Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus online: Na Slovensku spravili rekordný počet testov, vo svete je vyše milión nakazených

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Na Slovensku vykonali rekordný počet testov, takmer 1500. Nakazení nepribúdajú rýchlejším tempom. Premiér Igor Matovič povedal, že žiaci sa do letných prázdnin do škôl nevrátia. Oficiálne sa u nás vyliečilo už osem osôb.

Koronavírus online: Na Slovensku spravili rekordný počet testov, vo svete je vyše milión nakazených SITA/Branislav Bibel Ľudia čakajúci v rade pred budovou Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave

situáciu v súvislosti s koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online: 

  • vláda sa dohodla s bankami, klienti môžu požiadať o odklad splátok,
  • počas štvrtka vykonali doteraz rekordný počet testov – takmer 1500,
  • nakazení nepribúdajú rýchlejším tempom,
  • Matovič hovorí, že deti sa do júna do škôl nevrátia,
  • podľa modelu Inštitútu zdravotnej politiky dosiahne na Slovensku pandémia vrchol začiatkom júla, vtedy bude asi 170-tisíc nakazených a tisíc ľudí bude potrebovať pľúcnu ventiláciu,
  • aktuálne je u nás 450 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, ôsmi pacienti sa už úplne vyliečili,
  • koalícia založila fond vzájomnej pomoci,
  • následkom choroby COVID-19 podľahlo vo svete už viac než 50 000 ľudí, najviac obetí je nateraz v Európe,
  • viac ako 3,9 miliardy ľudí vlády vyzvali alebo im nariadili, aby zostali doma,
  • aktuálna informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • spustili sme podstránku koronavirus.tyzden.sk, kde nájdete pravidelne aktualizované infografiky, všetky dôležité informácie a autorské texty. 

Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:27 Premiér Matovič sa bojí zvýšeného pohybu ľudí po Slovensku počas Veľkej noci. Na nedeľu prizvali na rokovanie krízového štábu konzílium odborníkov, ktorých odporúčania budú kľúčové pri rozhodnutí vlády o tom, ako masívnemu presunu ľudí zabrániť.

19:58 V severnom Taliansku lekári skúšajú liečiť ochorenie COVID-19 pomocou krvi od darcov, ktorí už nákazu novým koronavírusom prekonali a v krvi tak majú protilátky.

Prvými darcami na účely liečby boli dvaja lekári - manželia - z lombardského mesta Pavia.

Aj keď oficiálne informácie zatiaľ zverejnené neboli, experti sa k novej metóde liečby vyjadrujú pozitívne. Klinika v Pavii medzičasom vyzvala ľudí, ktorí chorobu prekonali, aby prišli darovať krv.

V Pavii bola pred dvoma týždňami delegácia čínskych lekárov, ktorá svojich talianskych kolegov informovala o liečbe COVID-19 prostredníctvom plazmaterapie, ktorá údajne prináša "vynikajúce výsledky," informovala APA.      

19:19 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v americkom štáte New York v piatok prekročil 100 000.

V štáte New York je aktuálne 102.863 potvrdených prípadov nakazenia koronavírusom, hospitalizovaných je viac ako 14.000 ľudí.

Iba za posledných 24 hodín zomrelo v štáte New York ďalších 562 ľudí, čím počet úmrtí stúpol na 2935. Ide o doteraz najvyšší denný prírastok, uviedol Cuomo.

V snahe bojovať proti nedostatku zdravotníckych pomôcok Cuomo podpísal nariadenie, ktoré štátu umožňuje využívať pľúcne ventilácie a ochranné prostriedky od inštitúcií, ktoré ich v súčasnosti nepoužívajú.

Newyorský guvernér už skôr uviedol, že v štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Okrem toho Cuomo kritizoval, že USA sa v produkcii ochranných prostriedkov musia spoliehať na Čínu.

18:11 Španielsko v piatok predstihlo Taliansko v počte potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom a teraz je celosvetovo druhé za USA. Denný počet mŕtvych na COVID-19 však v Španielsku oproti predchádzajúcemu dňu mierne poklesol.

Celkovo v Španielsku ochoreniu COVID-19 podľahlo 10 935 osôb, čo je hneď za Talianskom, ktoré eviduje 13 915 úmrtí. V piatok v Španielsku zaznamenali 932 smrteľných prípadov. Zatiaľ najvyšší denný nárast počtu mŕtvych Španielsko zaznamenalo vo štvrtok, keď ochoreniu podľahlo 950 ľudí.

17:15 Robert Mistrík sa vyjadruje pochvalne na zvýšené počty otestovaných ľudí.

16:50 Denná vyšetrovacia kapacita nového koronavírusu u súkromných laboratórií sa k piatku pohybuje k 1500 vyšetreniam. Počas budúceho týždňa sa však môže zdvojnásobiť. Pre TASR to uviedol predseda Asociácie laboratórií (AsLab) Vladimír Ježík. Prízvukoval, že je potrebné rozlišovať medzi vyšetrovacou a odberovou kapacitou.

„Očakáva sa, že počas budúceho týždňa sa táto kapacita môže ešte zdvojnásobiť, aby boli súkromné laboratóriá pripravené na zvyšujúci sa dopyt vyšetrení zo strany štátu, strategických podnikov či samoplatcov,“ komentoval.

16:01 Taliansko je podľa úradov aj epidemiológov vzhľadom na optimistický vývoj z posledných dní na dobrej ceste, ako sa vymaniť z najhoršej fázy epidémie. Prísne obmedzenia voľného pohybu pre všetkých obyvateľov však napriek tomu budú trvať pravdepodobne až do mája.

15:41 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa na piatkovom stretnutí obrátila na členov permanentného krízového štábu s požiadavkami na zvýšenie ochrany seniorov, obetí domáceho násilia a ďalších zraniteľných skupín. 

Zaujímala sa tiež o stav zásob ochranných pomôcok pre naše nemocnice a ľudí v prvej línii, počty testovacích súprav, pľúcnych ventilátorov, ale aj o prijaté a plánované opatrenia.

14:58 Pozitívna správa. Na Slovensku pribudli traja vyliečení pacienti. Štát pribral k testovaniu potenciálne nakazených aj súkromné zariadenia, vo štvrtok sa otestovalo rekordných takmer 1500 ľudí. Ministerstvo zatiaľ nepotvrdilo, či pacient prepustený z nemocnice v Bojniciach, ktorý zomrel po prepustení z nemocnice, zomrel na koronavírus.

14:56 Predaj respirátorov sa má obmedziť len pre špecificky určené osoby a orgány, kolektívne orgány rezortu zdravotníctva by mali získať možnosť prijímať svoje rozhodnutia aj formou per rollam. Vyplýva to zo zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne ministerstva zdravotníctva.

Po novom sa má zakázať počas krízovej situácie predávať osobný ochranný prostriedok kategórie FFP2, FFP3 inej osobe než poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, zdravotníckemu pracovníkovi, orgánom štátnej správy alebo územnej samosprávy, právnickej osobe alebo fyzickej osobe – podnikateľovi –, ktorá je povinná zabezpečovať tieto osobné ochranné prostriedky a vykonáva práce, pri ktorých je používanie týchto osobných ochranných prostriedkov nevyhnutné. Taktiež osobe, ktorá distribuuje na Slovensku tieto osobné ochranné prostriedky.

14:38 Časti pacientov môže pomôcť liek, ktorý sa používa proti ebole. Nepomôže však všetkým a je ho veľký nedostatok. Aké sú vyhliadky na liečbu choroby COVID-19? Odpovedá riaditeľ národného krízového klinického tímu pre Ministerstvo zdravotníctva SR Jozef Šuvada.

14:36 Britský premiér Johnson zostáva v karanténe, ktorú chcel dnes ukončiť. Týždeň po pozitívnom teste na koronavírus naďalej vykazuje mierne príznaky choroby COVID-19. 

14:23 Premiér sa na tlačovej besede so zástupcami bánk nevyjadroval k situácii s blackoutom krajiny. K jeho kritikom sa vyjadril vo facebookovom statuse. 

14:07 Predaj niektorých ochranných prostriedkov sa má obmedziť, kolektívne orgány rezortu zdravotníctva by mali získať možnosť prijímať svoje rozhodnutia aj formou per rollam. Vyplýva to zo zákona o mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 v oblasti zdravotníctva z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý v piatok schválili poslanci národnej rady. Poslanci o návrhu rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

13:23 Opatrenia na obmedzenie sociálnych kontaktov, cieľom ktorých je zastaviť šírenie nového koronavírusu, budú v Taliansku platiť pravdepodobne aj po 1. máji.

Talianska vláda tento týždeň už predĺžila do 13. apríla platnosť nariadenia, ktoré zavádza prísne obmedzenia pohybu a prikazuje pozastavenie činnosti všetkých firiem a podnikov, ktorých fungovanie nie je nevyhnutne potrebné.

Borrelli v rozhovore pre spravodajský kanál Rai v reakcii na otázku novinára uviedol, že predmetné opatrenia zostanú v platnosti pravdepodobne aj po tomto dátume.

„Neverím, že táto situácia prejde do 1. mája. Musíme byť mimoriadne prísni,“ zdôraznil šéf talianskej civilnej ochrany.

12:32 Dohoda vlády s bankami o možnosti odkladu splátok úverov sa týka aj malých a stredných firiem a SZČO. Ak si firmy alebo ľudia odložia splátky pre koronavírus, nestanú sa neplatičmi, nebudú mať podľa ministra financií Hegera v registri žiadnu stigmu do budúcna.

12:08 Vláda sa dohodla s bankami. Klienti budú môcť v čase pandémie nového koronavírusu požiadať o odklad splátok úverov na maximálne deväť mesiacov. Banky budú za stanovených podmienok povinné takejto žiadosti vyhovieť. Ľudia v takom prípade nebudú vedení ako neplatiči. 

V čo najkratšom čase by sa tiež limit na bezkontaktné platby mal zvýšiť z doterajších 20 eur na 50 eur. O dohode vlády s bankami informoval v piatok premiér Igor Matovič s ministrom financií Eduardom Hegerom (obaja OĽaNO) a predstaviteľmi viacerých bánk.

11:56 Premiér Igor Matovič informuje o aktuálnej situácii.

11:35 Poľsko v piatok hlásilo 3149 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je v porovnaní so štvrtkovými údajmi nárast o 203 prípadov.

Počet úmrtí sa od štvrtku zvýšil o dve na celkovo 59.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca; pacient sa podľa lekárov už medzičasom vyliečil.

10:55 Spoločnosť Google od piatka zverejňuje trendy vo vývoji pohybu komunít na základe agregovaných a anonymizovaných dát. Prehľady by mali pomôcť predstaviteľom zdravotníctva pri prijímaní kritických rozhodnutí v boji proti pandémii nového koronavírusu.

Dáta o tom, ako ľudia na Slovensku zmenili svoje správanie v určitých kategóriách, nájdete TU.

Ide o všeobecné prehľady o tom, ako sa vyvíja návštevnosť v rôznych lokalitách so zvýšeným pohybom ľudí, ako sú potraviny, lekárne, parky, zastávky MHD či vlakové a autobusové stanice a pracoviská. Z dát nie je možné identifikovať konkrétnych používateľov.

„Vzhľadom na to, ako štáty a komunity po celom svete bojujú s pandémiou COVID-19, narastá potreba dát a štatistík, na základe ktorých by mohli predstavitelia zdravotníctva rozhodovať o najvhodnejších opatreniach spomaľujúcich rýchlosť prenosu tohto ochorenia,“ vysvetlila spoločnosť.

Dáta ukazujú, že ľudia na Slovensku chodia neporovnateľne menej do obchodov (aj potravín), do barov a reštaurácii, až 61 % ľudí prestalo používať mestskú hromadnú dopravu a 38 % ľudí prestalo chodiť do práce.

10:18 Výletné lode Zaandam a Rotterdam, na ktorých sa nachádzajú osoby nakazené koronavírusom, zakotvili vo štvrtok večer v prístave Port Everglades v americkom štáte Florida.

Miestne úrady vopred avizovali, že povolia zdravým pasažierom vystúpiť z lodí. Nakazené osoby však zostanú na palube a bude im poskytnutá potrebná starostlivosť.

Štyri osoby vrátane jedného Brita na palube lode Zaandam zomreli a najmenej dve z týchto úmrtí boli spôsobené ochorením COVID-19. Nákazu týmto ochorením, ktoré je spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2, potvrdili u celkovo deviatich osôb na palube.

Na palube lode Zaandam bolo 442 pasažierov a 603 členov posádky. Rotterdam viezla 808 pasažierov a 583 príslušníkov personálu.

9:30 V americkom štáte New York vystačia pľúcne ventilácie pre pacientov s ochorením COVID-19 už len na šesť dní. Uviedol to vo štvrtok newyorský guvernér Andrew Cuomo.

Štát New York má podľa Cuoma k dispozícii ešte približne 2200 voľných pľúcnych ventilácií, no každý deň pribúda zhruba 350 nových pacientov, ktorí ich potrebujú. Uvedené množstvo pľúcnych ventilátorov tak miestnym nemocniciam vystačí už iba na 6 dní.  

„Je jedno, či dosiahneme vrchol epidémie teraz, alebo sa počet chorých ešte zvýši... stále budeme mať problém s ventiláciami,“ povedal Cuomo.

Zdôraznil tiež, že dobre zaplatí každému výrobcovi, ktorý pre štát New York vyrobí a dodá ochranné prostriedky ako rúška, respirátory, rukavice či plášte. Tých je totiž nedostatok aj pre pracovníkov v prvej línii.

Okrem toho Cuomo kritizoval, že USA sa v produkcii ochranných prostriedkov musí spoliehať na Čínu. „Mnohé z týchto výrobkov bolo vyrábaných v Číne, od ktorej ich teraz musia všetci nakupovať,“ dodal.

8:50 Mexická spoločnosť Grupo Modelo vo štvrtok oznámila, že dočasne prestane variť pivo Corona a ostatné značky, ktoré vyváža do viac než 180 krajín sveta. Spoločnosť k tomuto kroku pristúpila po tom, ako mexická vláda v rámci opatrení proti novému koronavírusu označila jej výrobu za nie nevyhnutne potrebnú.

Po tom, ako počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je nový koronavírus, v Mexiku v pondelok presiahol 1000, vyhlásila vláda tejto stredoamerickej krajiny až do 30. apríla stav zdravotnej núdze.

8:13 V pevninskej Číne za štvrtok pribudlo 31 nových prípadov nákazy a štyria ľudia na chorobu COVID-19 zomreli. Počet infikovaných je o štyroch nižší než bol v stredu. 

8:01 Igor Matovič povedal vo večernej politickej diskusii na TV Markíza, že sa „deti na sto percent do škôl do júna nevrátia“.

Zároveň naznačil, že chce počas Veľkej noci výraznejšie obmedziť pohyb ľudí na Slovensku a zabrániť, aby napríklad ľudia z Bratislavy cestovali cez sviatky do iných častí krajiny.

Súhrn najdôležitejších informácií o koronavíruse zo štvrtka:

21:31 Počet hlásených prípadov nákazy novým koronavírusom na celom svete prekročil milión. Vo štvrtok večer krátko po 21:00 o tom informovala tlačová agentúra AFP, ktorá pri svojom výpočte vychádzala z oficiálnych údajov.

21:21 Počet oficiálne potvrdených úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie prekročil vo štvrtok celosvetovo 50 000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov zhromaždených do štvrtka 19.50 h SELČ.

Z celkovo 51 364 úmrtí na koronavírus SARS-CoV-2 zaznamenali 37 709 v Európe. V dvoch najpostihnutejších krajinách sveta - v Taliansku a v Španielsku - zaznamenali 13 915 a 10 003 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19. Vo Francúzsku už majú 5387 úmrtí a v Spojených štátoch si nákaza vyžiadala 5316 obetí na životoch. 

20:20 Krematóriá v americkom meste New York predĺžili prevádzkovú dobu v dôsledku rastúceho počtu obetí na ochorenie COVID-19. V New Yorku si choroba, ktorú spôsobuje nový koronavírus, vyžiadala už približne 1400 obetí a desiatky tisíc ľudí sa nakazili. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.  

Najľudnatejšie americké mesto má iba štyri krematóriá. Riaditelia dvoch z týchto zariadení uviedli, že denné vyťaženie ich prevádzok vzrástlo z približne desiatich tiel na 15 a viac. New York musel taktiež zmierniť predpisy na kvalitu ovzdušia, aby krematóriá mohli fungovať dlhšie.

„Toto si skutočne nikto nedokázal predstaviť,“ povedal riaditeľ krematória Fresh Pond v Queense J. P. Di Troia. Súčasnú pandémiu označil za jednu z najničivejších udalostí, akú zažil za 52 rokov v tejto brandži.

20:05 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 471 ľudí. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na úrady.

19:59 V Taliansku zaznamenali vo štvrtok ďalších 760 úmrtí na nový koronavírus, celkovo je v tejto krajine s najväčším počtom mŕtvych na svete už 13.915 obetí. Počet nových prípadov nákazy je však už tri týždne počas celoštátne platnej karantény ustálený - za posledný deň ich pribudlo 4668, celkovo ich majú 115.242. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Taliansko je krajina, ktorá ako prvá na Západe zaviedla celoštátnu karanténu.

Nápor na nemocnice v najťažšie postihnutom regióne Lombardsko na severe Talianska sa naďalej zmierňuje, vyše 800 ľudí sa vyliečilo a hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 bolo vo štvrtok o 165 menej než v predchádzajúci deň. Jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) sú stále úplne plné, ale Lombardsko celkovo zaznamenalo necelých 1300 nových pozitívnych prípadov, pričom približne polovica z týchto nakazených sa lieči doma.

V celom Taliansku sa koronavírusom nakazilo vyše 10 000 zdravotníkov a zomrelo 69 lekárov, uviedli Národné zdravotnícke úrady a Talianske združenie lekárov.

19:53 Ďalších 300 prístrojov určených na umelú pľúcnu ventiláciu dodá do slovenských nemocníc do konca júna spoločnosť Chirana Medical Stará Turá. Ako firma uviedla, prístroj vyrábajú v dvoch modeloch a je použiteľný aj v nemocniciach, kde chýba pripojenie na zdroj stlačeného vzduchu.

„V predošlom období sme ich vyrábali asi 400 ročne, no aktuálna epidemiologická situácia priniesla enormný dopyt, ktorý viacnásobne prevyšuje naše výrobné možnosti. Požiadavky máme z rôznych štátov, no prioritne sme sa zaviazali dodávať tieto prístroje pre slovenské zdravotníctvo, pričom v minulom týždni sme už do slovenských nemocníc dodali asi 50 prístrojov,“ uviedol za spoločnosť Chirana Medical Stará Turá Ján Brkal.

19:05 Už tento víkend sa Slovensko pridá ku globálnemu boju proti pandémii COVID-19 a bude sa snažiť „hacknúť“ koronakrízu. Zapojiť sa môže každý z nás.

18:39 Vláda na svojom zasadnutí schválila návrh zákona o mimoriadnych opatreniach v oblasti zdravotníctva. Návrh napríklad hovorí aj o obmedzení predaja respirátorov FFP2 a FFP3 aj o obmedzení predaja ochranných prostriedkov KN95. 

18:20 V piatok bude opäť zasadať ústredný krízový štáb, ktorý sa bude zaoberať aj opatreniami v súvislosti s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami. Predseda vlády Igor Matovič po štvrtkovom rokovaní vlády naznačil, že možno bude potrebné prijať na toto obdobie ešte prísnejšiu reguláciu a obmedzenia v prípade mobility obyvateľov.

„Obávam sa a rovnaká obava je aj na strane hygienikov, že ľudia sa začnú navštevovať a zvýši sa riziko šírenia infekcie. De facto sa zneguje to, čo sme dosiahli doterajším zodpovedným správaním sa ľudí,“ uviedol Matovič.

18:12 Na 44 mŕtvych stúpol vo štvrtok počet ľudí, ktorí v Českej republike podľahli chorobe COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Nakazených je 3805 osôb. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24 s odvolaním sa na najnovšie údaje ministerstva zdravotníctva platné k 17.40 h.

Od štvrtkového rána pribudli v ČR ďalšie štyri obete na životoch, dve úmrtia sú zo štvrtka. Doposiaľ 67 ľudí sa z nákazy vyliečilo.

2. apríl 2020 Londýn, Veľká Británia: Obrázky zavesené na plote školy, ktorá sa nachádza blízko nemocnice West Middlesex University Hospital vyjadrujú podporu a poďakovanie zdravotníkom. Ľudia celého sveta kreslia a vešajú na viditeľné miesta obrázky dúhy, ktorá je symbolom nádeje, že aj po dlhom daždi zas vyjde slnko a všetko zlé sa skončí.Kirsty Wigglesworth/AP/SITA2. apríl 2020 Londýn, Veľká Británia: Obrázky zavesené na plote školy, ktorá sa nachádza blízko nemocnice West Middlesex University Hospital vyjadrujú podporu a poďakovanie zdravotníkom. Ľudia celého sveta kreslia a vešajú na viditeľné miesta obrázky dúhy, ktorá je symbolom nádeje, že aj po dlhom daždi zas vyjde slnko a všetko zlé sa skončí.

17:48 Viac ako 3,9 miliardy ľudí ich vlády vyzvali alebo im nariadili, aby zostali doma v dôsledku pandémie koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Povinné alebo odporúčané obmedzenie pohybu platí vo viac ako 90 krajinách sveta. Najnovšie sa na tento zoznam pridali Thajsko, kde bude obmedzenie pohybu platiť od piatka a tiež Sierra Leone a Togo.

V Spojených štátoch úrady nariadili zostať doma približne 65 percentám obyvateľov. Najľudnatejšou krajinou, v ktorej platí obmedzenie pohybu, je India.

Vírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje chorobu COVID-19, sa na celom svete nakazilo už viac ako 960.000 ľudí. Chorobe podľahlo takmer 50 000 nakazených, vyliečilo sa z nej viac ako 200 000 pacientov.

Prípady nákazy hlásia už takmer všetky krajiny sveta. Podľa univerzity Johna Hopkinsa v americkom Baltimore výskyt vírusu dosiaľ nepotvrdili v Severnej Kórei, Jemene, Turkménsku či Južnom Sudáne.

16:24 Deväť popredných európskych univerzitných nemocníc varuje, že za menej ako dva týždne nebudú mať základné lieky potrebné na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre pacientov s ochorením COVID-19.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.posledné
.neprehliadnite