Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Harabin neuspel so sťažnosťou, Čaputová vyhrala voľby v súlade s ústavou

.redakcia .slovensko

Ústavný súd SR vo štvrtok odmietol ako zjavne neopodstatnené návrhy neúspešného kandidáta na prezidenta SR Štefana Harabina, ktorými napadol výsledky volieb hlavy štátu konané v marci 2019.

Harabin neuspel so sťažnosťou, Čaputová vyhrala voľby v súlade s ústavou Jakub Julény/SITA Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin to po neúspechu v prezidentských voľbách skúšal aj vo voľbách parlamentných so stranou VLASŤ. Opäť neúspešne.

podľa rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR bola prezidentka SR Zuzana Čaputová zvolená v súlade s Ústavou SR a zákonmi.

Harabin v podaní na ÚS označil prezidentské voľby v prvom a druhom kole za nezákonné a neústavné, navrhol ich vyhlásiť za neplatné a opakovať ich.

„Ústavný súd na základe skutkových zistení a interpretácie ústavy a volebných predpisov rozhodol, že návrhy navrhovateľa sú zjavne neopodstatnené a prezidentka SR bola zvolená v súlade s ústavou a zákonmi,“ uviedol predseda ÚS Ivan Fiačan.

Podľa Harabina víťazka volieb pri financovaní svojej volebnej kampane obišla zákon, a to i v dôsledku kumulácie priamej podpory kandidáta Roberta Mistríka, ktorý pred voľbami odstúpil, a tretích strán.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite