoľňovania opatrení naraz,
  • v karanténe ostáva na Spiši posledná rómska komunita v Žehre,
  • v piatok 1. mája vstúpili do platnosti nové podmienky pre pendlerov aj ľudí pracujúcich ďalej ako 30 kilometrov od hraníc,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 257 301 osôb, potvrdených bolo 3 664 011 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet prípadov tam už prekročil jeden milión,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu,

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

Túto minútu po minúte sme ukončili. V sledovaní diania pokračujeme naďalej TU.

11:05 Z desiatich nových nakazených na chorobu COVID-19 sú všetky prípady zistené mimo povinnej štátnej karantény. 6 prípadov je z okresu Prievidza, dva z okresu Banská Bystrica a po jednom prípade z okresov Nitra a Pezinok.

9:50 Na Slovensku vo štvrtok pribudlo 10 prípadov koronavírusu, otestovali 4694 ľudí. Vyliečilo sa 99 pacientov, nikto nezomrel.

Prečítajte si najdôležitejšie informácie z predošlého dňa:

20:50 Hasiči aj počas štvrtka pomáhali pri odbere vzoriek u repatriantov s podozrením na ochorenie COVID-19. 

Odbery vykonali v karanténnych zariadeniach v Nižnej nad Oravou, Oravskej Polhore, Demänovskej Doline, Košiciach, Bardejove, Bardejovských Kúpeľoch, Poprade, Tatranskej Lomnici, Batizovciach, Gabčíkove, Častej a vo Vranove nad Topľou.

20:48 Poľsko plánuje denne testovať okolo 1000 baníkov s cieľom zistiť rozsah šírenia nového koronavírusu v regióne Sliezska, kde došlo v posledných dňoch k vysokému nárastu počtu prípadov ochorenia COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Začiatkom tohto týždňa bol v Sliezsku zaznamenaný najvyšší počet infikovaných (3025) a v regióne za uplynulých 24 hodín vykonali už 1494 testov. Najväčšia poľská ťažobná spoločnosť PGG (Polska Grupa Górnicza), ktorá zamestnáva približne 40 000 ľudí, zaznamenala medzi svojimi pracovníkmi už 384 prípadov ochorenia COVID-19. Ďalších 1516 baníkov je v karanténe.

V Poľsku, ktoré vyrába väčšinu elektrickej energie z uhlia, je aktuálne infikovaných 481 baníkov.

20:45 Fínska vláda vo štvrtok oznámila, že z preventívnych dôvodov bude najmenej do konca tohto týždňa pracovať na diaľku. Dvaja jej ministri sa totiž dostali do kontaktu s osobou, ktorá mala podozrenie na ochorenie COVID-19, uviedla agentúra Reuters.

Ministerka sociálnych vecí a zdravotníctva Aino-Kaisa Pekonenová a ministerka práce Tuula Haatainenová boli v utorok v tej istej miestnosti, ako osoba s podozrením na nový koronavírus. Obe ministerky sa v stredu stretli s niekoľkými ďalšími ministerskými kolegami.

20:42 Francúzsko začne od 11. mája uvoľňovať karanténne opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Tento proces bude prebiehať pomalšie v tzv. červených zónach, ktoré sú sústredené na severe a východe krajiny a zahŕňajú Île-de-France (región Paríža), Hauts-de-France, Grand Est a Bourgogne-Franche-Comté. Patrí k nim aj zámorské územie Mayotte ležiace neďaleko Madagaskaru v Indickom oceáne. Oznámil to vo štvrtok francúzsky premiér Édouard Philippe.

„Od pondelka začneme postupne uvoľňovať karanténne opatrenia, ktoré začali platiť 17. marca. Krajina je však rozdelená na dve časti, pričom koronavírus koluje v niektorých regiónoch rýchlejšie. Ide najmä o región Île-de-France, ktorý je veľmi husto osídlený,“ uviedol Philippe, citovaný agentúrou Reuters.

20:28 Cyprus začal testovať na prítomnosť koronavírusu migrantov umiestnených v prijímacích strediskách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľa cyperského ministerstva vnútra. 

V dvoch prijímacích centrách na Cypre je aktuálne umiestnených viac ako 100 migrantov, ktorých tento týždeň začali testovať na prítomnosť nového koronavírusu. Žiadne prípady nákazy sa medzi nimi zatiaľ nepotvrdili.

Migranti a utečenci sú zadržiavaní v týchto strediskách na základe prísnych obmedzení pohybu osôb, ktoré platia v celej Cyperskej republike od konca marca. 

20:25 Do Budapešti vo štvrtok priletí lietadlo, ktoré zo Severnej Ameriky a Islandu privezie 120 občanov Maďarska. Okrem nich bude na palube aj 21 občanov Slovenska, štyria Česi, štyria Slovinci a dvajh Rakúšania, informoval v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf diplomacie podľa agentúry MTI pripomenul, že repatriácia občanov Maďarska, ktorí zostali v zahraničí pre prísne obmedzenia v leteckej doprave zavedené z dôvodu pandémie koronavírusu, prebieha už tri mesiace. „Doposiaľ sme priviezli domov zo 116 krajín sveta 9529 Maďarov a pripravujeme ešte repatriáciu 624 ďalších,“ dodal Szijjártó.

19:19 Počet úmrtí na nový koronavírus stúpol v Británii za uplynulých 24 hodín o 539 na 30 615. Informoval o tom na pravidelnom večernom brífingu vlády minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Za 24 hodín, do štvrtkovej deviatej hodiny dopoludnia, sa v Spojenom kráľovstve uskutočnilo 86 583 testov, čo je síce o 17 000 viac ako v predchádzajúci deň, stále je to však menej ako vládou stanovený cieľ 100 000 testov denne.

18:55 Slovenskí väzni doteraz vyrobili v strediskách vedľajšieho hospodárstva už 258 410 ochranných rúšok a najnovšie po ukončení výroby overalov ukončili už aj výrobu štítov. Uvádza sa to v aktuálnom týždňovom prehľade Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), zverejnenom vo štvrtok na sociálnej sieti.

„V ústave Košice-Šaca sme ukončili výrobu klasických rúšok. Momentálne vyrábame trojvrstvové rúška, kde stredná vrstva je látka s iónmi striebra. Predpokladaný počet týchto rúšok by mal dosiahnuť 20.000 kusov a sú určené pre potreby zboru, primárne pre zdravotný odbor. Doteraz sme vyrobili približne 6000 kusov,“ uvádza sa ďalej na stránke.

Zároveň väzni skompletizovali doteraz 20 572 ochranných štítov. Zbor však ich výrobu ukončil. „V prípade záujmu a dodania potrebných komponentov je možné túto výrobu opätovne spustiť,“ informujú vo štvrtkovom prehľade. Väzni vyrobili dovedna aj 1008 ochranných overalov. Táto výroba bola ukončená už koncom minulého týždňa a momentálne nebol dôvod na jej opätovné spustenie.

18:47 Obyvateľov osady zo Žehry, ktorí sú nakazení ochorením COVID-19, spolu s ich rodinnými príslušníkmi umiestnia do kontajnerového mestečka vedľa sídliska Dreveník. Pre TASR to potvrdil prednosta Obecného úradu v Žehre Miloš Pacovský. Pôvodne sa uvažovalo, že by ich umiestnili do lokality bývalého lesníckeho učilišťa v obci Bijacovce alebo kameňolomu nad osadou.

„Bude vybudované kontajnerové mestečko alebo centrum vedľa sídliska Dreveník pri našej základnej a materskej škole a tam budú umiestňovaní tí ľudia, ktorí sú, alebo pri ďalšom testovaní budú pozitívni na ochorenie COVID-19. Rozhodol o tom permanentný krízový štáb, ktorý zasadal opäť vo štvrtok v popoludňajších hodinách,“ uviedol Pacovský.

Riadenie kritickej situácie v obci Žehra v súvislosti s osadou v karanténe prevzal permanentný krízový štáb.

18:42 Testy potvrdili nákazu koronavírusom u príslušníka americkej armády pracujúceho v Bielom dome. Prezident USA Donald Trump aj viceprezident Mike Pence preto absolvovali testy, ich výsledky však boli negatívne, informovala vo štvrtok televízia CNBC. 

„V týchto dňoch nás zdravotnícky útvar Bieleho domu informoval, že príslušník armády Spojených štátov, ktorý pracuje v komplexe Bieleho domu, bol pozitívne testovaný na koronavírus,“ uviedol v štvrtkovom vyhlásení hovorca Bieleho domu Hogan Gidley.

Následné testy vzoriek odobratých prezidentovi Trumpovi a viceprezidentovi Penceovi boli negatívne a ich aktuálny zdravotný stav je podľa hovorcu vynikajúci. 

Podľa zistení televízie CNN pôsobil nakazený príslušník armády ako osobný asistent prezidenta Trumpa, čo by znamenalo, že s ním prichádzal do veľmi blízkeho osobného kontaktu. Biely dom s odmietol vyjadriť k tomu, akú prácu vojak v Bielom dome vykonával. 

17:49 Obyvateľom domovov sociálnych služieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) venovali 12.000 kusov jednorazových ochranných rúšok. TASR o tom informoval Miroslav Gejdoš, hovorca spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD), ktorá rúška darovala.

„Ďakujem za nezištnú pomoc pre personál a klientov našich zariadení. Ide o ďalší dôkaz toho, že sme v tejto mimoriadnej situácii ako spoločnosť súdržní,“ reagoval predseda BBSK Ján Lunter.

17:43 Či bude prolongácia dočasného obnovenia kontrol na hraniciach pokračovať aj po termíne aktuálneho predĺženia, nie je možné v tejto chvíli predpovedať. Po rokovaní vlády SR to uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). Šéf rezortu vnútra zároveň pripustil aj opačný scenár, teda, že sa kontroly môžu skončiť pred koncom predĺženého termínu.

„My sme urobili len rámcové opatrenie, ako to vyžaduje Európska únia,“ uviedol v súvislosti s rozhodnutím o 20-dňovom predĺžení kontrol na hraniciach, ktoré povoľuje Kódex schengenských hraníc v prípade závažného ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti. „Ak sa epidemiologická situácia zmení, aj toto opatrenie možno kedykoľvek zmeniť,“ dodal Mikulec.

17:08 Košický samosprávny kraj (KSK) dosiaľ otestoval na nový koronavírus 719 zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktoré má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Výsledky pozná zatiaľ u 502 z nich, všetky sú negatívne. Informoval o tom vo štvrtok Úrad KSK.

Minulý týždeň testovali personál zariadení Jasanima a Subsidium v Rožňave, a Lidwina a Harmonia v Strážskom. Tento týždeň sa to týkalo zariadení Arcus v Košiciach a Regina v Kráľovciach. 

„Veľmi nás teší, že všetci doteraz testovaní zamestnanci majú negatívne výsledky na COVID-19. Je to dôkazom toho, že personál aj klienti župných zariadení sociálnych služieb dodržiavajú preventívne opatrenia a ochorenie neberú na ľahkú váhu,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že po otestovaní zamestnancov bude testovaných aj 1800 klientov zariadení. 

16:15 Hoci 5. mája Úrad verejného zdravia (ÚVZ) vydal opatrenie, ktorým uzavrel prevádzky voľnočasového charakteru, otvorené ostali ihriská v mestách a obciach. Podľa vyjadrenia (ÚVZ) je vzhľadom na stabilizujúcu sa epidemiologickú situáciu v SR možné aktuálne pristúpiť k znovuotvoreniu týchto zariadení, avšak za predpokladu striktného dodržiavania prísnych hygienických opatrení, akými sú:

  • obmedzený počet súčasne sa hrajúcich detí (odporúčanie pre rodičov zabezpečiť odstup detí v okruhu 2 metrov),
  • povinnosť nosenia rúšok v zmysle aktuálne platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR,
  • povinnosť rodičov alebo osôb sprevádzajúcich deti zabezpečiť, aby sa deti fyzicky minimálne kontaktovali,
  • povinnosť rodičov alebo osôb sprevádzajúcich deti mať so sebou prostriedok na dezinfekciu rúk.

Prevádzkovateľ každodenne pred otvorením priestor uprace, piesok prehrabe, očistí a vydezinfikuje dotykové plochy jednotlivých herných zostáv a raz za týždeň pieskovisko preleje pitnou vodou, alebo vodou zodpovedajúcou požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie, nariaďuje úrad.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite