Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nová vláda upraví voľbu generálneho prokurátora

.redakcia .slovensko

V programovom vyhlásení vlády je rozšírený okruh subjektov, ktoré môžu navrhovať kandidáta na generálneho prokurátora, ako aj verejné vypočutie kandidátov. Po prerušenom rokovaní vlády SR to vo štvrtok uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Nová vláda upraví voľbu generálneho prokurátora Diana Černáková/SITA Aktuálnemu generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi končí funkčné obdobie v júli.

Kolíková spresnila, že kapitola spravodlivosti už bola odoslaná koaličným partnerom na pripomienkovanie, avšak nevidí dôvod, aby nebola pri otázkach voľby generálneho prokurátora zhoda. 

„Čo sa týka rozšíreného výberu a vypočutia, tak to bola jedna z dohôd, ktorá bola aj pri okrúhlom stole v justícii s koaličnými partnermi. Toto určite v tejto časti programového vyhlásenia je,“ uviedla ministerka. 

Otázkou zostáva, či sa legislatívne zmeny stihnú do skončenia funkčného obdobia generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Tomu sa končí funkčné obdobie v júli a Kolíková pripomína, že na riadny legislatívny proces treba tri mesiace. 

Zároveň však ministerka upozorňuje na zákon o prokuratúre, ktorý stanovuje, že sa môže funkčné obdobie generálneho prokurátora predĺžiť, a to až do momentu, kým nezloží sľub nový generálny prokurátor.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite