Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z dekontaminačných komôr: Kedy skončí pandémia? Môže trvať aj roky

.michal Oláh .boris Németh .slovensko

Žoviálny päťdesiatnik v červenej veste s dlhou sivou bradou nás po treťom telefonáte čakal pred poliklinikou pri troch sanitkách s výrazným nápisom „biohazard“.

Reportáž z dekontaminačných komôr: Kedy skončí pandémia? Môže trvať aj roky Boris Németh Transportný biologický vak so samostatnou filtráciou s vlastným okruhom. Chráni aj pred najvážnejšími nákazami ako SARS, MERS, ebola, cholera a HIV.

„počkajte ma vnútri pri dekontaminačných komorách, hneď za vami prídem. A dajte si návleky,“ privítal nás zdvorilo riaditeľ International Rescue System Ivan Baláži. Po necelej hodine v blízkosti skafandrov, červených prepravných vakov pre chorých a v hluku dezinfekčných prístrojov v nás rezonovala iba jedna otázka: Ako zabrániť hromadnej nákaze? 

Biela komora s mokrou dekontamináciou. Dezinfikuje vonkajšiu časť ochranného odevu pomocou sprchy s kefou Z bielej komory sa vchádza do tmavožltej - suchej dekontaminácie stlačeným vzduchom a odsávaním. Boris NémethBiela komora s mokrou dekontamináciou. Dezinfikuje vonkajšiu časť ochranného odevu pomocou sprchy s kefou Z bielej komory sa vchádza do tmavožltej - suchej dekontaminácie stlačeným vzduchom a odsávaním.

„So všetkými opatreniami musíme začať okamžite. My to nevieme zastaviť, ale iba eliminovať,“ reagoval pohotovo Baláži. Ohľadom nárastu počtu nakazených bol vo svojich vyjadreniach opatrný. Počítanie geometrických radov nakazených a porovnávanie s Talianskom považuje za nezmysly, pretože ide o neznámy vírus, ktorý mutuje a platia u nás iné podmienky ako v Taliansku. „Talianov je šesťdesiat miliónov vs. počet nakazených a nás päť a pol. U nich je iná klíma ako u nás,“ dodáva.

taliansky scenár

Z vyjadrení viacerých odborníkov dnes nikto presne nedokáže určiť vývoj situácie pandémie COVID-19 na Slovensku. Optimistickejšie scenáre hovoria o jej ukončení už v máji, pesimistickejšie o niekoľko rokov. 

Odborníci sa zhodujú hlavne v jednom: hygienickými návykmi a plošnou dezinfekciou máme šancu koronavírus minimálne spomaliť, ale nie úplne zastaviť. Všade tam, kde je panika a neporiadok, má stále zelenú a vyhráva. 

Naozaj vieme zabrániť talianskemu scenáru? Náš sprievodca si je tým istý. Kľúčovým je podľa neho rešpektovanie pokynov zodpovedných, vrátane samospráv a poskytovanie starostlivosti prioritne len tým, ktorí pravidlá bezpodmienečne dodržiavajú.

Posledná - sarsová komora slúži na pľúcnu dekontamináciu. Do komory je vložený pacient v transportnom biologickom vaku s uzavretým dýchaním.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite