Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pendleri sa nemusia preukázať testom, nie sú rizikom pre krajinu

.kristína Braxatorová .ivana Šalgová .slovensko

Slovensko má aktuálne 1384 potvrdených prípadov nákazy a sedemdňový kĺzavý medián má hodnotu 11. Dvaja ľudia v pondelok ochoreniu COVID-19 podľahli a ďalších dvadsať sa vyliečilo.

Koronavírus na Slovensku: Pendleri sa nemusia preukázať testom, nie sú rizikom pre krajinu Ľudovít Vaniher/SITA

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

na Slovensku je aktuálne 1384 (+3)  potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 423 (+20) ľudí sa z choroby vyliečilo, 20 (+2) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 175 (-11)

  • testovaných bolo u nás doteraz 75 866 ľudí,
  • ústne maturity sa konať nebudú, 
  • v prvej z piatich rómskych komunít na Spiši sa v nedeľu skončila karanténa, Bystrany uvádza premiér Matovič ako vzor disciplíny, 
  • ústredný krízový štáb schválil plán postupného uvoľňovania reštrikcií a naštartovania ekonomiky,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu, sa predlžuje,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 211 170 osôb, potvrdených bolo 3 041 777 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.
  • Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!  

    20:32 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová žiada hlavného hygienika SR, aby prehodnotil systém povinnej štátnej karantény tak, aby bola povinnosť ju absolvovať iba pre ľudí s podozrením na ochorenie COVID-19, ktorí si nedokážu zabezpečiť domácu karanténu. TASR o tom informovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv.

    „V posledných týždňoch sa na mňa obracajú občania, ktorí opisujú svoju negatívnu skúsenosť s procesom umiestnenia do štátnej karantény. Mnohí sa dokonca odmietajú vrátiť, lebo sa boja možnej nákazy počas štátom organizovaného prevozu a počas umiestnenia v zariadení, ktoré na výkon štátnej karantény slúži,“ uviedla Patakyová.

    Naráža tak na problémy v súvislosti so štátnou karanténou, ako je napríklad absencia pitnej vody či toalety na hraniciach pri čakaní na prevoz do karanténneho zariadenia.

    19:56 Vakcína proti ochoreniu COVID-19 môže vzniknúť najskôr na konci roku 2021. Pravdepodobne to však bude trvať dlhšie. Počas online diskusie Imunizačný týždeň v čase COVID-19: Aká je budúcnosť očkovania na Slovensku? to povedala Zita Lukáčová z Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP), ktorá združuje výrobcov vakcín. Niektoré časti procesu vývoja vakcíny podľa nej nemožno urýchliť a treba dbať predovšetkým na to, aby očkovacia látka bola bezpečná.

    19:30 Nosenie rúšok a disciplína v dodržiavaní sociálneho dištancu sú podľa konzília odborníkov, ktorí sa dnes stretli na Úrade vlády SR, kľúčovými pre priaznivý vývoj epidemiologickej situácie na Slovensku. Tí vyhodnotili, že Slovensko je na tom veľmi dobre. V posledných dňoch pribudli len 3, 2 a 6 nových prípadov. Profesor Vladimír Krčméry zároveň varoval pred stratou disciplíny. 

    „Ak sa zistí, že prestávame dodržiavať túto prevenciu infekcie, tak sa nemôžeme čudovať, ak nám čísla narastú. Predčasné opúšťanie týchto prvkov viedlo v zahraničí k nepriaznivým dôsledkom,“ povedal. 

    Dobrú situáciu na Slovensku dnes opäť pochválil aj premiér Igor Matovič, ktorý opakovane tvrdí, že výsledky v boji so koronavírusom Slovensku v zahraničí môžu závidieť. „Nejden štát by si to s nami rád vymenil,“ uviedol premiér.

    Tieto vyjadrenia prišli po uplynutí dvoch týždňov od prisných opatrení, ktoré obmedzili pohyb obyvateľov na území Slovenskej republiky počas veľkonočných sviatkov. Z rizík, o ktorých hovoril krátko po Veľkej noci Matovič tak ostali v hre už len domovy sociálnych služieb, marginalizované komunity a možné importované prípady zo zahraničia.

    „My ideme podľa nášho plánu a presne podľa toho scenára, ktorý sme avizovali minulý pondelok. Viac sa dozviete v pondelok a samozrejme, ak by bol ten vývoj nadštandardne pozitívny, tak je možné ten plán aj korigovať, plán budú robiť odborníci a nikto iný a len oni budú môcť rozhodnúť, či sme ochotní podstúpiť to riziko,“ povedal v utork Igor Matovič s tým, že v aktuálnych číslach sa odráža len situácia spred dvoch týždňov a dôsledky otvorenia prevádzok bude možné pozorovať až v počtoch prípadov začiatkom budúceho týždňa, čo ovplyvní aj ďalšie kroky vlády.

    18:43 Pred spišskonovoveskou nemocnicou je od utorka zriadené mobilné odberové miesto na testovanie pacientov na nový koronavírus. Testovanie bude zatiaľ prebiehať v režime dvakrát týždenne, a to v utorky a štvrtky od 7.00 do 11.00 h s možnosťou rozšírenia odberových hodín podľa dopytu. TASR o tom informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete Svet zdravia

    18:18 Premiér Igor Matovič a hlavný hygienik Ján Mikas informovali po zasadnutí ústredného krízového štábu. „Z dôvodu, že epidemiologická situácia u nás aj v okolitých štátoch je relatívne priaznivá, rozhodli sme sa, že zrušíme povinnosť pendlerov preukázať sa pri každom vstupe na územe SR negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 30 dní. Rušíme to celkove, to znamená, že sa nebudú musieť preukazovať týmto testom,“ opatrenie, ktoré malo platiť od 1. mája, tak nakoniec do platnosti nevošlo, povedal Mikas. Zároveň bude povolený aj vstup detí a neplnoletých osôb, ktoré sú rodinnými príslušníkmi pendlerov. Potvrdil tak vyjadrenia Martina Klusa, ktorý o týchto zemnách informoval krátko pred brífingom.

    Igor Matovič doplnil, že toto rozhodnutie bolo možné uskutočniť, keďže sa zlepšila epidemiologická situácia v okolitých krajinách. Ústredný krízový štáb rokoval aj o ďalších zmenách, Matovič chce o nich informovať zajtra.

    18:14 Výnimka z povinnej štátnej karantény sa od 1. mája od 7:00 hod bude vzťahovať aj na pracovníkov v sociálnych službách, ktorí pracujú v rakúskych spolkových krajinách Dolné Rakúsko, Burgenland a Viedeň. Na sociálnej sieti o tom z prebiehajúceho rokovania ústredného krízového štábu informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Martin Klus (SaS). Pendleri v okruhu 30 kilometrov (km) od hraníc podľa jeho informácií nebudú potrebovať negatívny test na ochorenie COVID-19.

    17:10 Mesto Vranov nad Topľou v súvislosti s preventívnymi opatreniami na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu zriadilo v uplynulých dňoch dve karanténne centrá. Vyplýva to z vyjadrenia primátora mesta Jána Ragana po zasadnutí krízového štábu, ktorý v utorok zhodnotil opatrenia prijaté pred dvoma týždňami po tom, ako test na nový koronavírus vyšiel pozitívne u jedného z obyvateľov mesta.

    16:55 Bratislavské Staré Mesto chce po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom postupne začať sprístupňovať niektoré svoje parky a záhrady. Ako prvú plánuje v stredu 29. apríla otvoriť Grassalkovichovu záhradu, avšak zatiaľ len v obmedzenom čase. Mestská časť o tom informuje na sociálnej sieti.

    „Technické služby Starého Mesta ešte dolaďujú posledné úpravy, aby bolo všetko pripravené tak, ako má byť. Tráva je pokosená, hracie prvky a lavičky vyčistené, opravené a vydezinfikované, tie, ktoré to potrebovali, sme vymenili,“ uvádza mestská časť s tým, že verejné toalety v záhrade zostanú naďalej ešte zatvorené.

    16:44 Počas krízovej situácie s novým koronavírusom by mohli na Slovensku vzniknúť epidemiologické ambulancie pre pacientov s ochorením COVID-19. Ich fungovanie má umožniť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorú v utorok odobrila vláda. Návrh, ktorým sa mení viacero zákonov, reguluje aj zriaďovanie mobilných odberových miest. Cieľom je, aby nevznikali živelne. Kabinet navrhol materiál prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

    15:37 Všetci zamestnanci Centra sociálnych služieb (CSS) a Zariadenia sociálnych služieb (ZSS) pre občanov bez prístrešia v Poprade sú podľa výsledkov testov na nový koronavírus negatívni. Informovalo o tom mesto na svojej internetovej stránke.

    Radnica dodáva, že testovanie všetkých 146 zamestnancov sa realizovalo 21. apríla v záhrade CSS na Komenského ulici za prísnych hygienických podmienok.

    14:32 Spolu 148 zamestnancov domovov sociálnych služieb (DSS) Harmónia a Lidwina v meste Strážske v okrese Michalovce absolvovalo v utorok testovanie na nový koronavírus. Košický samosprávny kraj (KSK) ako zriaďovateľ oboch zariadení pristúpil k preventívnemu opatreniu pred šírením nákazy v rámci vlastných kapacít. Testovanie realizuje v spolupráci s Lekárskou fakultou Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá bude odobratý biologický materiál vyhodnocovať. Testovanie vo všetkých 13 krajských zariadeniachby malo byť ukončené do troch týždňov.

    14:14 Vláda schválila návrh Úradu podpredsedu vlády SR pre informatizáciu a investície a presunie 1,2 miliardy eur z eurofondov na boj s koronavírusom a zmierňovanie krízy, ktorú vyvolal. 

    13:42 Na pomoc pre materské školy bude vyčlenených 90 miliónov eur z eurofondov. Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) v utorok počas rokovania vlády poznamenal, že financie sa z rezortu školstva presunú na ministerstvo práce a použijú sa na platy pre viac ako 20 000 učiteľov v škôlkach.

    12:57 Člen permanentného krízového štábu Vladimír Krčméry sa vyjadril, že ako riziká vnímajú režim na hraniciach a uvoľnenie disciplíny občanov SR. „Druhá vlna sa všade prejavovala importovanými prípadmi a my nechceme, aby sa nám importovali ďalšie prípady. Samozrejme, režim na hraniciach by nemal viesť k sankcionovaniu tých, ktorí nie sú rizkom,“ povedal s tým, že s odborníkmi vytvorili odporúčanie, ktoré prednesú na ústrednom krízovom štábe. O podrobnostiach tohto návrhu zatiaľ nechcel informovať. Zdôraznil tiež potrebu neupúšťať z disciplíny v nosení rúšok a dodržiavaní sociálneho dištancu. 

    12:51 Ochoreniu COVID-19 alebo s ním spojeným komplikáciám už na celom svete podľahlo viac ako 211 170 ľudí. V utorok o tom informovala agentúra AFP, ktorá vychádza z oficiálnych údajov zverejnených jednotlivými krajinami do 10:45 hod. SELČ.

    Až 85 percent zo všetkých obetí vírusu evidujú v Európe a USA. Od začiatku vypuknutia pandémie bolo na celom svete zaznamenaných 3 041 777 prípadov nákazy.

    12:45 Obe včerajšie úmrtia sa týkali pacientov z domovov sociálnych služieb. V jednom prípade išlo o klienta z DSS v Pezinku a v druhom o klienta z martinského zariadenia.

    12:24 Brífing Igora Matoviča po stretnutí s epidemiológmi. „Nepokazme si to. Dopracovali sme sa k tomu disciplínou aj obrovskými ekonomickými stratami a bol by som veľmi rád, aby sme si nepokazili to, čo sme si týmto strádaním vybudovali,“ povedal v úvode premiér SR.

    12:10 O otvorení materských a základných škôl pre deti pracovníkov v zdravotníctve sa diskutuje, potvrdil to minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling a dodal, že v utorok chce na ústrednom krízovom štábe opäť túto tému otvoriť.

    „Dlhodobo hovoríme o tom, že by sme chceli za nejakých prísnych bezpečnostných opatrení a na základe dobrovoľnosti otvoriť materské a základné školy pre pracovníkov v zdravotníctve a následne aj poradenské centrá,“ uviedol minister školstva. Poznamenal, že sú to témy, o ktorých diskutujú s hlavným hygienikom, a túto tému chce v utorok otvoriť aj na ústrednom krízovom štábe. Ten bude zasadať od 14:00 hod.

    11:31 Česko: Ústavný súd zamietol v utorok sťažnosti proti vyhláseniu núdzového stavu, prijatiu krízového opatrenia a niekoľkým ďalším opatreniam ministerstva zdravotníctva. Prijal celkovo 11 sťažností proti opatreniam vlády a ministerstva zdravotníctva. Jeden podnet podávateľ stiahol, zaoberal sa tak desiatimi.

    Ľudia sa sťažovali na obmedzenie pohybu na území ČR i na zákaz cestovať za hranice krajiny, na povinné nosenie rúšok, uzavretie škôl, obmedzenie maloobchodného predaja a prevádzky úradov i na zákaz mať počas pôrodu pri sebe sprievod.

    11:09 Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) tento týždeň preventívne otestuje takmer 200 svojich kľúčových zamestnancov na ochorenie COVID-19. Týka sa to ľudí pracujúcich na divíziách výroby a distribúcie vody, čistenia odpadových vôd, dispečingu a v laboratóriách BVS, ktoré odoberajú vzorky pitnej aj odpadovej vody. Testovať sa bude v Bratislave, Malackách a Trnave.

    10:54 Mesto Nové Zámky zriadilo krízové centrum a karanténne zariadenie pre ľudí bez domova. V zariadení budú mať odkázaní ľudia prístup k jedlu a hygiene, ako aj k rúškam a čistému oblečeniu. Mesto im zabezpečilo prístup k zdravotnej starostlivosti, testovanie na nový koronavírus a v prípade nutnosti aj pobyt v karanténe. Radnica chce aj týmto spôsobom znižovať riziká vzniku a šírenia ochorenia COVID-19 medzi touto ohrozenou skupinou, informovalo vedenie mesta.

     
    Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
    .diskusia | Zobraziť
    .posledné
    .neprehliadnite