Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus – Slovensko a svet: Vláda schválila balík opatrení na pomoc podnikateľom, pribudlo 22 nových prípadov

.ivana Šalgová .slovensko

Slovenská vláda schválila balík opatrení, ktoré majú pomôcť firmám a podnikateľom preklenúť obdobie „koronovej krízy“. Na Slovensku je aktuálne potvrdených 314 prípadov nákazy koronavírusom, v sobotu bolo otestovaných 720 osôb. Situáciu sledujeme online.

Koronavírus – Slovensko a svet: Vláda schválila balík opatrení na pomoc podnikateľom, pribudlo 22 nových prípadov Emilio Morenatti/AP/SITA 26. marec 2020 Barcelona, Španielsko: Zdravotníci vyšli pred nemocnicu, aby odpovedali na potlesk z domácností. Aj v Španielsku, ktoré patrí medzi krajiny najviac postihnuté nákazou koronavírusom, ľudia ďakovali zdravotníkom potleskom z balkónov a okien.

situáciu v súvislosti s nákazou koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online: 

  • každú nedeľu až do odvolania budú zatvorené všetky predajne potravín, obchody so zeleninou, ovocím či mäsom, predajne novín a časopisov. Výnimku dostali pohotovostné lekárne a veterinárne ambulancie.
  • školy sú zatvorené až do odvolania,
  • vláda zaviedla povinnosť nosiť rúško mimo bytu či domu,
  • od pondelka 30. marca môžu byť otvorené niektoré prevádzky, zvýšený hygienický štandard je podmienkou aj pre tie prevádzky, ktoré mohli byť otvorené aj predtým,
  • vláda schválila balík ekonomických opatrení na pomoc firmám a podnikateľom, parlament ich bude schvaľovať v skrátenom legislatívnom konaní,
  • aktuálne je u nás 314 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, vláda výrazne zvyšuje testovacie kapacity,
  • počet obetí nového koronavírusu presiahol celosvetovo 31 776, nakazených je viac ako 678 857 ľudí, vyliečilo sa 141 916 pacientov
  • najviac postihnutými krajinami sú aktuálne USA, Taliansko a Španielsko,
  • aktuálna informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • spustili sme podstránku koronavirus.tyzden.sk, kde nájdete pravidelne aktualizované infografiky, všetky dôležité informácie a autorské texty. 

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

Dianie ohľadom nového koronavírusu sledujeme naďalej TU.

21:48 Počas víkendu sm sa dozvedeli, že za piatok a sobotu na Slovensku pribudlo 45 potvrdených prípadov nákazy, stále čakáme na údaje zo súkromných laboratórií, ktoré zatiaľ neprepojili svoje databázy s databázou štátu. Testovaných bolo zatiaľ celkovo 7 131 vzoriek.

Vláda schválila balík ekonomických opatrení na pomoc podnikateľom, firmám a SZČO. V nedeľu boli po novom otvorené aj pohotovstné lekárne a veterinárne ambulancie. 

Od zajtra musia všetky otvorené prevádzky, predajne a služby spĺňať zvýšený hygienický štandrad – zabezpečiť pred vstupom hygienické rukavice alebo dezinfekciu rúk, zabezpečiť dostatočné rozostupy zákazníkov (aspoň 2 metre) a na 25 metroch štvorcových plochy môže byť v predajni len jeden zákazník.

Od zajtra dostali výnimku ďalšie prevádzky, ktoré môžu byť otvorené. Sú to očné optiky, služby STK a emisnej kontroly, servisy výpočtovej a mobilnej techniky, služby notárov a advokátov, zberné dvory, predaj a servis bicyklov, leasingové služby, záhradníctva a predajne záhradnej techniky, stavebniny, železiarstva, farby laky, predajne elektroinštalačného materiálu, metrový textil a galantérie.

Predstavitelia vlády sa vyjadrili, že občania Slovenska sú svojím zodpovedným a disciplinovaným prístupom vzorom aj pre iné krajiny. Vďaka tomu, ža sa ukázalo, že ľudia dodržiavajú nariadenia, sa vláda rozhodla pristúpiť k otvoreniu ďalších prevádzok za podmienky, že ľudia budú naďalej rešpektovať jej usmernenia.

Slnečný víkend sa mnohí ľudia rozhodli stráviť vonku. Aj počas pobytu v prírode platí povinnosť nosiť ochranu úst a nosa, najlepšie ochranné rúško.Boris NémethSlnečný víkend sa mnohí ľudia rozhodli stráviť vonku. Aj počas pobytu v prírode platí povinnosť nosiť ochranu úst a nosa, najlepšie ochranné rúško.

21:15 Výsledky testovacej vzorky, ktorú v sobotu odobrali obyvateľovi rómskej osady v gelnickej mestskej časti Háj, ktorý porušil karanténu po príchode zo zahraničia, sú negatívne. Informovalo o tom mesto Gelnica na sociálnej sieti.

„Sme radi, že prítomnosť nákazy v osade nebola potvrdená,“ uviedol primátor Dušan Tomaško s tým, že obyvatelia osady zatiaľ zostávajú v karanténe.

20:35 Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák a jeho manželka boli v nedeľu pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková s tým, že predseda o tejto situácii už informoval mailom všetkých zamestnancov úradu, zostáva v karanténe a dodržiava pokyny príslušných úradov.

20:21 Starosta Moskvy Sergej Sobianin v nedeľu všetkým obyvateľom mesta nariadil domácu izoláciu z dôvodu nárastu počtu prípadov nákazy koronavírusom. Opatrenie vstúpi od platnosti od pondelka.

Obyvatelia Moskvy budú mať povolené opustiť svoje domovy len zo zdravotných dôvodov a v prípade cesty do práce a návšteve obchodov s potravinami a lekární.

19:57 Ďalších 209 ľudí zomrelo v Británii na následky ochorenia COVID-19, celkový počet obetí v krajine je 1228.

Nárast v počte úmrtí je nižší ako v sobotu, keď v Británii zaznamenali 259 obetí tohto ochorenia. Britské ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že v Spojenom kráľovstve je nakazených už 19 522 osôb. Za posledných 24 hodín sa tento počet zvýšil o viac ako 2400 prípadov.

Zástupkyňa hlavného poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo Jenny Harriesová v nedeľu povedal, že môže trvať až šesť mesiacov, kým sa život v Spojenom kráľovstve vráti do bežného stavu

19:14 Francúzsky politik Patrick Devedjian, celé desaťročia dobre známy ako hlavná opora konzervatívnej pravice, sa stal prvým politikom vo Francúzsku, ktorý zomrel po pozitívnom testovaní na nový koronavírus. Informáciu priniesla v nedeľu tlačová agentúra AP.

Devedjian zomrel v nedeľu skoro ráno vo veku 75 rokov po tom, čo ho začiatkom tohto týždňa hospitalizovali, oznámila správna rada departementu Hauts-de-Seine, ktorý viedol.

18:01 Švajčiarske štátne železnice v nedeľu oznámili, že pozastavili až do odvolania cezhraničnú prepravu cestujúcich na tratiach tvoriacich spojenie s Talianskom. Nákladná železničná doprava medzi Švajčiarskom a Talianskom podľa údajov SBB/CFF/FFS nie je obmedzeniami zasiahnutá.

17:30 Počet nakazených ochorením COVID-19 v Česku stúpol v nedeľu popoludní podľa ministerstva zdravotníctva na 2 716. Ministerstvo v sobotu ráno uviedlo, že zomrelo 13 ľudí. Všeobecná fakultná nemocnica v Prahe odpoludnia oznámila, že zomrela aj žena s rakovinou, ktorá mala COVID-19. Nie je však jasné, či ju rezort započíta do štatistík ako 14. obeť koronavírusu, napísal český portál Novinky.cz.

Biskup Karel Herbst, ktorému potvrdili koronavírus, je mimo ohrozenia života, oznámil kardinál Dominik Duka. Arcibiskup je pritom s ďalšími biskupmi tiež v karanténe.

29. marec 2020 Kábul, Afganistan: Dobrovoľníci dezinfikujú ulice dvojmiliónového hlavného mesta Afganistanu v snahu udržať nákazu koronavírusom na uzde. Afganistan hlási 120 potvrdených prípadov nákazy.Rahmat Gul/AP/SITA29. marec 2020 Kábul, Afganistan: Dobrovoľníci dezinfikujú ulice dvojmiliónového hlavného mesta Afganistanu v snahu udržať nákazu koronavírusom na uzde.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite