Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Začala sa prvá fáza uvoľňovania opatrení, pribudlo 45 nakazených

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Ústredný krízový štáb prijal návrh konzília odborníkov a schválil plán štvorfázového otvárania Slovenska. Prvá fáza sa začala v stredu ráno a medzi jednotlivými fázami budú minimálne dvojtýždňové odstupy. O vstupe do ďalšej fázy budú rozhodovať epidemiológovia.

Koronavírus na Slovensku: Začala sa prvá fáza uvoľňovania opatrení, pribudlo 45 nakazených Branislav Bibel/SITA 22. apríl 2020 Bratislava, Slovensko: V rámci uvoľňovania opatrení sa za prísnych hygienických podmienok opäť otvorilo aj bratislavské trhovisko na Žilinskej ulici.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:   

  • na Slovensku je aktuálne 1244 (+45)  potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 284 (+36) ľudí sa z choroby vyliečilo, 14 (+0) na jej následky zomrelo, na JIS je aktuálne 8 pacientov, dvaja sú na pľúcnej ventilácii,
  • testovaných bolo u nás doteraz viac ako 52-tisíc ľudí,
  • na Spiši je v karanténe okolo 6 000 obyvateľov piatich rómskych osád,
  • Slovensko odhaduje prepad našej ekonomiky o viac ako 7 %,
  • ústredný krízový štáb schválil plán postupného uvoľňovania reštrikcií a naštartovania ekonomiky – bude prebiehať v štyroch fázach a 1. fáza sa začína v stredu 22. apríla,
  • od utorka 21. apríla platia výnimky v nosení rúšok,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu, sa predlžuje,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 177 496 osôb, potvrdených bolo 2 56 059 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:17 Región na severozápade Číny v blízkosti hraníc s Ruskom by sa mohol stať novým epicentrom výskytu prípadov infekčnej choroby COVID-19 spôsobovanej novým koronavírusom. V snahe zabrániť druhej vlne epidémie tamojšie úrady obyvateľom znovu nariadili, aby obmedzili pohyb mimo svojho domova. V tomto regióne sa vyskytlo zvýšené množstvo dovezených prípadov.

20:04 V Libanone potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom v jednom z tamojších početných a preľudnených utečeneckých táborov, v ktorých žijú desaťtisíce Palestínčanov a státisíce Sýrčanov.  

Prvý pozitívny test mala žena žijúca v palestínskom utečeneckom tábore Wavel v údolí Bikáa na východe Libanonu. Palestínčanku pôvodom zo Sýrie previezli do štátnej nemocnice v Bejrúte. 

19:03 Taliansko v stredu oznámilo 437 nových úmrtí na koronavírus, čo je o 97 menej, než v utorok. Celkový počet obetí choroby COVID-19 je aktuálne 25 085, čo je druhý najvyšší počet úmrtí na svete po Spojených štátoch.

Agentúra AFP však zároveň upozornila, že už tretí deň po sebe v Taliansku evidujú pokles počtu prípadov choroby COVID-19 v aktívnej fáze, teda pacientov, ktorí sa stále liečia. Zatiaľ čo v utorok ich bolo 107 709, za 24 hodín ich počet mierne klesol na 107 699.

20. apríl 2020 Asuncion, Paraguaj: Cestujúci v autobude sa chránia pred nákazou koronavírusom používaním ochranných rúšok. WHO varuje pred nárastom prípadov v Latinskej Amerike, Paraguaj má aktuálne len 213 potvrdených prípadov nákazy.Jorge Saenz/AP/SITA20. apríl 2020 Asuncion, Paraguaj: Cestujúci v autobude sa chránia pred nákazou koronavírusom používaním ochranných rúšok. WHO varuje pred nárastom prípadov v Latinskej Amerike, Paraguaj má aktuálne len 213 potvrdených prípadov nákazy.

17:24 Nikto z 30 testovaných zamestnancov Strediska sociálnej pomoci mesta Košice (SSPmK) nemal pozitívny test na nový koronavírus, ich výsledky boli negatívne. Pre TASR to potvrdila jeho riaditeľka Zdena Sloviková. SSPmK zamestnáva spolu 105 ľudí.

17:03 India plánuje vyrobiť tisíce náramkov, ktorých úlohou bude monitorovať pohyb a teplotu ľudí nakazených novým koronavírusom. Náramky taktiež pomôžu úradom nájsť ľudí, s ktorými mohli byť infikovaní v kontakte. Informovala o tom v stredu agentúra AP. 

Štátna firma Broadcast Engineering Consultants India predstaví nemocniciam a vládam indických štátov náramky na budúci týždeň. Jej riaditeľ George Kuruvilla povedal, že náramky budú k dispozícii pravdepodobne v máji. Presný počet náramkov, ktoré firma vyrobí, však ešte nie je stanovený. Na ich výrobe bude spolupracovať s indickými start-upmi.

16:20 Tumenca khere - S vami doma je názov novej vzdelávacej relácie z dielne RTVS, ktorú pripravuje televízne štúdio v Košiciach. Určená je pre všetky deti, predovšetkým však z rómskych komunít. Diváci budú mať možnosť nazrieť aj priamo do domácnosti jednej rómskej rodiny z Košíc. Do konca júna odvysiela televízna Dvojka každý štvrtok spolu deväť vydaní, prvá časť pôjde už tento štvrtok (23. 4.) o 15.00 h.

16:14 Dokopy 8553 rúšok na ochranu pred novým koronavírusom rozdala doteraz samospráva Lučenca, pričom 6819 kusov z celkového počtu dostali občania a zvyšok zamestnanci a pracovníci v takzvanej prvej línii. Informovala o tom vedúca kancelárie primátorky Mária Bérešová.

„Samospráva naďalej rozdáva rúška obyvateľom, ktorí ich do tohto momentu nedostali. Takmer všetky nahlásené požiadavky boli vybavené, avšak na začiatku procesu bol záujem enormný a mohol zlyhať ľudský faktor, za čo sa ospravedlňujeme,“ dodala Bérešová.

15:44 Bratislavské mestské časti sa po uvoľnení niektorých opatrení v súvislosti s novým koronavírusom pripravujú na znovuotvorenie vonkajších trhovísk. Niektoré si chcú počkať na presnejšie inštrukcie od hygienikov a otvoriť plánujú v najbližších dňoch. Jednou z výnimiek je Staré Mesto, ktoré trh na Žilinskej ulici otvorilo už v stredu.

„Iba niekoľko dní zostalo zatvorené obľúbené trhovisko na Žilinskej ulici. V dôsledku postupného uvoľňovania opatrení vlády môžu na ňom Staromešťania opäť nakúpiť domácu zeleninu, kvety, syry či klobásky,“ informuje mestská časť s tým, že trhovisko prešlo čistením a dezinfekciou.

15:10 V Centre sociálnych služieb (CSS) Domov pod Tatrami v Batizovciach je momentálne deväť ľudí pozitívnych na ochorenie COVID-19. Z 206 testov postupne prichádzajú všetky výsledky a očakávajú sa ďalšie. Uviedol to na brífingu predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský s tým, že testovaní necítia žiadne príznaky tohto vírusového ochorenia.

„V CSS v Batizovciach pripravujeme už v týchto chvíľach jeden samotný pavilón pre všetkých klientov, ktorí budú pozitívne testovaní, ale i zamestnancov, ktorí budú v absolútnej izolácii od ostatných,“ potvrdil Majerský. Podľa vedúceho odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Pavla Slaninku má samotný pavilón – Lipa pripravených zatiaľ 16 miest.

13:53 Klienti zariadení sociálnych služieb (ZSS) v zriaďovateľskej pôsobnosti Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) musia pre hrozbu nového koronavírusu už viac ako mesiac dodržiavať prísne hygienické pravidlá. Po šírení nákazy ochorenia COVID-19 v ZSS v Pezinku a ďalších zariadeniach kraj pravidlá ešte sprísnil. NSK je zriaďovateľom 24 ZSS, v ktorých žije 3224 klientov. Doteraz nebolo ochorenie COVID-19 potvrdené u žiadneho zamestnanca a ani klienta ZSS v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja.

13:18 Na Slovensku s pribúdajúcimi prípadmi nákazy koronavírusom pribúda aj množstvo pacientov, ktorí sa z ochorenia COVID-19 vyliečili. Denný prehľad prípadov sledujeme na podstránke koronavirus.tyzden.sk

12:33 Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) v priestoroch generálneho riaditeľstva v utorok otestoval nové ochranné prvky, ktoré by mali slúžiť na urýchlenie procesu vstupujúcich osôb do ústavov a zároveň zvýšiť dezinfekčné opatrenia.

„Ide o bezdotykovú dezinfekčnú bránu, ktorej systém pracuje so štyrmi senzormi a ôsmimi dýzami. Osoba, ktorá prechádza bránou, je za chvíľu vydezinfikovaná, keďže z dýz sa rozprašuje dezinfekčný prostriedok v podobe hmly a dopadá nielen na oblečenie, ale aj na topánky,“ priblížila hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

11:31 Predseda vlády Igor Matovič včera počas tlačového brífingu odôvodnil potrebu testovania pendlerov aj jedným príkladom. Uviedol prípad muža z Prievidze, ktorý pracuje ako poštár v prihraničnej oblasti v Rakúsku s tým, že počas pracovných týždňoviek využíva svoje prechodné bydlisko v Bratislave. „Tento pán medzičasom prišiel do Prievidze a nakazil ďalších šiestich ľudí,“ uviedol Matovič s tým, že muž sa zrejme nakazil pri výkone svojej práce v Rakúsku a chorobu priniesol nielen do Bratislavy, ale aj do Prievidze. 

Na toto vyjadrenie zareagoval na sociálnej sieti Michal Šimora z Prievidze, ktorý pracuje ako poštár v Rakúsku. „Testovaný som bol na základe pozitívnych testov mojej svokry, ktorá pracuje ako zdravotná sestra v nemocnici. Tá bola nakazená pri výkone svojej práce. Celý mesiac od uzavretia hraníc som v Rakúsku nebol! 12. 03. 2020 som sa vrátil z AT a z dôvodu uzavretia hraníc som sa nachádzal doma až do 13. 04. 2020,“ napísal. Medializované vyjadrenia označil za klamstvá a uviedol, že sa bude domáhať pravdy a očistenia svojho mena.

11:28 Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky spustila nové odberné miesto na diagnostiku ochorenia COVID-19. „Novozámocká nemocnica sa tak od utorka (21. 4.) zapojila do siete zdravotníckych zariadení, ktoré testujú pacientov na toto ochorenie a zabezpečila diagnostiku pre obyvateľov okresu Nové Zámky,“ informoval hovorca nemocnice Ján Baček. Unimobunka slúžiaca na účely testovania pribudla na parkovisku pred budovou nemocnice. 

11:06 Na Slovensku je aktuálne hospitalizovaných 231 osôb, z toho v 80 prípadoch ide o ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19. Osem osôb sa nachádza na jednotkách intenzívnej starostlivosti a jedna je na pľúcnej ventilácii.

„Štatistiky neevidujú v tejto súvislosti za utorok žiadne úmrtie, celkovo však na Slovensku koronavírusu SARS-CoV-2 podľahlo 14 osôb,“ inofmovala Zuzana Eliášová z ministerstva zdravotníctva.

Najviac nových prípadov, a to 12, bolo za utorok zaznamenaných v Prešovskom kraji.

10:34 Pribudlo 45 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet nakazených je tak aktuálne 1244. V priebehu včerajšieho dňa na následky ochorenia COVID-19 nikto neumrel.

V utorok laboratóriách otestovali 3468 vzoriek a vyliečilo sa ďalších 36 pacientov. Vykonaných bolo zatiaľ 52 649 testov.

10:11 Bratislavské Staré Mesto opäť otvorilo pre verejnosť centrum služieb občanov na prízemí miestneho úradu. Obyvatelia tak každý pracovný deň doobeda môžu vybaviť väčšinu obvyklej agendy, avšak za prísnych opatrení platiacich pre nový koronavírus. 

9:09 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) radí, ako správne nosiť látkové rúško. Malo by byť vyrobené z bavlny alebo husto tkanej látky a na tvári by sme ho nemali mať dlhšie ako jednu až dve hodiny „Ak ideme medzi ľudí na dlhší čas, je potrebné si tvárové rúško obmieňať,“ ÚVZ.

Rúško treba po použití vyprať v práčke na 60 stupňov Celzia s bežnými pracími prostriedkami alebo ho päť minút vyvariť vo vriacej vode. Po usušení treba rúško z látky vyžehliť z oboch strán suchým teplom. Pri žehlení nie je podľa odborníkov vhodné používať paru.

8:56 Japonská prefektúra Nagasaki potvrdila, že na talianskej výletnej lodi Costa Atlantica bolo na koronavírus pozitívne testovaných dokopy 34 členov posádky. 

U jednej osoby sa prítomnosť koronavírusu potvrdila už v pondelok, nikto z 34 nakazených členov posádky, nemá vážne symptómy ochorenia COVID-19.

Loď s celkovým počtom 623 členov posádky, na ktorej palube nie sú nijakí pasažieri, zakotvila v meste Nagasaki koncom januára z dôvodu vykonania potrebných opráv.

8:24 Počet potvrdených prípadov sa v Nemecku podľa Inštitútu Roberta Kocha (RKI) zvýšil o 2 237 na 145 694. Píše o tom agentúra Reuters. Už druhý deň po sebe ide o nárast v počte nových denných prípadov.

Za uplynulých 24 hodín v krajine nahlásili 281 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol číslo 4 879. V Nemecku sa doteraz uzdravilo 99 400 osôb.

7:45 Dnešným dňom sa začína prvá fáza uvoľňovania bezpečnostných opatrení. Ústredný krízový štáb včera schválil plán štvorfázového otvárania prevádzok navrhnutý konzíliom odborníkov, ktorý pomôže opätovne naštartovať slovenskú ekonomiku. Všetky otvorené prevádzky musia dodržiavať prísne hygienické štandardy. Naďalej platí aj povinnosť nosiť ochranné rúška alebo iné ochranné pomôcky na verejnosti, v obchodoch aj v hromadnej doprave.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite