Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Zomrelo už šesť ľudí, vláda očakáva prepad ekonomiky o 7 %

.ivana Šalgová .martina Bednárová .slovensko

Slovensko očakáva pokles HDP o viac ako 7 %. Vláda pristúpi k uvoľňovaniu opatrení najskôr v nemocniciach, kde spustia plánované operácie, o týždeň vláda zverejní aj plán postupného uvoľňovania opatrení pre obchodné prevádzky.

Koronavírus na Slovensku: Zomrelo už šesť ľudí, vláda očakáva prepad ekonomiky o 7 % AP Photo/Jens Meyer Počty nakazených, mŕtvych no zároveň aj vyliečených stúpajú.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:  

  • na Slovensku je aktuálne 863 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, 151 ľudí sa z choroby vyliečilo, 6 na jej následky zomreli,
  • testovaných bolo u nás už viac ako 30-tisíc ľudí,
  • na Spiši je v karanténe okolo 6 000 obyvateľov piatich rómskych osád,
  • svetové HDP sa podľa prognózy Medzinárodného menového fondu prepadne o 3 %, svet čaká najväčšia recesia od veľkej hospodárskej krízy,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • platnosť občianskych preukazov, ktorá sa mala skončiť v čase krízovej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu, sa predlžuje,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 126 758 osôb, potvrdených bolo 2 000 231 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:29 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) "ľutuje" rozhodnutie administratívy amerického prezidenta Donalda Trumpa pozastaviť jej finančné príspevky pre údajné nezvládnutie situácie okolo koronavírusu.

Trump oznámil zastavenie platieb pre WHO v utorok.

„Ľutujeme rozhodnutie prezidenta Spojených štátov zastaviť platby Svetovej zdravotníckej organizácii,“ vyhlásil generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii.

USA sú najväčším prispievateľom do organizácie.

20:12 Francúzsko zaznamenalo za posledných 24 hodín ďalších 1438 úmrtí na nový koronavírus.

Podľa agentúry AFP riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon spresnil, že celkovo tak podľahlo nákaze v nemocniciach a opatrovateľských ústavoch už 17.167 ľudí.

Podľa neho je v súčasnosti v nemocniciach o 513 pacientov menej v porovnaní s utorkom.

19:43 Počet obetí koronavírusu v New Yorku presahuje 10 tisíc. Podľa starostu Billa de Blasia zdravotníci upravili metodiku určovania príčin úmrtí súvisiacich s vírusom. K štatistike pridali 3778 úmrtí ľudí, ktorí vykazovali príznaky choroby COVID-19, ale neboli testovaní.

18:39 Taliansko zaznamenalo v stredu - za posledných 24 hodín - ďalších 578 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2.

Celkovo tak nákaze podľahlo v krajine 21.645 ľudí. Počet nakazených ľudí je aktuálne 105.418, o 1127 viac ako v utorok.

18:34 Ako zachrániť našu ekonomiku? Ako prežiť pandémiu a neskrachovať? Ako zaplatíme vzniknuté dlhy? Ako naštartovať ekonomiku? Odpovedajú odborníci v novej časti relácie .pod lampou.

18:28 Paul McCartney označil tzv. mokré trhy v Číne za "stredoveké" a "obscénne", pričom ich ďalšie prevádzkovanie prirovnal k zhodeniu "atómových bômb" na svet. Podľa neho sú tieto trhoviská zodpovedné za súčasnú pandémiu COVID-19, informovala v stredu spravodajská stanica Sky News.

McCartney, ktorý má 77 rokov a je preto v rizikovej vekovej skupine, dúfa, že Čína prijme príslušné opatrenia. „Skutočne dúfam, že toto čínsku vládu prinúti zaviesť superhygienické podmienky. Povedzme si to rovno - jesť netopiere je trochu stredoveké,“ vyhlásil exbeatle v relácii americkej rozhlasovej stanice Sirius XM.

McCartney, ktorý je dlhodobým aktivistom v oblasti práv zvierat a od 70. rokov vegetariánom, ďalej naznačil, že nehygienické podmienky na čínskych mokrých trhoch boli príčinou aj iných epidémií vrátane SARS či vtáčej chrípky. „Táto situácia môže viesť k zmene, ale ak nie, potom už naozaj neviem, čo bude potrebné,“ zdôraznil.

Mokré trhy podľa neho predstavujú v súvislosti s celosvetovou bezpečnosťou rovnakú hrozbu ako atómové bomby. „Ak sa tam dejú takéto obscénnosti, ktoré prinášajú to, čoho sme práve svedkami, tak je to niečo podobné ako zhodenie atómových bômb na ľudstvo,“ zakončil hudobník a dodal, že s týmito praktikami treba skoncovať ako kedysi s otroctvom.

17:04 Pandémia nového koronavírusu vyhnala život z centra Bratislavy, ktoré takto pred rokom bolo plné domácich i turistov. Dokazujú to aj čísla z bezplatnej mestskej wi-fi. Záujem o online pripojenie v centre klesol asi na pätinu, pri návštevníkoch z cudziny je pokles ešte výraznejší. TASR o tom informoval hovorca mesta Bratislava Peter Bubla.

Bratislava prevádzkuje bezplatnú wi-fi sieť na 20 hotspotoch v centre mesta. Najvyužívanejšie sú wi-fi zóny v okolí Slovenského národného divadla či Starej tržnice.

„Z dát za posledné týždne sa dajú odčítať tri trendy. Keď sa v marci zatvorili školy a škôlky, s deťmi zostali doma aj niektorí rodičia. Kým bežne sa na bezplatnú mestskú wi-fi prihlási zhruba 2000 ľudí denne, po prvých opatreniach klesol tento počet o štvrtinu na zhruba 1500,“ spresnil Bubla. Po druhej vlne opatrení, keď sa zatvorila väčšina prevádzok, klesol počet na zhruba 400 používateľov denne. K miernemu, asi desaťpercentnému nárastu využívania prišlo po istom uvoľnení protivírusových opatrení začiatkom apríla.

16:14 „Maturita bude, budú aj skúšky na stredné školy. Forma aj obsah budú iné, ale zmierme sa tým, že skúšky dospelosti budú,“ tvrdí minister školstva Branislav Gröhling.

16:05 V Británii zomrelo na koronavírus ďalších 761 pacientov, celkovo má krajina už takmer 13-tisíc obetí. Počet potvrdených prípadov sa blíži ku 100-tisíc.

15:19 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa k stredajšiemu ránu za uplynulých 24 hodín zvýšil o 392 na 3764. Z tohto počtu 108 ľudí nákaze podľahlo a 143 sa uzdravilo.

Šéf rezortu Maxym Stepanov zároveň oznámil, že pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, spôsobované novým koronavírusom SARS-CoV-2, je aj 684 ukrajinských zdravotníckych pracovníkov a 260 detí.

Ešte v utorok ministerstvo informovalo o 594 prípadoch nákazy u zdravotníckych pracovníkov.

14:59 V Univerzitnej nemocnici v Bratislave je 17 pacientov z pezinského domova, z toho sedem na JIS, jedna pacientka je na pľúcnej ventilácií.

14:58 Situáciu v pezinskom domove preverí Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. K dnešnému dňu sú podľa ministra Krajčího otestovaní všetci klienti aj zamestnanci okrem jednej osoby, ktorú test čaká. Deväť zamestnancov je pozitívnych, z 93 klientov bolo 55 pozitívnych, na 6 vzoriek sa ešte čaká.

14:51 Počet úmrtí na nový koronavírus na Slovensku stúpol o štyri na celkovo šesť. Tri prípady sú z Domova sociálnych služieb v Pezinku, jeden z nemocnice v Trnave, oznámil minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Minister tiež potvrdil, že klient, ktorý zomrel v domove 5. apríla, zomrel na koronavírus. Preukázala to patologická pitva.

14:31 Sulík chce presviedčať hlavného hygienika, aby otvoril niektoré obchody. Minister hospodárstva tvrdí, že situácia u nás je neporovnateľná so Španielskom a Talianskom. „Určite z vlády neodídeme,“ dodal tiež.

13:39 Vatikán predĺžil platnosť mimoriadnych opatrení súvisiacich s epidémiou koronavírusu SARS-CoV-2 až do 3. mája. Informoval o tom spravodajský portál Vatican News.

13:21 Krajiny zmierňujúce opatrenia proti novému koronavírusu by tak nemali robiť v intervaloch kratších než dva týždne. Uvádza WHO.

Po zrušení časti reštrikcií by malo v každej krajine nasledovať minimálne dva týždne trvajúce obdobie, počas ktorého sa zhodnotí účinok takýchto zmien. Ďalšia fáza uvoľňovania by podľa WHO mala nasledovať až po takomto vyhodnotení, informovali agentúra Reuters a denník The Guardian.

Svet sa v rámci súčasnej pandémie koronavírusu nachádza podľa zdravotníckej agentúry OSN na "dôležitej križovatke", a je preto veľmi zvažovať, aké opatrenia sú alebo nie sú potrebné.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite