Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo ďalších 72 prípadov, všetkých pracovníkov DSS budú testovať

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Na Slovensku je už viac ako 1100 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Za sobotu ich pribudlo 72.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo ďalších 72 prípadov, všetkých pracovníkov DSS budú testovať SITA/Žilinský samosprávny kraj

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:  

  • na Slovensku je aktuálne 1161 (+72)  potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 229 ľudí sa z choroby vyliečilo, 11 (+1) na jej následky zomrelo, na JIS je aktuálne 10 pacientov
  • testovaných bolo u nás doteraz vyše 44-tisíc ľudí,
  • na Spiši je v karanténe okolo 6 000 obyvateľov piatich rómskych osád,
  • Slovensko odhaduje prepad našej ekonomiky o viac ako 7 %,
  • nákaza novým koronavírusom sa vyskytla v ďalšom dome sociálnych služieb medzi dôchodcami, tentokrát na Spiši,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu, sa predlžuje,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 154 350 osôb, potvrdených bolo 2 256 844 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

21:07 Spojené štáty- Guvernér New Yorku Andrew Cuomo v nedeľu vyjadril presvedčenie, že epidémia koronavírusu v tomto americkom štáte už zrejme kulminovala a dostala sa do fázy poklesu.

20:50 Preventívne testovanie na nový koronavírus v mestách a obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami sa počas víkendu uskutočnilo na siedmich miestach Prešovského a ôsmich Košického kraja. 

Podľa hovorkyne ministerstva obrany Martiny Kovaľ Kakaščíkovej tam počas soboty a nedele vojenskí zdravotníci odobrali približne 520 vzoriek. Ako vyplýva z vyjadrení oslovených starostov, výsledky najviac očakávajú v obci Vŕbnica v okrese Michalovce. Pri predošlom testovaní tam už mali viacero nakazených.  

"Z prvého testovania, ktoré sme tu mali 15. apríla, bolo z 38 odberov sedem pozitívnych," vysvetlil vŕbnický starosta Jaroslav Tokár s tým, že má ísť o repatriantov z Čiech a Veľkej Británie.Približne 400 až 500 obyvateľov obce v povinnej domácej karanténe.

18:10 V pravoslávnom Chráme sv. Rastislava v Bratislave sa v nedeľu ráno zišla viac ako stovka veriacich napriek zákazu Úradu verejného zdravotníctva SR vydaného vzhľadom na pandemickú situáciu.

Na videu, ktoré má k dispozícii TASR, nakrútenom v nedeľu o približne 8.30 h vidno zadný vchod Chrámu sv. Rastislava na Tomášikovej ulici v bratislavskom Ružinove. Z chrámu vyjde počas štvorminútového videa takmer 150 ľudí.

18:10 Taliansko- Ďalších 34 migrantov, ktorých v Stredozemnom mori zachránila španielska loď Aita Mari, presunula v nedeľu talianska pobrežná stráž na trajekt kotviaci pri sicílskom meste Palermo. Tam teraz strávia dva týždne v preventívnej karanténe.

17:02 Taliansko- Mestečko v Kampánii je za porušenie obmedzení v karanténe. Šéf juhotalianskeho regiónu Kampánia Vincenzo De Luca nariadil mestečku Saviano pri Neapole karanténu. Je to trest za to, že stovky ľudí sa v sobotu zúčastnili na pohrebnom sprievode na počesť jeho zosnulého starostu

15:40 Zamestnanci Nemocnice s poliklinikou Myjava dostali ochranné štíty z dielne Strednej priemyselnej školy. Štíty začali na školskej 3D tlačiarni vyrábať zamestnanci školy, ktorým s výrobou a montážou komponentov pomáhajú kolegovia a bývalí žiaci školy.

15:20 Francúzsko- Približne dva milióny rúšok bude Paríž zadarmo distribuovať v nadchádzajúcich týždňoch všetkým svojim obyvateľom ako ochranu pred nákazou novým koronavírusom.

Do konca apríla by mesto malo disponovať asi polmiliónom takýchto opakovane použiteľných rúšok. Všetci Parížania by mali podľa jej slov svoje rúška dostať do polovice mája. Opatrenie bude mesto stáť približne tri milióny eur.

15:05 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Nové Zámky zatiaľ uskutočnili viac ako 600 testov na ochorenie COVID-19. Nemocnica v sobotu (18.4.) oznámila, že štyria zamestnanci boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19.„Z následne zrealizovaných testov, ktorých výsledky priebežne prichádzajú, sú zatiaľ všetky negatívne. Kompletné výsledky budú známe v pondelok (20.4.),“ uviedol hovorca nemocnice.

15:00 Maďarsko- Nákazu novým koronavírusom potvrdili v Maďarsku už v 18 domovoch dôchodcov. Ochoreniu COVID-19 podľahlo za 24 hodín ďalších 17 chronicky chorých pacientov, čím počet obetí stúpol na 189.

14:50 Grécko- Počas nepokojov vyvolaných úmrtím 47-ročnej Iračanky vypukol v utečeneckom tábore na gréckom ostrove Chios požiar, ktorý spôsobil rozsiahle škody. K zraneniu osôb nedošlo.

14:25 Štát plánuje plošne otestovať na koronavírus všetkých 40-tisíc zamestnancov domovov sociálnych služieb, oznámil premiér Igor Matovič. Využijú sa na to tzv. rýchlotesty a tam, kde sa ukáže problém, dôjde k ďalšiemu podrobnejšiemu testovaniu.

Milan Krajniak upozornil na to, že kým účinnosť presnejších PCR testov je viac ako 70 %, pri rýchlotestoch je iba približne 50 %.

14:15 Veľká Británia- Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa lieči z nákazy koronavírusom, sa pomaly vracia k plneniu svojich povinností. Minulý piatok mal trojhodinový videohovor s ministrom zahraničných vecí Dominicom Raabom, ktorý ho čiastočne zastupuje, a ďalšími spolupracovníkmi.

55-ročného Borisa Johnsona pred týždňom prepustili z Nemocnice sv. Tomáša v Londýne a následne sa presunul do Chequers.

12:43 Celosvetový počet úmrtí na nový koronavírus prekročil v nedeľu hranicu 160.000. Informovala o tom v nedeľu agentúra AFP, ktorá údaje zozbierala od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie.  

Na následky nákazy spôsobenej koronavírusom zomrelo globálne 160.502 ľudí, z toho 92.900 v Európe, najťažšie zasiahnutom kontinente.

12:00 Rusko: Počet prípadov nákazy koronavírusom stúpol o rekordných 6060. Celkový počet nakazených stúpol na 42.853.

11:55 Do DSS v Pezinku nastupujú posily, prioritou je stabilizácia.Posilnenie personálnych kapacít, stabilizácia a ochranné opatrenia. To sú priority krízovej manažérky, ktorá nastúpila v sobotu (18. 4.) do zariadenia sociálnych služieb v Pezinku.DSS Pezinok je od soboty (11. 4.) v karanténe a v okolí domova je ochranné pásmo. V uplynulých dňoch tam bolo pozitívne testovaných viacero klientov a pracovníkov na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus, a boli zaznamenané aj prvé úmrtia. V nedeľu oznámili už siedmu obeť z radov klientov DSS v Pezinku.

11:30 Austrália v nedeľu vyzvala na nezávislé prešetrenie globálnej reakcie na pandémiu nového koronavírusu. Jeho súčasťou má byť aj previerka postupu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a  krízového manažmentu čínskej vlády na začiatku pandémie, povedala v televízii ABC News austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Paynová.  

Austrálska vláda chce podľa nej poznať aj podrobnosti o pôvode vírusu a žiada transparentnosť pri zverejňovaní informácií.  

Americký prezident Donald Trump nedávno obvinil WHO z nezvládnutie situácie okolo koronavírusovej pandémie a oznámil, že USA pozastavujú platby tejto agentúre OSN, ktoré v minulom roku dosiahli 400 miliónov dolárov. Vyčítal tiež Číne, že na začiatku krízy zatajovala jej skutočný rozsah. Paynová uviedla, že Austrália zdieľa tieto výhrady. Požadované vyšetrovanie by podľa nej nemala viesť WHO, pretože to by ste „urobili z capa záhradníka“.

11:06: Podľa informácií Ministerstva zdravotníctva bolo na Slovensku za predchádzajúci deň otestovaných spolu 3323 osôb, z toho 72 testov bolo pozitívnych a 3251 negatívnych.

Na Slovensku tak máme celkovo 1161 pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 43 115.

V nemocniciach je hospitalizovaných 212 pacientov, u 81 bolo ochorenie COVID-19 potvrdené, u 131 sa čaká na výsledky testov.

Na JIS je 8 pacientov, dvaja sú na umelej pľúcnej ventilácii. 

Žiaľ, pribudlo ďalšie úmrtie pacienta s pozitívnym testom na COVID-19. V Univerzitnej nemocnici Bratislava zomrela ďalšia žena z DSS Pezinok.

Na Slovensku tak zomrelo doteraz 12 ľudí s potvrdeným ochorením COVID-19.

Slovensko má aj uzdravených. Vyliečených je 229 ľudí, z toho bolo 56 hospitalizovaných v nemocniciach a 173 sa vyliečilo v domácej izolácii. Údaje o vyliečených hlásia regionálne úrady verejného zdravotníctva Úradu verejného zdravotníctva.

Dianie sledujeme aj počas nedele. Najdôležitejšie udalosti z predchádzajúcih dní si môžete prečítať nižšie:

19:50  Grécko - Krajina začne v súvislosti s koronavírusovou krízou sťahovať stovky starších žiadateľov o azyl so zdravotnými problémami z táborov na ostrovných v Egejskom mori.

19:40 Taliansko- Situácia sa postupne zlepšuje, v kostole v Bergame už neskladujú rakvy. V Taliansku zomrelo za uplynulých 24 hodín ďalších 482 ľudí nakazených novým koronavírusom, čo je o 93 menej ako v predchádzajúci deň.

19:35 Kanada- Hranice medzi Kanadou a Spojenými štátmi zostanú uzavreté ešte ďalších 30 dní v snahe zamedziť šíreniu nového koronavírusu. Oznámil to v sobotu kanadský premiér Justin Trudeau.

"Je to dôležité rozhodnutie, ktoré zaistí bezpečnosť ľuďom na oboch stranách hranice," uviedol. Zároveň zdôraznil, že s mesačným predĺžením uzavretia spoločných hraníc súhlasili obe krajiny.

19:30 Nákaza novým koronavírusom sa potvrdila u 25 klientov a 11 členov personálu martinského Domova sociálnych služieb Dom svätého Martina.

Areál DSS Dom sv. Martina je momentálne uzatvorený, stráži ho martinská mestská polícia. Okrem pacientov boli otestovaní aj všetci zamestnanci, z ktorých bolo negatívnych päť. Zamestnanci aj naďalej zostali v karanténe v rámci zariadenia alebo v internátoch.

19:15 Štyria zamestnanci z Kliniky vnútorného lekárstva I. Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. TASR to potvrdil hovorca nemocnice Ján Baček.

18:05 Nový Zéland- Cookove ostrovy ležiace v južnom Pacifiku sa oficiálne vyhlásili za oblasť bez epidémie nového koronavírusu. Na súostroví neboli potvrdené nijaké prípady infekcie patogénom SARS-CoV-2 a všetkých doteraz vykonaných 900 testov malo negatívny výsledok, uviedol podľa agentúry DPA v piatok miestneho času úrad premiéra Henryho Punu.

17:50 Severná Kórea- V krajine sa šíri koronavírus, Pchjongjang to oficiálne popiera. Severokórejské úrady už v marci informovali občanov, že sa v krajine šíri nový koronavírus.

Režim v Pchjongjangu pritom zatiaľ oficiálne nepotvrdil ani jeden prípad nákazy, uviedlo Rádio Slobodná Ázia (RFA) s odvolaním sa na dva zdroje z KĽDR. Viac sa dočítate tu.

17:46 Monitorovanie situácie v Harmonii - Zariadení pre seniorov  a lokalít, v ktorých žije miestna rómska komunita, patrili medzi hlavné témy zasadnutia piatkového (17.4.) krízového štábu v Hlohovci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Medzi seniormi a zamestnancami zo spomínaného zariadenia ani medzi rómskou komunitou sa zatiaľ neobjavili príznaky nákazy novým koronavírusom.

„V súvislosti s témou šíriaceho sa nového koronavírusu a udalosťami zo ZpS v Pezinku sme prijali opatrenia a nikto z klientov ani personálu v Hlohovci nevykazuje príznaky ochorenia. Všetci zamestnanci boli na náklady mesta otestovaní na ochorenie COVID-19 a ich výsledky sú negatívne,“ uviedla riaditeľka Harmonie Mária Točíková.

17:00 Moskva- Starosta Moskvy Sergej Sobjanin v sobotu oznámil, že do 1. mája predĺžil obmedzenia pohybu v ruskom hlavnom meste, ktoré zaviedli v snahe znížiť riziko šírenia nového koronavírusu.

Ruský prezident Vladimir Putin už pred časom odkázal Moskovčanom, aby do konca apríla zostali doma a nechodili do práce, pričom im garantoval, že dostanú plnú mzdu. Mnohé podniky však aj naďalej zostali v prevádzke, aby sa udržali pri živote alebo ľuďom poskytli základné služby. Starosta Sobjanin si už vynútil zatvorenie niektorých z nich, píše DPA.

Opatrenia v Moskve sa nevyhli kritike. Tú vyvolali policajné kontroly v metre, vďaka ktorým sa na jednom mieste zhromaždili veľké davy ľudí. Niektorých obyvateľov to pobúrilo a tvrdili, že Moskva takýmito opatreniami vystavuje tisíce ľudí riziku, že sa koronavírusom infikujú.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite