Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudol jeden nový prípad, jedenásť ľudí sa vyliečilo

.ivana Šalgová .slovensko

V sobotu laboratóriá vykonali 1450 testov a potvrdili jeden prípad nákazy koronavírusom. Ochoreniu COVID-19 nikto nepodľahol a jedenásť pacientov sa vyliečilo. Premiér Matovič hovorí o možnosti rýchlejšieho otvárania Slovenskej ekonomiky.

Koronavírus na Slovensku: Pribudol jeden nový prípad, jedenásť ľudí sa vyliečilo Matt Rourke/AP/SITA

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne 1408 (+1)  potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 619 (+11) ľudí sa z choroby vyliečilo, 24 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 137 (-5)
  • testovaných bolo u nás doteraz 96 220 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani skúšky na stredné školy,
  • ústredný krízový štáb schválil plán postupného uvoľňovania reštrikcií a naštartovania ekonomiky,
  • karanténa v ďalších troch rómskych komunitách bola zrušená, uzatvorená ostáva už len osada v Žehre,
  • v piatok 1. mája vstúpili do platnosti nové podmienky pre pendlerov aj pracujúcich ďalej, ako 30 kilometrov od hraníc,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 248 021 osôb, potvrdených bolo 3 556 767 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet prípadov tam už prekročil jeden milión,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:49 Prvýkrát od začiatku pandémie nového koronavírusu nepribudla v Slovinsku za 24 hodín ani jedna infikovaná osoba a všetkých 500 najnovších testov bolo negatívnych. Informovala o tom v nedeľu agentúra STA s odvolaním sa na údaje vlády. Počet ľudí, u ktorých sa dokázala prítomnosť vírusu SARS-CoV-2, tak zostáva 1439.

V sobotu zomreli na ochorenie COVID-19 dvaja ľudia a počet obetí tak stúpol  na 96. V nemocniciach je hospitalizovaných 59 pacientov s COVID-19. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti zostáva 21 pacientov.

20:20 V stredu 6. mája by sa u nás mala začať druhá fáza uvoľňovania bezpečnostných opatrení a otvárania ekonomiky. Igor Matovič ale viackrát avízoval možnosť, že dôjde k rýchlejšiemu uvoľňovaniu v porovnaní s pôvodným štvorfázovým plánom. Bližšie informácie chce zverejniť počas pondelka.

19:49 Taliansko v nedeľu zaevidovalo 174 úmrtí na nový koronavírus, čo je najnižší počet od 10. marca, keď vláda v krajine vyhlásila celoplošnú karanténu. Celkovo si epidémia infekčnej choroby COVID-19 v Taliansku vyžiadala životy 28 884 ľudí.

Denné bilancie počtu úmrtí a nakazených v Taliansku už niekoľko týždňov naznačujú, že epidémia je pod kontrolou a zdravotný systém nie je pod takým intenzívnym tlakom. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti bolo podľa údajov z nedele hospitalizovaných už len 1501 osôb, čo je najmenej od 13. marca. 

19:33 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 164 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, čo je najnižší denný prírastok od 18. marca (107 úmrtí). Koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón však varoval, že nízky denný prírastok sa musí interpretovať s opatrnosťou, pretože prichádza o predĺženom víkende, keď nemocnice hlásia úmrtia zvyčajne pomalšie, informovala agentúra AFP.

Celkovo tak v Španielsku evidujú 25 264 obetí pandémie, čo je štvrtý najvyšší počet po Spojených štátoch, Taliansku a Británii.

17:59 Turecké ministerstvo vnútra v nedeľu o jeden deň, do polnoci z pondelka na utorok  miestneho času (23.00 h SELČ), predĺžilo trojdňový zákaz vychádzania zavedený pre 31 miest a provincií z dôvodu kronavírusovej pandémie. Či sa platnosť tohto opatrenia následne opäť predĺži alebo ukončí, rozhodne v pondelok vláda, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo vnútra.

16:50 Žiaci najvyšších a najnižších ročníkov škôl v Izraeli sa v nedeľu po 50 dňoch karantény vrátili so svojich tried. Návrat sa týka žiakov prvých troch ročníkov základnej školy a posledných dvoch ročníkov strednej školy - v ich prípade je cieľom príprava na záverečné skúšky. Žiaci ostatných ročníkov by mali vrátiť do školy do 1. júna a dovtedy budú pokračovať v dištančnom vzdelávaní.

Minister školstva Rafi Perec vo svojom vyhlásení uviedol, že pred návratom žiakov do škôl sa „podarilo dosiahnuť rovnováhu“ medzi nutnosťou naštartovať izraelskú ekonomiku a dodržať pritom usmernenia ministerstva zdravotníctva. 

15:22 Viedenské letisko Schwechat ponúkne od pondelka pasažierom cestujúcim do Rakúska testovanie na nový koronavírus priamo na letisku, aby sa vyhli tomu, že pôjdu do 14-dňovej karantény. Informovala o tom v nedeľu agentúra Reuters.

Cestujúci prichádzajúci do Rakúska sa museli doteraz na letisku preukázať negatívnym testom na ochorenie COVID-19, ktorý nesmel byť starší ako štyri dni. V opačnom prípade museli ísť na dva týždne do karantény.

Od pondelka bude pre pasažierov k dispozícii molekulárno-biologický test na COVID-19, ktorého výsledky budú známe do dvoch až troch hodín, uviedlo letisko.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite