Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vojenské lesy neobstarávali podľa zákona, správali sa ako súkromná firma

.redakcia .slovensko

Štátny podnik Vojenské lesy neobstarával podľa zákona a vo viacerých prípadoch sa jeho manažéri správali tak, ako keby viedli súkromnú spoločnosť. Vyplýva to z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu, ktorý našiel porušenie pravidiel verejného obstarávania, porušovanie zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ako aj účelovú zmenu zakladacej listiny.

Vojenské lesy neobstarávali podľa zákona, správali sa ako súkromná firma SITA/Alexandra Čunderlíková Súčasný minister obrany Jaroslav Naď (vľavo) prebral oficiálne funkciu od Petra Gajdoša (SNS).

štátny podnik na otázky TASR reagoval s tým, že odkázal na tlačové oddelenie rezortu obrany.

„Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) si predmetnú správu o kontrole NKÚ vyžiadal na dôkladné preštudovanie s tým, že na vzniknutú situáciu sa bude pýtať priamo vedenia Vojenských lesov a majetkov SR. Taktiež chce zamedziť akémukoľvek netransparentnému konaniu či neefektívnemu nakladaniu s financiami,“ uviedli pre TASR z tlačového oddelenia rezortu obrany. V súvislosti s tým rezort pripomenul Naďovo štvrtkové vyjadrenie v oblasti toho, že nedovolí Vojenským lesom predať ich budovu v Malackách, ktorú mali záujem po predaji užívať v nájme.

Úrad pre verejné obstarávanie už v minulosti rozhodol, že sú Vojenské lesy verejným obstarávateľom, čo štátny podnik podľa NKÚ nerešpektoval a odmietal s úradom spolupracovať. To bol aj jeden z dôvodov, prečo NKÚ začal kontrolu hospodárenia Vojenských lesov v rokoch 2016 až 2019. „Kontrolóri preverili, akým spôsobom podnik vyberal spoločnosti pri právnych službách, stavebných prácach či dodávke chemických materiálov.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite