Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Karanténu v Krompachoch zrušili, platia aj nové pravidlá pre pendlerov

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Vo štvrtok laboratória vykonali až 5150 testov a potvrdili len sedem ďalších prípadov nákazy koronavírusom. Nepribudlo žiadne úmrtie na následky ochorenia COVID-19 a 34 pacientov sa vyliečilo. Premiér pripustil, že od pondelka môžu vďaka nízkemu prírastku pozitívne nakazených otvoriť všetky prevádzky.

Koronavírus na Slovensku: Karanténu v Krompachoch zrušili, platia aj nové pravidlá pre pendlerov Manu Fernandez/AP/SITA

v priestoroch konferenčného centrasituáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne 1403 (+7)  potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 558 (+34) ľudí sa z choroby vyliečilo, 23 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 176 (-5)
  • testovaných bolo u nás doteraz 91 072 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, rovnako tak ani skúšky na stredné školy,
  • ústredný krízový štáb schválil plán postupného uvoľňovania reštrikcií a naštartovania ekonomiky,
  • karanténa v ďalších troch rómskych komunitách bola zrušená, uzatvorená ostáva len osada v Žehre,
  • v piatok 1. mája vstúpili do platnosti nové podmienky pre pendlerov aj pracujúcich ďalej, ako 30 kilometrov od
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 233 704 osôb, potvrdených bolo 3 271 961 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet prípadov tam už prekročil jeden milión,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

21:05 Francúzsko hlásilo v piatok 218 úmrtí na nový koronavírus za posledných 24 hodín. Ide o najnižší denný prírastok obetí za viac ako päť týždňov, informovala agentúra AFP.

Počet ľudí ošetrovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) sa medzitým znížil o 144 na 3878, oznámil riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon. Vrchol 7200 pacientov na oddeleniach JIS zaznamenali vo Francúzsku 9. apríla.

Francúzsko má s celkovo 24 594 úmrtiami štvrtý najvyšší počet obetí koronavírusovej choroby COVID-19 v Európe. Na celom kontinente podľa oficiálnych údajov AFP v piatok večer prekonal počet úmrtí 140 000.

20:20 Hasiči aj počas piatka pomáhali pri odbere vzoriek u osôb s podozrením na ochorenie COVID-19. Posádky hasičskej záchrannej služby vyslali do 14 karanténnych zariadení v rámci celej republiky. Informovala o tom Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Odbery vykonali v karanténnych centrách v Bardejove, Košiciach, Gabčíkove, Nižných Kamencoch, Oravskej Porube, Trnave, Pezinku, Nižnej, Častej, Bratislave, Modre, Piešťanoch, na Donovaloch a vo Vranove nad Topľou.

Hasiči nasledujúce dni predpokladajú nárast počtu testovaných osôb. Farkasová doplnila, že od štvrtka (30. 4.) do soboty (2. 5.) sa očakáva príchod 2000 repatriantov.

20:15 Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 v Českej republike stúpol už tretí deň po sebe. Počas piatka v krajine zaznamenali ďalších 45 infikovaných po tom, ako vo štvrtok pribudlo 103 prípadov, čím sa ich celkový počet zvýšil na 7726. Informovali o tom server Novinky.cz a Český rozhlas.

V Česku medzitým novému koronavírusu podľahli ďalších traja ľudia, počet úmrtí tak stúpol na 240. Z nákazy koronavírusom sa vyliečilo 3359 infikovaných, čo je približne 43 percent, vyplýva tiež z údajov českého ministerstva zdravotníctva k piatkovému večeru.

V piatok v celej krajine spustili plnú prevádzku projektu tzv. rozumnej karantény, v rámci ktorej sa na základe údajov od mobilných operátorov a bánk vytvára virtuálna mapa kontaktov infikovanej osoby.

19:21 Počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) v Taliansku naďalej klesá. Nemocniciam to umožňuje lepšie zvládať pandémiu, ktorá preťažila talianske zdravotníctvo, najmä na ťažko zasiahnutom severe krajiny. 

Z údajov talianskeho ministerstva zdravotníctva zverejnených v piatok večer vyplýva, že za posledných 24 hodín v krajine uvoľnili 116 lôžok na oddeleniach JIS, na ktorých aktuálne zostáva 1578 pacientov. V Taliansku sa od vypuknutia pandémie potvrdilo 207 428 prípadov nákazy koronavírusom, aktuálne je 103 247 prípadov aktívnych. Z nákazy sa vyliečilo 75 954 pacientov a 28 236 osôb ochoreniu COVID-19 podľahlo.

19:03 Mesto Liptovský Hrádok dostalo bezplatne 20 000 rúšok. Zabezpečil ich jeden z miestnych podnikateľov. V najbližšom čase ich samospráva začne distribuovať.

Liptovskohrádocký primátor Branislav Tréger zdôraznil, že sa už zaoberali tým, ako budú rúška distribuovať. Prevažnú časť by podľa Trégerových slov chceli venovať klubom seniorov, aby ochránili najzraniteľnejšiu časť obyvateľov. „Ochraňovať budeme aj druhú skupinu ľudí – deti, materské školy, základné školy a opatrovateľky. Tie už chceme dostať do terénu pri dodržiavaní všetkých potrebných hygienických, technických a bezpečnostných predpisov, aby pomáhali ľuďom,“ uviedol.

18:15 Občania Česka, Južnej Kórey, Nemecka, Poľska, Rakúska a Slovenska, ktorí prichádzajú do Maďarska s obchodným účelom, môžu na územie krajiny vstúpiť bez obmedzení. Podľa agentúry MTI príslušné vládne nariadenie zverejnil v piatok štátny vestník.

Opatrenie platí aj pre občanov Maďarska vracajúcich sa z obchodných ciest z uvedených šiestich krajín v prípade, ak sú zamestnancami maďarských podnikov, ktoré majú obchodné vzťahy so spoločnosťami registrovanými v jednej z týchto krajín.

MTI pripomína, že pre hrozbu šírenia nového koronavírusu SARS-CoV-2 vláda rozhodla s platnosťou od 17. apríla zatvoriť štátne hranice, pričom občania cudzích štátov mohli vstúpiť na územie Maďarska iba vo výnimočných prípadoch.

18:02 Bratislavské Nové Mesto v piatok znovu otvorilo pre verejnosť prírodný areál Kuchajda a voľnočasový priestor na šport, rekreáciu a oddych Jama. Mestská časť tak robí po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. Oba areály budú otvorené denne od 8:00 do 20:00 h, avšak za dodržiavania viacerých opatrení.

17:30 Ministerstvo vnútra (MV) SR apeluje na všetkých, ktorí sa počas predĺženého víkendu plánujú vracať na Slovensko zo zahraničia, aby sa pripravili na možné zdržanie na hraniciach. TASR o tom informoval hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov.

„Dôvodom je veľký počet osôb, ktorých návrat tieto dni očakávame. Konkrétne od štvrtka 30. apríla do soboty 2. mája príde na naše územie a do karanténnych zariadení takmer 2000 ľudí. Všetkých preto žiadame o trpezlivosť a zhovievavosť, cieľ máme všetci spoločný, zdravie a bezpečnosť všetkých obyvateľov Slovenskej republiky,“ vysvetlil Lazarov.

Zdôraznil, že celý proces má v čase pandémie nového koronavírusu postup, ktorý treba aj pre bezpečnostné dôvody dodržiavať a strpieť.  Karanténou prešlo podľa jeho slov doteraz zhruba 12 400 osôb.

17:24 Tohtoročné Jánošíkove dni v Terchovej sa uskutočnia v pôvodnom termíne, čiže od 29. júla do 2. augusta. Rozhodnutie prijali členovia organizačného štábu podujatia po zvážení všetkých aktuálnych okolností. Zohľadnili tiež 440. výročie vzniku obce Terchová. TASR o tom informoval šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.

Definitívnu programovú skladbu festivalu uverejnia organizátori po 20. máji. „Čiže po treťom kole prijímania uvoľňovacích opatrení zo strany permanentného krízového štábu a vlády, súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu,“ doplnil Cabadaj.

17:16 Španielske úrady v piatok uzavreli veľkú provizórnu nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom, ktorú v marci zriadili v konferenčnom centre v metropole Madrid. 

V poľnej nemocnici v priestoroch konferenčného centra IFEMA bolo celkovo hospitalizovaných približne 4000 pacientov s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. 

Len 17 z tam liečených pacientov zomrelo. Medzi uzdravenými je aj 103-ročná žena. Posledných z nich prepustili v piatok, čo umožnilo uskutočniť ceremóniu oficiálneho uzavretia nemocnice za účasti lokálnych politikov, píše agentúra AP. 

16:39 Belgický federálny minister financií Alexander De Croo privítal požiadavku socialistov na zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na zdravotné pomôcky a ochranný materiál používané v rámci boja proti šíreniu pandémie nového druhu koronavírusu. Uviedla v piatok televízna stanica RTBF.

Krízové centrum pre COVID-19 v piatok oznámilo, že počas predošlého dňa v súvislosti s touto chorobou zomrelo v Belgicku 130 ľudí, čím celkový počet obetí dosiahol číslo 7703. 

15:55 Indická vláda v piatok oznámila, že rozsiahle obmedzenia pohybu zamerané proti šíreniu nového koronavírusu predĺži o ďalšie dva týždne, aj keď niektoré opatrenia zmierni. 

Indické ministerstvo vnútra vo vyhlásení uviedlo, že vzhľadom na významné zlepšenie epidemiologickej situácie dôjde k „značným zmierneniam“ v oblastiach, kde registrujú len málo alebo žiadne prípady nákazy. 

V Indii pribulo ďalších 1063 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čím ich počet stúpol na 35 365. Od štvrtka evidujú tiež ďalších 77 úmrtí, ktorých celkový počet sa tak zvýšil na 1152.

15:50 Európska pomoc je v čase krízy nenahraditeľná a každý členský štát bude musieť prejaviť dostatok dobrej vôle prejsť jej dôsledkami spoločne. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. V súvislosti so 16. výročím vstupu Slovenska do EÚ skonštatovala, že prostredníctvom úspešného referenda to bolo správne rozhodnutie občanov Slovenska.

„Verím, že sa s nástupom novej vlády na Slovensku obnoví aj konsenzus na našom zahranično-politickom smerovaní, ktorý sa v uplynulých rokoch naštrbil. Nikdy predtým totiž nebolo tak evidentné, ako veľmi sa európske politiky priamo týkajú nás všetkých,“ uviedla hlava štátu. Zdôraznila potrebu európskej pomoci aj v časoch krízy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

14:35 Karanténu troch osád v rámci Krompách pre pandémiu nového koronavírusu zrušili, Žehra v karanténe ostáva. O otvorení osád rozhodol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽaNO) na sociálnej sieti.

„Po dlhých 22 dňoch, počas ktorých boli tri osady v rámci Krompách v karanténe vzhľadom na výskyt COVID-19, sa Regionálny úrad verejného zdravotníctva v SNV rozhodol karanténu ukončiť, keďže riziko rozšírenia nákazy už pominulo,“ priblížil premiér.

V súvislosti s výskytom nového koronavírusu boli karantenizované viaceré osady na východe Slovenska. Tri z toho boli v Krompachoch a po jednej v obciach Žehra a Bystrany v okrese Spišská Nová Ves. Karanténu už hygienici zrušili aj v Bystranoch.

25. apríl 2020 Bystrany: Premiér Igor Matovič počas návštevy osady v Bystranoch. Bola to prvá osada, v ktorej zrušili karanétnu po uplynutí 16 dní.Úrad vlády SR/SITA25. apríl 2020 Bystrany: Premiér Igor Matovič počas návštevy osady v Bystranoch. Bola to prvá osada, v ktorej zrušili karanétnu po uplynutí 16 dní.

14:03 Za uplynulých 24 hodín zaznamenali v Španielsku 281 nových úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom. Celkovo tak už v krajine evidujú 24 824 obetí pandémie.

Za posledný deň pribudlo aj 1781 potvrdených prípadov nákazy, čím sa ich celkový počet zvýšil na 215 216. Denný nárast úmrtí sa v Španielsku už šiesty deň po sebe pohybuje okolo čísla 300. Najviac obetí zaznamenali v krajine 2. apríla, keď za 24 hodín zomrelo 950 ľudí. 

Z ochorenia COVID-19 sa v Španielsku uzdravilo už 114 678 pacientov a šírenie vírusu v krajine sa za posledné týždne pomaly spomaľuje. Experti dúfajú, že epidémia tam už postupne odoznieva. 

13:20 Čína po viac ako troch mesiacoch sprístupnila turistom Veľký čínsky múr aj Zakázané mesto.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite