Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus online: Od polnoci bude na Slovensku obmedzený pohyb, kontrolovať to bude polícia a armáda

.ivana Šalgová .martina Bednárová .slovensko

Na Slovensku pribudlo 47 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Pribudli aj ďalší pacienti, ktorí sa z ochorenia COVID-19 vyliečili. Aby sa nákaza ďalej nešírila, vláda schválila obmedzenie slobodu pohybu obyvateľov Slovenska počas veľkonočných sviatkov.

Koronavírus online: Od polnoci bude na Slovensku obmedzený pohyb, kontrolovať to bude polícia a armáda Silvia Pastoreková/SAV/SITA Slovenským vedcom z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied sa podarilo už v druhej polovici marca izolovať prvé slovenské kmene vírusu SARS-Cov-2, s ktorými mohli ďalej pracovať.

situáciu ohľadom koronavírusu na Slovensku aj vo svete sledujeme online: 

  • v pondelok Slovensko potvrdilo prvé dve obete ochorenia COVID-19,
  • vláda sa dohodla s bankami, klienti môžu požiadať o odklad splátok,
  • množstvo vykonaných testov sa stále zvyšuje,
  • od pondelka 6. apríla musí ísť každý, kto vstúpi na územie SR do izolácie do štátnych karanténnych zariadení,
  • počas veľkonočných sviatkov bude na Slovensku obmedzený pohyb, vláda schválila toto opatrenie od 8. do 13. apríla,
  • deti sa zrejme do júna do škôl nevrátia, školy aj žiaci nájdu všetky potrebné informácie na stránke www.ucimenadialku.sk,
  • britský premiér Boris Johnson bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti,
  • podľa modelu Inštitútu zdravotnej politiky dosiahne na Slovensku pandémia vrchol začiatkom júla, vtedy bude asi 170-tisíc nakazených a tisíc ľudí bude potrebovať pľúcnu ventiláciu,
  • aktuálne je u nás 581 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ôsmi pacienti sa už úplne vyliečili,
  • následkom choroby COVID-19 podľahlo vo svete už viac než 75 973 ľudí, najviac obetí je aktuálne v Európe,
  • viac ako 3,9 miliardy ľudí vlády vyzvali alebo im nariadili, aby zostali doma,
  • počet nakazených celosvetovo prekročil jeden milión,
  • aktuálna informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • spustili sme podstránku koronavirus.tyzden.sk, kde nájdete pravidelne aktualizované infografiky, všetky dôležité informácie a autorské texty. 

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:15 Prezident Policajného zboru Milan Lučanský žiada slovenských občanov, aby rešpektovali nariadenie vlády SR týkajúce sa sprísnených opatrení z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19 a aby mali trpezlivosť a zhovievavosť k policajtom, ktorí si budú počas veľkonočných sviatkov robiť svoju prácu. 

19:50 Igor Matovič si vyžiadal priestor v RTVS, aby sa občanom Slovenska prihovoril v predvečer zavedenia opatrení, ktoré výrazne obmedzia slobodu pohybu v Slovenskej republike. 

„Zatiaľ sme ako spoločenstvo ľudí úspešní. Nepokazme to, prosím,“ povedal Igor Matovič občanom SR a vyzval ich, aby boli aj naďalej zodpovední a dodržiavali opatenia prijaté vládou.

„Tieto veľkonočné sviatky budú symbolom utrpenia a následnej nádeje v nový život, ale tentokrát rovnako pre všetkých rovnako – ako pre kresťanov tak aj pre neveriacich. Sme v tom spolu,“ dodal premiér a všetkým poprial krásnu Veľkú noc.

18:20 „Pre zjednodušenie kontrol, ktoré budú vykonávané policajným zborom a ozbrojenými silami, je potrebné, aby ľudia vedeli dôveryhodne dokázať, že spadajú pod výnimky. V prípade cesty do práce by sa mali preukázať buď pracovnou zmluvou, potvrdením od zamestnávateľa, živnotstnenským oprávnením a pod. Ak nebudú mať nič také so sebou, musia sa pripraviť na to, že policajti s nimi budú vypisovať dotazníky a následne si informácia overia,“ informoval minister vnútra Roman Mikulec. Občanov Slovenska vyzval, aby boli oľaduplní a ústretoví a dodal, že o ústretovosť sa budú snažiť aj kontrolné hliadky.

Sprísnené opatrenia začnú platiť dnes od polnoci a budú platiť do pondelka 23:59 hod.  

Mikulec tiež upozornil na dôležitosť karantény, keďže z 272 ľudí umiestnených do štátnej karantény vracajúcich sa z Rakúska, bolo pozitívne testovaných až 55 osôb.

18:10 Izraelská vláda nariadila v utorok povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Cieľom tohto opatrenia, ktoré začne platiť v nedeľu, je spomaliť šírenie nového koronavírusu, píše agentúra Reuters.      

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že výnimku z pravidla budú mať deti mladšie ako šesť rokov, mentálne postihnutí ľudia a tiež osoby, ktoré budú sami cestovať autom alebo budú sami na pracovisku. Ochranné rúška si ľudia môžu vyrobiť aj svojpomocne, dodala vláda.

17:37 Česká Poslanecká snemovňa v utorok rozhodla o predĺžení núdzového stavu v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 do 30. apríla. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz. Parlament tým nepodporil návrh vlády na predĺženie núdzového stavu o ďalších 30 dní, teda do 11. mája.

Opozícia nechcela núdzový stav predlžovať viac, ako je nevyhnutné. Vláda podľa nej nemá plán a víziu a občanom a ani poslancom nepovedala, prečo by bolo toto predĺženie nutné.

17:27 Negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 má ďalších 19 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline. 

„V pondelok (6. 4.) testovali päť lekárov, deväť sestier a päť nezdravotníckych pracovníkov, ktorí prišli do kontaktu s pacientom alebo nezdravotníckym zamestnancom s pozitívnym testom na ochorenie COVID-19,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková

Pripomenula, že v súvislosti s týmto prípadom otestovali od minulého týždňa spolu 71 zamestnancov žilinskej nemocnice. „Negatívnych bolo 70, jeden nezdravotnícky zamestnanec bol testovaný s pozitívnym výsledkom na ochorenie COVID-19,“ doplnila Záteková.

16:23 Aktuálne je podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) hospitalizovaných 176 pacientov, z toho u 79 bol nový koronavírus potvrdený, v 97 prípadoch sa čaká na výsledok testov. Z ochorenia sa podarilo vyliečiť 13 ľudí, dvaja pacienti ochoreniu COVID-19 podľahli.

Prehľad výskytu potvrdených prípadov podľa krajov: 

  • Bratislavský kraj - 169 prípadov
  • Prešovský kraj - 81 prípadov
  • Žilinský kraj - 76 prípadov
  • Trenčiansky kraj - 66 prípadov
  • Trnavský kraj - 51 prípadov
  • Košický kraj - 51 prípadov
  • Banskobytrický kraj - 48 prípadov
  • Nitriansky kraj - 39 prípadov

Z celkového počtu pozitívnych prípadov ochorenia je 319 mužov a 262 žien.

Najviac pozitívnych osôb je vo vekovej kategórii od 30 do 44 rokov, konkrétne ide o 181 osôb. Nasledujú ľudia od 15 do 29 rokov, ktorých je celkovo 168. Vo vekovej kategórii od 45 do 59 rokov je to 123 osôb a vo vekovej kategórii nad 60 rokov je pozitívnych 71 osôb. Najmenej je detí do 14 rokov, celkovo 35. Najviac občanov s pozitívnym výsledkom nad 65 rokov je v okrese Bratislava, ide o deväť mužov a deväť žien, na celom Slovensku v tomto veku je 38 osôb.

16:03 Slovensko má už 13 ľudí, ktorí sa vyliečili z ochorenia COVID-19. V utorok poobede o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ako doplnila, k doterajším deviatim pribudli ďalšie štyri osoby z Prešova. „Títo pacienti boli v domácej karanténe,“ uviedla.

V slovenských nemocniciach je podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) na pľúcnej ventilácii aktuálne šesť pacientov, na jednotke intenzívnej starostlivosti sú podľa rezortu zdravotníctva traja pacienti.

.týždeň/NCZI

14:41 Pandémii nového koronavírusu už celosveto podľahlo 75 973 ľudí, väčšina z nich na následky ochorenia COVID-19 umrela v Európe. Najviac, až 16 523 úmrtí bolo zaznamenaných v Taliansku. Reálne čísla ale môžu byť oveľa vyššie.

Od konca minulého roka, keď sa nákaza objavila v čínskom meste Wu-chan sa celosvetovo potvrdilo viac ako 1 300 000 prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2.

13:10 Európska komisia koordinuje a spolufinancuje európsku pomoc pre zdravotný systém v Taliansku. Tímy európskych lekárov a zdravotných sestier z Rumunska a Nórska, ktoré v rámci boja proti pandémii COVID-19 boli nasadené prostredníctvom Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany v Taliansku, boli vyslané do Milána a Bergama. Ich úlohou je pomôcť preťaženým talianskym zdravotníkom. Rakúsko prostredníctvom tohto mechanizmu ponúklo Taliansku vyše 3000 litrov dezinfekčného prostriedku.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová v správe pre médiá upozornila, že zdravotné sestry a lekári, ktorí opustili svoje domovy, aby pomohli kolegom v iných členských štátoch, sú „skutočnými tvárami európskej solidarity“.  

12:44 Slovensko má 47 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, zvyšncýh 1 401 testovaných vzoriek bolo neagtívnych. Informoval o tom minister zdravotníctva Marek Krajčí. Celkový počet potvrdených prípadov je tak 581. 

24 pozitvíne testovaných je opäť zo skupiny ľudí, ktorí sú umiestnení v štátnej karanténe.

„Je to dôkazom toho, že rozhodnutie dávať ľudí, ktorí idú aj individuálnou dopravou do karantény a následne ich testovať, je veľmi dôležité, lebo títo ľudia, 24 pacientov pozitívne testovaných, by sa dnes po Slovensku slobodne pohybovali,“ dodal Matovič, pričom Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR neskôr uviedlo, že celkovo sa nachádza v karanténnom centre 22 pacientov.

12:31 Vláda príjme v najbližších dňoch aj opatrenia na pomoc veľkým zamestnávateľom.

11:58 Počet obetí koronavírusu v Španielsku stúpol v utorok o 743. Nákaze COVID-19 doposiaľ v krajine podľahlo 13 798 ľudí. Informoval o tom denník El País.

Španielske ministerstvo zdravotníctva tiež uviedlo, že prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 doposiaľ zistili u viac ako 140 000 osôb, 43 000 ľudí sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

11:53 Prvá eurofondová výzva na boj s novým koronavírusom je vyhlásená. Informovala o tom podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí). Z prvej výzvy budú môcť čerpať prostriedky zdravotníci, hasičský a záchranný zbor. Je vo výške 13 miliónov eur a bude otvorená do 30. apríla.

„Najväčším problémom sú ochranné pomôcky a testovanie. Táto eurofondová výzva bude zameraná práve na to, aby sme peniaze mohli čerpať na to, čo potrebujú hasiči, záchranári a následne aj zdravotníci na vývoj projektov, ktoré by mohli pomôcť testovaniu,“ priblížila vicepremiérka.

Remišová ďalej uviedla, že s Európskou komisiou je v dennom kontakte a prvú výzvu na boj s COVID-19 vyhlásili v rekordnom čase, za dva týždne. „Postupne pracujeme aj na ďalších, zložitejších krokoch, ktorými bude presúvanie prostriedkov medzi jednotlivými operačnými programami,“ avizovala vicepremiérka s tým, že sa snaží urgovať svojich rezortných kolegov, aby svoje analýzy doručili veľmi rýchlo.

10:11 Slovenskí vedci vytvoria 100-tisíc PCR testov pre potreby Slovenskej republiky,“ oznámil člen permanentného kízového štábu Robert Mistrík. „Toto považujeme za prvú lastovičku a veríme, že prídu ďalšie podobné iniciatívy. Zároveň vyzývam slovenských vedcov, aby sa zapojili do hľadania potrebných riešení na boj s koronavírusom,“ dodal. Vytvorenie 100-tisíc kusov testov zafinancuje nadácia ESET. 

Cena ďalších testov bude pre Slovensko niekoľkonásobne nižšia, ako je cena testov, ktoré aktuálne nakupujeme zo zahraničia. Po vyrobení dostatočného množstva testov pre potreby Slovenska budú vedci vyrábať aj testy, naopak, na predaj do sveta.

Testy sa budú môcť hneď po sfinalizovaní a certifikácii používať na diagnostiku a zároveň môžu slúžiť aj ako rezerva pre prípad, že by nebolo možné testy získať  nákupom zo zahraničia. Podľa Mistríka budú tieto PCR testy kvalitné a presné. 

„Od začiatku bolo pre nás alfou a omegou zvýšiť počty testovaných a zabezpečiť Slovensku dostatok testov. Testy budú vyrábané podľa WHO protokolu a budú ich môcť používať naše Úrady verejného zdravotníctva,“ povedal premiér Igor Matovič a poďakoval sa slovenským vedcom, ktorí to v posledných rokoch na Slovensku nemali ľahké.

„Očakávame, že výrobu ukončíme do dvoch týždňov a aj s certifikáciou by mali byť testy hotové do troch týždňov,“ dodal Mistrík k plánu vyrobiť 100-tisíc testov pre Slovensko.

Vyjadril sa tiež k ambícii testovať 3000 vzoriek denne. Celý proces od odberu vzoriek po koordináciu laboratórií a samotnú realizáciu testov v takýchto rozmeroch podľa neho v normálnych podmienkach trvá niekoľko mesiacov, teraz sa to deje v priebehu niekoľkých dní. 

08:55 Generálna prokuratúra zaznamenala pokles nahlasovania trestných činov súvisiacich s domácim násilím, avšak varuje, že k týraniu v domácnostiach stále dochádza.

Upozorňuje na to prokurátorka a špecialistka trestného odboru generálnej prokuratúry Barbora Hubertová. „Pri porovnaní štatistík za obdobie prvého kvartálu 2019 s rovnakým obdobím roku 2020 prokuratúra zaznamenala pokles trestných vecí vedených pre zločin týrania blízkej a zverenej osoby o 22 percent. Ten však neznamená, že došlo k zníženiu tejto trestnej činnosti, respektíve utlmeniu, znížil sa iba počet oznamovateľov,“ vysvetľuje.

V tejto súvislosti pripomína verejnosti elektronickú linku pre týrané osoby tyranie@genpro.gov.sk, kde môže obeť domáceho násilia podať oznámenie a na krajských prokuratúrach funguje zase telefonická linka na čísle 0800 300 700, kde môže obeť domáceho násilia zanechať správu.

08:12 Celkový počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Českej republike stúpol k polnoci z pondelka na utorok na 4 822. Za posledný deň pribudlo 235 pozitívnych prípadov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva k utorkovému ránu.

Stále platí, že ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine dosiaľ 78 ľudí a 121 pacientov sa uzdravilo.

07:49 Čína po prvýkrát od januára nehlási žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19.

Prípady v pevninskej Číne ubúdajú od marca, ale krajina čelí druhej vlne nákaz prinesených zo zahraničia, pričom zdravotnícke úrady hlásia celkovo takmer 1000 dovezených prípadov infekcie.

Za posledných 24 hodín pribudlo v Číne iba 32 prípadov nákazy, všetko u ľudí, ktorí sa vrátili z cudziny. 

07:34  Južná Kórea hlásila v utorok menej než 50 nových prípadov nákazy koronavírusom už druhý deň po sebe, ale zdravotnícke úrady stále vyzývajú na opatrnosť.

Južná Kórea hlásila denne okolo 100 a menej nových prípadov už vyše tri týždne, ale zdravotnícke úrady sú stále v stave vysokej pohotovosti, pretože v kostoloch a nemocniciach sa naďalej vyskytujú zhluky prípadov infekcie a takisto prichádzajú noví nakazení zo zahraničia.

V pondelok bolo zistených 47 prípadov nákazy a v predchádzajúci deň takisto 47 prípadov.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite