Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Korona môže zmeniť boj proti klimatickej zmene. Budaj podporil európsku iniciatívu na zelený reštart ekonomiky

.martin Vančo .slovensko

Ako naštartovať ekonomiku po koronakríze – odložiť klimatické ciele alebo naopak postaviť obnovu hospodárstva na zelenej ekonomike? Slovensko sa pridalo k štátom, ktoré podporujú druhý model.

Korona môže zmeniť boj proti klimatickej zmene. Budaj podporil európsku iniciatívu na zelený reštart ekonomiky SITA/Branislav Bibel

minister životného prostredia Ján Budaj podpísal iniciatívu na podporu Európskej zelenej dohody. Pridal sa tak k ďalším 13 ministrom životného štátov Európskej únie. Iniciatíva hovorí, že súčasťou hospodárskej obnovy by mal byť prechod na uhlíkovo neutrálnu a cirkulárnu ekonomiku. 

Ministri vo výzve upozorňujú, že je potrebné zachovať si stanovené ambície v boji proti klimatickej zmene, medzi ktoré patrí cieľ dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050 či stanoviť si ambicióznejší cieľ pre rok 2030 v podobe zníženia emisií skleníkových plynov o 50 - 55 %. 

Hlavnú úlohu pri hospodárskej obnove by mala zohrávať Európska zelená dohoda, ktorú už v decembri predstavila Európska komisia. Obsahuje rozsiahly balík opatrení na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. 

Vo výzve sa píše, že Európa by mala v tomto čase navýšiť investície „v oblastiach udržateľnej mobility, obnoviteľných zdrojov, renovácie budov, výskumu a inovácií, obnovy biodiverzity a obehovom hospodárstve“.

boj proti klimatickej zmene sa môže spomaliť

Pandémia COVID-19 pravdepodobne spomalí viaceré aktivity v boji proti klimatickej zmene. Europoslanec Michal Wiezik už hovorí o odložení stratégie pre udržateľnú produkciu potravín, stratégie v oblasti biodiverzity či ochrany lesov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite