Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka sa vyjadrila k novozvoleným kandidátom do Súdnej rady

.sita .slovensko

Nie všetci zvolení kandidáti do Súdnej rady SR nepreukázali pevnosť svojich postojov ani jasnú profesijnú históriu, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová. Súdnu radu doplnia Andrej Majerník, Ján Mazák a Alena Svetlovská.

Prezidentka sa vyjadrila k novozvoleným kandidátom do Súdnej rady SITA/Branislav Bibel

poslanci vo štvrtok 23. apríla hlasovaním v Národnej rade SR doplnili súdnu radu o advokáta Andreja Majerníka (nominant Za ľudí), bývalého predsedu Ústavného súdu SR Jána Mazáka (nominant SaS) a sudkyňu Najvyššieho súdu SR Alenu Svetlovskú (nominantka Sme rodina). Práve so zvolením Svetlovskej mali problém mimovládne organizácie aj niektorí koaliční poslanci. Je totiž sudkyňou, pričom vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že zákonodarná a výkonná moc bude do súdnej rady nominovať osoby, ktoré nie sú sudcami.

Podľa Martina Strižinca prezidentka víta obmenu členov súdnej rady a považuje to za správny krok k potrebnej očiste súdnictva. Preferuje však, aby pozície v súdnej rade aj v iných podobných radách zastávali ľudia, ktorí sú autoritou vo svojom odbore a ktorí svoje postoje k dianiu v justícii vedeli prejaviť aj v minulosti. „Jasná profesijná história a pevnosť postojov by teda mali byť predpokladom k zvoleniu do funkcie, čo sa nie pri všetkých zvolených kandidátoch podarilo preukázať,“ tlmočil stanovisko prezidentky Martin Strižinec.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite