Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ponaučenia z volieb: RTVS nadržiavala Dankovi a Facebook nevedel stopnúť Fica ani kotlebovcov

.matúš Dávid .slovensko

Verejnoprávna televízia pod vedením Jaroslava Rezníka počas volieb zlyhala. Podľa skupiny expertov nebola RTVS nestranná, pretože v kampani venovala väčšinu priestoru vtedajším vládnym stranám SNS a Smer-SD.

Ponaučenia z volieb: RTVS nadržiavala Dankovi a Facebook nevedel stopnúť Fica ani kotlebovcov Ľudovít Vaniher/SITA 17. júl 2017 Bratislava: Predseda NR SR a šéf SNS Andrej Danko a Jaroslav Rezník počas odovzdávania dekrétu o menovaní do funkcie generálneho riaditeľa RTVS.

vo februárových parlamentných voľbách na Slovensku bola naďalej, aj napriek rozmachu sociálnych sietí, pre väčšinu ľudí primárnym zdrojom politických informácií televízia.

Pre porovnanie – trikrát menej ľudí čerpalo správy o domácej politike zo spravodajských webov a šesťkrát menej ľudí zo sociálnych médií ako napríklad Facebook.

Vyplýva to z povolebnej analýzy organizácií MEMO 98 a GLOBSEC Policy Institute. Tá odpovedá aj na tieto otázky: 

  • Aké informácie mali voliči k dispozícii pri rozhodovaní?
  • Aký vplyv mali tradičné médiá, weby a Facebook na voličov?
  • Ktorí politici najúspešnejšie informovali?
  • Kto najúčinnejšie dezinformoval?
  • Aké témy ovládli politický diškurz?
  • Komu drukovala dezinformačná scéna?

Aj napriek dezinformačným snahám, ktoré prichádzali od rôznych vnútorných aktérov – konšpiračných stránok či dokonca samotných politikov, mali slovenskí občania počas kampane dostatok kvalitných a rôznorodých informácií na kvalifikované rozhodovanie.

Podľa expertov k tomu prispeli mnohé diskusné či multimediálne formáty, ako aj analytický postoj viacerých online médií. Naopak, RTVS cez voľby zlyhala.

v čom pochybilo verejnoprávne médium?

RTVS si počas volieb nesplnila svoju verejnoprávnu funkciu. Zákonnú požiadavku nestrannosti totiž v kampani kompromitovala podporou strán vládnej koalície.

Isto, pred voľbami býva tlak politikov silnejší, no RTVS mu v tomto prípade (nie po prvý raz) podľahla. Viditeľné to bolo najmä v spôsobe prezentácie vtedajšej vlády, predovšetkým koaličnej Slovenskej národnej strany.

„Strana SNS Andreja Danka sa tešila nadštandardnej pozornosti v spravodajstve RTVS. V diskusnej relácii O 5 minút 12 bola dokonca najčastejším hosťom,“ upozorňuje riaditeľ organizácie MEMO 98 Rastislav Kužel, ktorý sa dlhodobo venuje pôsobeniu médií počas volebných kampaní na celom svete.

Rada pre vysielanie a retransmisiu zlyhanie RTVS zatiaľ nezaznamenala.

18. januára 2018 Bratislava: Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník počas rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska.Branislav Bibel/SITA18. januára 2018 Bratislava: Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník počas rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska.

Podľa Kužela je škoda, že v čase, keď aj informačné prostredie na Slovensku „zasmraďujú“ rôzne dezinformačné naratívy, nemáme väčšiu oporu vo verejnoprávnom médiu, ktoré by malo byť nestranným a spoľahlivým zdrojom informácií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite