Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo osem nakazených, takmer sto pacientov sa vyliečilo

.martina Bednárová .slovensko

V pondelok vykonali 2060 testov, osem pozitívnych. Nezaznamenali žiadne úmrtie a 98 pacientov sa z choroby COVID-19 vyliečilo. Premiér Matovič potvrdil rýchlejšie uvoľnovanie karanténnych opatrení.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo osem nakazených, takmer sto pacientov sa vyliečilo SITA/Úrad vlády SR Premiér Matovič predstavil uvoľňovanie karanténnych opatrení.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • Na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1421 (+8) prípadov, 741 (+98) ľudí sa z choroby vyliečilo, 25 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 159 (+9)
  • testovaných bolo u nás doteraz 99 864 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani skúšky na stredné školy,
  • ústredný krízový štáb schválil plán postupného uvoľňovania reštrikcií a naštartovania ekonomiky,
  • karanténa v ďalších troch rómskych komunitách bola zrušená, uzatvorená ostáva už len osada v Žehre,
  • v piatok 1. mája vstúpili do platnosti nové podmienky pre pendlerov aj pracujúcich ďalej, ako 30 kilometrov od hraníc,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 250 021 osôb, potvrdených bolo 3 556 767 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet prípadov tam už prekročil jeden milión,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu,

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:27 Úrady v hlavnom meste Indie Naí Dillí uvalili od utorka na nákupy liehovín v maloobchodných predajniach osobitnú daň vo výške 70 percent. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť, aby sa v obchodoch koncentrovalo nadmerné množstvo ľudí, čo by zvyšovalo riziko šírenia nákazy.

Ceny alkoholu však stúpli aj v ďalších štátoch Indie, napríklad v Ándhrapradéši ležiacom na juhu krajiny. Indická polícia už v pondelok musela obuškami rozohnať davy ľudí, ktorí sa zhromaždili pred obchodmi s alkoholom otvorenými prvýkrát po 40 dňoch karantény.

AP Photo/Ajit Solanki

Ako uviedla agentúra AFP, na asfalte pred obchodmi boli síce nakreslené kruhy, v ktorých mali zákazníci stáť, aby boli dodržané bezpečné odstupy medzi nimi, ale pre nápor kupujúcich ich nikto nerešpektoval. V Kalkate či Naí Dillí sa preto polícia snažila obnoviť poriadok medzi čakajúcimi obuškami, vo viacerých mestách štátu Uttarpradéš dala obchody s alkoholom rovno zavrieť, keďže medzi zákazníkmi vznikali hádky i bitky.

„Bolo naozaj nešťastné, že v niektorých obchodoch v Dillí došlo k chaosu,“ uviedol šéf dillíjskej samosprávy Arvind Kedžrival. „Ak sa dozvieme o nedodržiavaní sociálneho odstupu a iných predpisov v ktorejkoľvek oblasti, potom túto oblasť budeme musieť uzavrieť a odvolať zmierňovanie opatrení,“ dodal.

19:41 V Británii už evidujú viac obetí koronavírusu ako v Taliansku. Britské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že za uplynulých 24 hodín zomrelo 693 nakazených ľudí, celkový počet obetí je 29 427.

18:33 Nemocnica Svet zdravia Rožňava sa vracia k plánovaným operačným výkonom a v rámci uvoľňujúcich opatrení opäť umožní prítomnosť sprevádzajúcej osoby počas pôrodu. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková.

„Pacient musí pred operáciou dodržať 14-dňovú domácu izoláciu, počas ktorej nevykazuje príznaky ochorenia COVID-19. Nemocnica už začína oslovovať tých pacientov, ktorých plánované operácie boli odložené v marci z dôvodu epidémie,“ konkretizovala Fedáková.

Za prísnych hygienických podmienok je už podľa nej opätovne možná aj prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode. „Táto osoba by počas uplynulých 14 dní nemala vykazovať symptómy ochorenia COVID-19, mala byť žiť s budúcou matkou v jednej domácnosti a počas celej doby pôrodu používať ochranné pomôcky, ktoré zabezpečí pôrodnica,“ dodala komunikačná špecialistka.

17:32 Žiadny z klientov ani zamestnancov oboch domovov seniorov v bratislavskom Ružinove nebol pozitívne testovaný na COVID-19. Vyplýva to z výsledkov testovania v Ružinovskom domove seniorov (RDS) na Sklenárovej ulici a v domove dôchodcov na Pažítkovej ulici. Otestovaných bolo 650 ľudí. Pre TASR to uviedol starosta Ružinova Martin Chren.

„Na základe dnešných výsledkov z poslednej vlny testovania sme veľmi radi, že môžeme oznámiť, že všetci klienti a zamestnanci ružinovských domovov dôchodcov sú testovaní negatívne na COVID-19,“ skonštatoval Chren s tým, že obavy boli najmä v prípade zariadenia na Sklenárovej ulici, ktoré je najväčším svojho druhu na Slovensku. „Mali sme obrovský strach, ale sme šťastní, že testovanie dopadlo dobre,“ zhodnotil.

16:40 Veľvyslanci členských krajín EÚ schválili v utorok v Bruseli návrh Európskej komisie poskytnúť tri miliardy eur v podobe makrofinančnej pomoci desiatim susedským a partnerským krajinám. Zámerom EÚ je pomôcť týmto krajinám vyrovnať sa s hospodárskymi dôsledkami pandémie nového koronavírusu.

Chorvátsky minister financií Zdravko Marič upozornil v mene chorvátskeho predsedníctva v Rade EÚ, že krajiny snažiace sa o členstvo v Únii a ďalšie krajiny v susedstve EÚ sú "našimi najbližšími partnermi" a dodal, že "teraz je viac ako kedykoľvek predtým nevyhnutné, aby sme držali spolu a preukázali solidaritu pri riešení hospodárskych a sociálnych dôsledkov tejto globálnej krízy".

Finančná pomoc sa bude poskytovať vo forme pôžičiek za veľmi výhodných podmienok. EÚ sa rozhodla pomôcť Albánsku (získa 180 miliónov eur), Bosne a Hercegovine (250 miliónov eur), Čiernej Hore (60 miliónov), Gruzínsku (150 miliónov), Jordánsku (200 miliónov), Kosovu (100 miliónov), Moldavsku (100 miliónov), Severnému Macedónsku (160 miliónov), Tunisku (600 miliónov) a Ukrajine (1,2 miliardy eur).

15:53 Židovskí veriaci sa môžu opäť modliť pri posvätnom Múre nárekov v jeruzalemskom Starom meste, keďže dosah koronavírusovej pandémie sa už v Izraeli zmierňuje. Naraz sa tam bude môcť modliť maximálne 300 osôb, oznámila v utorok Nadácia dedičstva Múru nárekov (WWHF).

AP Photo/Ariel Schalit

Izraelská vláda už predtým stiahla požiadavku, na základe ktorej sa ľudia museli modliť vo vzdialenosti najviac 500 metrov od svojho bydliska. Najnovšie rozhodnutie prichádza po tom, ako zdravotnícke úrady zaznamenali pokles potvrdených nových prípadov nákazy patogénom SARS-CoV-2.

Pravidlo, že v jednej skupine modliacich môže byť maximálne 19 ľudí, však zostáva naďalej v platnosti. Priestor pred múrom bude rozdelený do čo najväčšieho počtu individuálnych miest na modlenie. Návštevníci sa pred vstupom do tejto posvätnej lokality budú musieť podrobiť meraniu teploty a vyžadované sú aj rúška.

15:30 Taxikára, ktorý ako prvý v Česku dostal experimentálny liek remdesivir proti chorobe COVID-19, v utorok prepustili z pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnice do domáceho liečenia.

Robert Markovič (53) podľa spravodajského portálu iDNES.cz uviedol, že je šťastný, i keď priznal, že jeho "boj sa ešte neskončil". Muž pred novinármi uviedol, že sa "musí hýbať, denne cvičiť, dostať sa do formy a získať svalovú hmotu".

Vo videu zverejnenom predtým nemocnicou sa taxikár poďakoval všetkým lekárom a zdravotníkom, ktorí každý deň nastavujú svoj krk a pritom vedia, aký je koronavírus nákazlivý, "majú rodiny a deti, a napriek tomu pomáhajú".

'Lekár Michal Šotola potvrdil, že výsledky testov pacienta sú negatívne. Pokiaľ ide o rehabilitáciu a postupný návrat do bežného života, muž sa bude znovu učiť pohybovať a čaká ho aj ošetrovanie rozsiahlych rán. Lekári tiež budú sledovať nález na pľúcach.

Markovič bol 38. infikovaným Čechom. Jeho prípad bol zlomový, lebo ako prvý nemal na väzbu na ľudí, ktorí boli na severe Talianska. Česká vláda práve v nadväznosti na jeho prípad zaviedla v Česku v polovici marca prísne opatrenia, ktoré mali zabrániť rýchlemu šíreniu koronavírusu.

14:48 V Iráne pribudlo 1323 pozitívne testovaných na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich celkový počet zvýšil na 99 970. 

„Počet potvrdených prípadov sa blíži k 100 000. Za posledných 24 hodín sme prišli o 63 našich krajanov a do dnešného dňa evidujeme celkovo 6340 úmrtí na ochorenie COVID-19, spôsobené novým koronavírusom,“ povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Kijánúš Džahánpúr.

Podľa Džahánpúra prepustili z nemocníc od polovice februára, keď Irán oznámil svoje prvé prípady, 80 475 pacientov, zatiaľ čo 2685 je v kritickom stave.

14:33 Švédsky technologický inštitút zistil veľké koncentrácie nového koronavírusu v kanalizácii hlavného mesta Štokholm. V utorok o tom informoval švédsky denník Dagens Nyheter.

Analýza švédskeho Kráľovského technologického inštitútu bola urobená v čistiacej stanici na západnom štokholmskom predmestí Bromma. Inštitút pre denník uviedol, že test môže naznačovať druhú vlnu koronavírusu.

Od začiatku apríla sa odoberajú vzorky z dvoch čistiarní odpadových vôd v Štokholme za účelom pozorovania, ako sa v priebehu času vyvíjajú zvyšky koronavírusu a aké je jeho množstvo, napísal denník Dagens Nyheter.

Prvé výsledky ukázali v čističke v Bromme, kde sa spracováva odpadová voda zo severných predmestí Štokholmu, najvyššiu koncentráciu koronavírusu. V ďalšej čističke tiež zaznamenali medzi prvou a druhou vzorkou určité zvýšenie obsahu koronavírusu.

13:40 Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) si v súvislosti s otváraním škôl a školských zariadení, ktoré sú momentálne z dôvodu koronakrízy zatvorené, uvedomuje zodpovednosť voči mladým ľuďom aj učiteľom. 

SITA/Branislav Bibel

Podotkol, že k rozhodnutiam pristupuje tak, že ich chce mať vykonzultované a pripravené. „Chcem, keď to povieme, tak aby tá informácia naozaj platila. Mám obrovskú zodpovednosť voči tomu, že v celom systéme sa nachádza jeden milión mladých ľudí a viac ako 100 000 učiteľov, ktorí reagujú na každé jedno vyjadrenie, ktoré dáte,“ poznamenal minister školstva. Doplnil, že chce byť zodpovedný a nechce hovoriť emotívne a nepripravene, lebo si uvedomuje, že ovplyvňuje obrovskú masu ľudí.

Minister potvrdil, že aj v pondelok diskutoval s tímom epidemiológov o možnosti otvárania škôl. Nateraz však stále platí, že žiaci do škôl fyzicky nechodia a vzdelávajú sa z domu. Školy by mali byť otvorené až v štvrtej fáze uvoľňovania opatrení. Od stredy 6. mája sa uvoľní naraz druhá aj tretia fáza.

12:55 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v Slovinsku v pondelok o šesť na 1445. Pritom v sobotu a nedeľu neboli zaznamenané žiadne nové prípady, hoci cez víkend bolo urobených aj menej testov. V pondelok otestovali 1338 ľudí.

Hospitalizovaných je 56 pacientov. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sa liečilo v pondelok celkovo 17 pacientov, jeden pacient zomrel na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom. Tri osoby z nemocnice prepustili, takže počet prepustených z nemocníc je zatiaľ 244.

11:59 V Británii zomrelo viac než 32-tisíc ľudí s koronavírusom, vyplýva z dát zverejnených štatistickým úradom. Podľa nich je tak Spojené kráľovstvo krajinou s najvyšším počtom obetí v Európe. Britský minister zdravotníctva pritom včera informoval o 29-tisíc obetiach.

11:49 Prvý známy prípad ochorenia COVID-19 vo Francúzsku "bol už v decembri". V utorok to povedal pacientov lekár Yves Cohen.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite