Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Vláda uzavrela päť rómskych osád, pribudlo 19 nakazených

.martina Bednárová .slovensko

Na Slovensku za stredu pribudlo 19 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Vyliečených je už 23 ľudí. Vláda sa na radu hlavného hygienika rozhodla uzatvoriť päť rómskych osád, v karanténe je 6000 Rómov.

Koronavírus na Slovensku: Vláda uzavrela päť rómskych osád, pribudlo 19 nakazených Frantisek Ivan /TASR via AP

situáciu ohľadom koronavírusu na Slovensku aj vo svete sledujeme online:  

  • v pondelok Slovensko potvrdilo prvé dve obete ochorenia COVID-19,
  • vláda sa dohodla s bankami, klienti môžu požiadať o odklad splátok,
  • počas veľkonočných sviatkov je na Slovensku obmedzený pohyb, vláda schválila toto opatrenie od 8. do 13. apríla,
  • podľa modelu Inštitútu zdravotnej politiky dosiahne na Slovensku pandémia vrchol začiatkom júla, vtedy bude asi 170-tisíc nakazených a tisíc ľudí bude potrebovať pľúcnu ventiláciu,
  • aktuálne je u nás 682 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom
  • následkom choroby COVID-19 podľahlo vo svete už viac než  82 726 ľudí, najviac obetí je aktuálne v Európe,
  • celkový počet nakazených prekonal 1,5 milióna.,
  • aktuálna informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • spustili sme podstránku koronavirus.tyzden.sk, kde nájdete pravidelne aktualizované infografiky, všetky dôležité informácie a autorské texty. 

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:46 Britského premiéra Borisa Johnsona preložili z JIS-ky, kde bol hospitalizovaný niekoľko dní kvôli zhoršenému zdravotnému stavu. Prejavy choroby COVID-19, na ktorú bol pozitívne testovaný, neustupovali, a tak mu lekár nariadil hospitalizáciu. Jeho stav sa mal teraz podľa stanice CNN zlepšiť, nevyžaduje si už pobyt na Jednotke intenzívnej starostlivosti.

20:21 Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski vo štvrtok oznámil, že od 16. apríla bude v Poľsku na verejnosti povinné nosiť rúško zakrývajúce nos a ústa, pripadne jeho náhradu, napríklad šatku či šál. Opatrenie má jeho slov zamedziť šíreniu nového koronavírusu.

„Od budúceho štvrtka zavedieme povinné zakrývanie nosa a úst vo verejnom priestore,“ povedal Szumowski.

19:52 V najviac postihnutom americkom štáte New York zomrelo v stredu na následky nákazy koronavírusom ďalších 799 ľudí.

19:11 V Spojenom kráľovstve pribudlo vo štvrtok 881 úmrtí ľudí nakazených novým koronavírusom. Pandémia si tam celkovo vyžiadala už 7978 životov.

Bilanciu úmrtí za predošlý deň oznámil na tradičnom brífingu britský minister zahraničných vecí Dominic Raab, ktorý zastupuje vo funkcii premiéra Borisa Johnsona, zatiaľ čo ten je hospitalizovaný s ochorením COVID-19.

18:39 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok uviedla, že postupné uvoľnenie opatrení zavedených v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 je možné len vo veľmi obmedzenej miere.

„Musíme postupovať veľmi, veľmi opatrene,“ povedala vo štvrtok Merkelová po zasadaní vlády. Postupovať je podľa nej potrebné "malými krokmi" a stále sledovať ich dôsledky. Takisto upozornila na možné preťaženie zdravotníckeho systému.

18:03 Čiastočný zákaz vychádzania, zavedený v Maďarsku v rámci opatrení proti pandémii koronavírusu, predĺžila vláda na neurčitú dobu, oznámil vo štvrtok v komerčnej televízii HírTV maďarský premiér Viktor Orbán. Platnosť pôvodného opatrenia obmedzujúceho pohyb osôb vyprší v sobotu.

„Doterajšie obmedzenia boli úspešné a mali zmysel. Vypočuli sme starostov a primátorov, hovorili sme s policajtmi, a aj s vedcami,“ uviedol Orbán a dodal, že na základe týchto rozhovorov sa vláda rozhodla predĺžiť obmedzenie vychádzania na neurčitú dobu.

17:30 Do karanténneho zariadenia v Tatranskej Lomnici prijali 27 ľudí.

„Pri príchode nových repatriantov do zariadenia je počet príslušníkov navýšený z dôvodu urýchlenia procesu registrácie. Hasiči zabezpečujú distribúciu stravy a individuálnych balíčkov pre ubytovaných občanov, vykonávajú pravidelnú dezinfekciu priestorov a všetky ostatné administratívne úkony súvisiace s registráciou repatriantov,“ vysvetľuje Zuzana Farkasová z HaZZ.

Podľa slov primátora Vysokých Tatier Jána Mokoša sú repatrianti vo všetkých tatranských zariadeniach disciplinovaní a dodržiavajú pokyny a nariadenia. „Prvotné informácie o tom, že k nám majú prísť repatrianti, neboli žiadne a dozvedeli sme sa to len od novinárov. Teraz sa k nám dostávajú informácie od ústredného krízového štábu, takže vieme pomôcť, keď treba. Všetky zariadenia v Tatrách sú na vyššej úrovni, ľudia majú aj televízor a sprchu. Repatriantov sa snažia zadeliť jednotlivo do izieb, keď to nejde, sú v nich dvaja,“ približuje Mokoš.

16:20 Najmenej 100 lekárov už v Taliansku zomrelo v dôsledku choroby COVID-19 vyvolanej novým koronavírusom, ktorý túto stredomorskú krajinu sužuje už od februára.

„Počet lekárov, ktorí zomreli v dôsledku COVID-19 je bohužiaľ 100... momentálne možno dokonca 101,“ povedal hovorca.

Do tohto počtu sú zarátaní aj lekári, ktorí už boli na dôchodku, no do služby sa vrátili po tom, ako ich o to po prepuknutí pandémie poprosila vláda.

Talianske médiá okrem tohto čísla informujú aj o tom, že chorobe COVID-19 podľahlo aj zhruba 30 zdravotných sestier a ošetrovateľov.

15:22 Po Veľkej noci by sa v Českej republike mali otvoriť ďalšie obchody. Po  štvrtkovom rokovaní českej vlády to oznámil minister dopravy a priemyslu Karel Havlíček.

Havlíček nešpecifikoval, že o aké prevádzky pôjde. Povedal však, že bude záležať na veľkosti obchodu a nie na jeho zameraní.

„Rozhodli sme sa, že budeme počas Veľkej noci pracovať a spoločný tím pripraví scenár pre ďalšie otváranie prevádzok,“ povedal.

Vláda obchody nebude deliť podľa zamerania, ale podľa veľkosti plôch s prihliadnutím na to, ako sa podarí eliminovať prítomnosť osôb v prevádzkach. „Bude to niekoľkotýždňový proces,“ povedal Havlíček.

15:17 Na Slovensku sa vyliečilo sedem ďalších ľudí z ochorenia COVID-19. Všetci pochádzajú z prešovského regiónu, dvaja boli hospitalizovaní vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove a piati v domácej karanténe. Spolu je tak na Slovensku 23 vyliečených ľudí. 

TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

14:41 Aj napriek pozastaveným operačným výkonom vyzývajú zdravotníci z Nemocnice Košice–Šaca darcov krvi o pomoc. „Krv potrebujú onkologickí pacienti, ale aj pacienti s úrazmi a tehotné ženy po komplikovanom pôrode,“ informovala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel, ktorej členom je i nemocničné zariadenie v košickej Šaci.

„Momentálne evidujeme na hematologicko-transfuziologickom oddelení (HTO) našej nemocnice znížené zásoby takzvaných Rh negatívnych červených krviniek a máme, žiaľ, dosť pacientov práve týchto krvných skupín. Ide o krvné skupiny B Rh negatív, A Rh negatív a 0 Rh negatív,“ spresnila primárka HTO nemocnice Annamária Bratková s tým, že okrem pacientov s úrazmi a matiek s komplikovanými pôrodmi tvoria nezanedbateľnú časť prijímateľov krvi onkologickí pacienti. Tí podľa jej slov potrebujú krv často už pred operáciou, keďže majú "slabý krvný obraz", ale aj pri a po operácii. "Významnú skupinu tvoria onkologickí pacienti po onkologickej terapii a hemato-onkologickí pacienti, ktorí mávajú znížené krvinky, pretože ich kostná dreň nevie v dostatočnej miere vytvoriť," doplnila.

13:48 „Mali by sme pokračovať v uvoľňovaní reštrikcií. Nemá zmysel podriadiť všetko tomu, aby bol počet nakazených čo najnižší,“ uvádza Richard Sulík s tým, že by mal o tom rokovať ústredný krízový štáb v utorok

13:45 Okolo 6000 ľudí v piatich rómskych lokalitách na Spiši je v karanténe, pre TASR to potvrdili primátorka Krompách a starostovia obcí Žehra a Bystrany v okrese Spišská Nová Ves. Podľa ich slov sú zatiaľ disciplinovaní. Osady stráži polícia.

Ako uviedla primátorka Iveta Rušinová, v Krompachoch od polnoci uzatvorili ulice Družstevná, Hornádska a časť Starej Maše, kde žije spolu zhruba 1900 až 2000 ľudí. „Zabezpečujeme pre nich zásobovanie pitnou vodou, potravinami a teraz riešime zdravotnú službu. Všetko je v pohybe. Chceme, aby boli zabezpečené základné životné potreby pre ľudí, ktorí sú v karanténe, a aby bolo zabezpečené zdravie ostatných obyvateľov v rámci mesta Krompachy,“ povedala.

13:25 Ministri financií, hospodárstva a práce ohlásili pomoc aj pre veľké podniky. Richard Sulík: „Na vláde sme sa dohodli, že existujúce schémy podpory, ktoré boli pre malé a stredné podniky budú aj pre veľké podniky,“ uviedli.

12:31 Počet obetí nového koronavírusu v Španielsku stúpol za posledných 24 hodín o 683, informoval vo štvrtok denník El País.

Podľa neho tak ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2, doposiaľ v krajine podľahlo 15 238 ľudí.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite