Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Zákaz vychádzania bez rúška, školy zatvorené na neurčito

.ivana Šalgová .martina Bednárová .slovensko

Na Slovensku je aktuálne 204 nakazených. Vláda zaviedla nové prísne opatrenia. Vývoj situácie ohľadom koronavírusu doma aj v zahraničí sledujeme online.

Koronavírus na Slovensku: Zákaz vychádzania bez rúška, školy zatvorené na neurčito Boris Németh

dianie na Slovensku aj v zahraničí v súvislosti s nákazou koronavírusom sledujeme online: 

  • v nedeľu budú bývať zatvorené všetky predajne potravín, lekárne, obchody so zeleninou, ovocím či mäsom, predajne novín a časopisov,
  • školy budú zatvorené až do odvolania,
  • vláda zaviedla povinnosť nosiť rúško mimo bytu či domu,
  • aktuálne je u nás 204 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom,
  • letné olympijské hry v Tokiu presunuli minimálne o rok,
  • počet obetí nového koronavírusu presiahol celosvetovo 14 000, nakazených je viac ako 380 000 ľudí
  • v Česku zomrel druhý pacient nakazený koronavírusom, mal nádorové ochorenie,
  • informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • spustili sme podstránku koronavirus.tyzden.sk, kde nájdete pravidelne aktualizované infografiky, všetky dôležité informácie a autorské texty. 
Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:16 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 240 ľudí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na 1100. 

19:44 V Spojených štátoch zomrelo dosiaľ na nový koronavírus 600 ľudí a počet potvrdených prípadov tejto nákazy je aktuálne 49 768. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila prestížna Univerzita Johnsa Hopkinsa.

USA majú tretí najvyšší počet potvrdených prípadov na svete – po Číne a Taliansku. Smrtnosť, teda ukazovateľ, udávajúci podiel obetí zo všetkých infikovaných koronavírusom, dosahuje momentálne 1,2 percenta. Skutočný počet nakazených ľudí je však oveľa vyšší, keďže nie všetci boli testovaní, čo by toto percento znížilo.

19:28 Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová mala v období predchádzajúcich týždňov príznaky podobné tým, aké sa vyskytujú počas ochorenia COVID-19 a rozhodla sa preto ísť do izolácie. Informovala o tom v utorok na sociálnej sieti Instagram.

„Posledné dva týždne som nechodila von. Keď som sa vrátila zo svojej cesty po strednej Európe, izolovala som sa,“ napísala Thunbergová a dodala, že zostala v samostatnom byte.

„Približne pred desiatimi dnami som začala pociťovať isté príznaky – presne v tom istom čase, ako môj otec – ktorý so mnou cestoval z Bruselu,“ napísala aktivistka. „Cítila som sa unavená, mala som triašku, bolelo ma hrdlo a kašľala som,“ dodala. Jej otec mal podľa Thunbergovej také isté príznaky, ale oveľa výraznejšie a s horúčkou.

Vo Švédsku ľudí podľa Thunbergovej na zistenie prítomnosti ochorenia COVID-19 nevyšetria, ak si ich stav nevyžaduje okamžitú hospitalizáciu. Osobám, ktoré sa cítia choré, kážu, aby zostali doma a izolovali sa.

Webový portál The Local v piatok napísal, že švédske úrady zmenili prístup a namiesto testovania všetkých ľudí, u ktorých sa objavia príznaky, im kážu zostať doma, aby zabránili šíreniu možnej nákazy.

„Preto som nebola testovaná na COVID-19. Je však veľmi pravdepodobné, že vzhľadom na kombináciu príznakov a okolností som ju mala,“ napísala Thunbergová.

18:46 Povinné prekrytie tváre na verejnosti bude už od polnoci stredy 25. marca. Úrad verejného zdravotníctva zverejnil toto opatrenie. Rovnako od stredy platí nariadenie o povinnom nedeľnom zatvorení potravín, lekární, drogérií, predajní novín a časopisov a krmív pre zvieratá. Prvýkrát tak budú tieto predajne zatvorené 29. marca, keď majú vykonať dezinfekciu.

18:31 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom za 24 hodín ďalších 743 ľudí.

18:04 Británia v utorok zaznamenala 8077 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 422 pacientov ochoreniu podľahlo, informovalo na Twitteri britské ministerstvo zdravotníctva.

Počet obetí sa v utorok zvýšil o 87, čo je najvyšší nárast za jeden deň. Počet nakazených sa zvýšil o 1427. V Británii do utorka vykonali 90 436 testov.

Britský premiér Boris Johnson v pondelok oznámil obmedzenia pohybu osôb na obdobie troch týždňov. Vláda toto opatrenie zaviedla s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

17:33 Európska lieková agentúra varuje spotrebiteľov, aby nekupovali na internete lieky, ktoré sú označené ako liek proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom. EMA upozornila, že môžu ľuďom vážne uškodiť.

„EMA vyzýva širokú verejnosť, aby nekupovala lieky na neautorizovaných webových stránkach a u ďalších predajcov, ktorí chcú ťažiť zo strachu a obáv počas prebiehajúcej pandémie ochorenia spôsobeného koronavírusom,“ uvádza sa vo vyhlásení agentúry.

„Verejnosti pripomíname, že v súčasnosti neexistuje žiadna schválená liečba ochorenia COVID-19,“ zdôraznila agentúra. Dodala, že „dostupné sú lieky na liečbu prejavov ochorenia, napríklad horúčky, v súlade s odporúčaním vášho lekára alebo lekárnika“.

16:31 Na letisku v Keni zmizlo šesť miliónov respirátorov, ktoré si objednalo Nemecko a boli určené pre tamojších zdravotníkov v boji proti pandémii nového koronavírusu. Informoval o tom v utorok magazín Spiegel Online.

Ochranné respirátory typu FFP2 zakrývajúce ústa a nos, ktoré odfiltrujú viac ako 90 percent mikročastíc, objednali nemecké colné úrady. Tie totiž spolu s ozbrojenými silami pomáhajú ministerstvu zdravotníctva získať nevyhnutné ochranné pomôcky.

Dodávka s respirátormi mala do Nemecka doraziť už 20. marca, no neprišla po tom, ako sa stratila na letisku v Keni. Nie je známe ani to, prečo sa tieto respirátory, ktoré vyrobila nemecká firma, nachádzali v Keni. „Čo presne sa stalo, či išlo o krádež alebo neseriózneho dodávateľa, vyšetrujú colné úrady,“ povedal zdroj z prostredia nemeckej vlády.

„Úrady sa snažia zistiť, čo sa stalo,“ povedala hovorkyňa ministerstva obrany, ktorá potvrdila informácie zverejnené spomínaným nemeckým magazínom. Podľa hovorkyne Kenského leteckého úradu (KAA) vyšetrovanie zatiaľ situáciu neobjasnilo, napísala agentúra Reuters.

Zmiznuté respirátory však nespôsobili finančnú stratu, keďže sa mali zaplatiť až po tom, ako budú doručené do Nemecka, dodala hovorkyňa.

15:51 Novým epicentrom pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 by sa mohli stať Spojené štáty. Povedala to v utorok v Ženeve hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Margaret Harrisová.

Za uplynulých 24 hodín bolo až 85 percent nových prípadov nákazy registrovaných v Európe a USA, povedala novinárom Harrisová podľa agentúry Reuters. Štyridsať percent z nich sa vyskytlo v Spojených štátoch.

Veľké zrýchlenie, s akým v USA pribúdajú nové prípady, otvára podľa Harrisovej možnosť, že krajina sa stane novým ohniskom nákazy.

Počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v krajine presiahol v utorok číslo 46 000. V USA zaznamenali už 593 úmrtí na ochorenie COVID-19, vyplýva z údajov zhromaždených Univerzitou Johna Hopkinsa.

Nový koronavírus sa celosvetovo šíri veľkou rýchlosťou, povedala Harrisová. Počet infikovaných i mŕtvych sa ešte budú zvyšovať, dodala.

15:20 Počas rokovania NR SR bolo oznámené, že poslanec Alojz Baránik (SaS) má Covid19. Rokovanie okamžite prerušili. Podľa našich informácií poslanec nemá koronavírus, bol však v kontakte s človekom, ktorý môže byť na koronavírus pozitívny. Mylnú informáciu do parlamentu priniesol poslanec Ľubomír Vážny.

Rokovanie pokračuje ďalej.

14:21 Veronika Remišová informovala, že vypracuje legislatívny právny rámec na to, aby úradu boli k dispozícii mobilné lokalizačné dáta na identifikáciu ľudí, ktorí sú nakazení novým koronavírusom, aj ľudí, ktorí potenciálne môžu byť nakazení. 

Toto opatrenie má byť len dočasné a informácie budú prístupné len Úradu verejného zdravotníctva. Úprava legislatívy bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní.

„Tento legislatívny rámec nám umožní vytvoriť technické riešenie, ktoré momentálne už funguje v Čechách. Toto riešenie je zamerané na to, aby spomalilo nákazu, aby sme zabezpečili okamžitú izoláciu osôb v kontakte s potvrdeným prípadom nákazy a ich testovanie ešte pred prvými príznakmi,“ dodala Remišová. Na technickom riešení tohto opatrenia ešte pracujú. Podobným spôsobom boli lokalizačné dáta podľa slov vicepremiérky využité aj v Južnej Kórei, Singapure či na Taiwane, kde sa šírenie pandémie nového koronavírusu podarilo znížiť.

13:25 Letné olympijské hry v Tokiu presunuli minimálne o rok. Cituje japonského premiéra CNN.

13:16 Polícia informovala na svojej sociálnej sieti, že na Slovensko dorazila zásielka zdravotníckeho materiálu.

Konkrétne ide o slovenským rezortom vnútra zakúpené 2 milióny jednorazových ochranných rúšok. Rovnako sa na palube lietadla nachádzal dar od súkromnej spoločnosti v podobe ďalšieho pol milióna rúšok, 50-tisíc kusov testerov, 20-tisíc kusov ochranného oblečenia a 25-tisíc kusov ochranných okuliarov.

12:44 Školy ostanú zatvorené až do odvolania. Povedal nový minister školstva Branislav Gröhling, rozhodol o tom ústredný krízový štáb.

12:14 V Španielsku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 514 ľudí, spolu je už 2696 obetí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

11:14 V Česku zomrel muž, ktorému diagnostikovali COVID-19. Informuje o tom portál idnes.cz. 

Muž mal 45 rokov a pridružené ochorenie. Podľa portálu mu zlyhali orgány.

10:38 Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny. Oznámil premiér.

10:29 Vláda nakúpi v najbližších hodinách 200 000 testov na ochorenie COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty. Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. 

Štát pred každou nemocnicou, kde sa realizujú odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom. Priamo odtiaľ mu spravia zdravotníci stery. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR. 

10:11 Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

9:50 V nedeľu budú zavreté všetky predajne potravín, lekárne, obchody so zeleninou, ovocím či mäsom, predajne novín a časopisov. Štát ich zatvorí, aby si zamestnanci oddýchli a v ten deň sa vykoná dezinfekcia. 

Zavedú sa aj otváracie hodiny pre seniorov, a to v čase od 9:00 do 12:00 vo všetkých predajniach.

Vláda ruší dopravu zadarmo pre študentov, pokým budú uzavreté školy. Zároveň vyzvala aj dôchodcov, aby nevyužívali vlaky zadarmo.

Hlavný hygienik Ján Mitas potvrdil 19 nových prípadov.

žena, FN Nitra, okres Topoľčany

žena, Bratislava-Kramáre, hospitalizovaná, okres Malacky

žena, Bratislava-Kramáre, hospitalizovaná

muž, FN Nitra, okres Nitra

žena, FN Nitra, okres Topoľčany

žena, drive – RÚVZ Košice, okres Čadca

muž, Bratislava-Kramáre, okres Dunajská Streda

žena, Bratislava-Kramáre, okres Senec

muž, Bratislava-Kramáre, okres Zvolen

 muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava

muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava

 muž, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava

 muž, Bratislava-Kramáre, okres Senec

žena, Bratislava-Kramáre, okres Bratislava

žena, FN Trnava, okres Piešťany

žena, Bratislava-Kramáre, trvalé bydlisko Španielsko, prechodný pobyt okres Bratislava

žena, Bratislava-Kramáre, okres Malacky

žena, karanténa Gabčíkovo, okres Čadca

žena, ÚNV Ružomberok, okres Liptovský Mikuláš

9:47 Premiér Igor Matovič o opatreniach v boji s pandémiou koronavírusu:

9:21 Legendárny spevák a saxofonista kamerunského pôvodu Manu Dibango zomrel v utorok vo Francúzsku vo veku 86 rokov. Informoval o tom spravodajský server France Info, ktorý sa odvolal na vyhlásenie umelcovej rodiny.

Manu Dibango podľahol infekčnej chorobe COVID-19 vyvolanej novým koronavírusom SARS-CoV-2, s ktorého epidémiou zápasí aj Francúzsko, kde umelec prežil veľkú časť svojho života.

Fakt, že sa Manu Dibango nakazil novým koronavírusom, bol zverejnený na jeho stránke na sociálnej sieti Facebook 18. marca.

8:31 Britská vláda v pondelok nariadila obmedzenie pohybu osôb na obdobie troch týždňov s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Nové opatrenia oznámil v pondelok večer britský premiér Boris Johnson. Koronavírus je podľa neho najväčšia hrozba, akej jeho krajina čelila za posledných niekoľko desaťročí.

Premiér Boris Johnson prehovoril k národu.UK Pool via APPremiér Boris Johnson prehovoril k národu.

„Ak v tom istom čase vážne ochorie príliš veľké množstvo ľudí, národná zdravotná služba nebude schopná to zvládnuť,“ povedal a dodal, že to znamená vyššiu pravdepodobnosť úmrtí nielen z dôvodu koronavírusu, ale aj ďalších ochorení.

„Od tohto večera musím dať britským občanom veľmi jednoduchý pokyn – musíte zostať doma,“ povedal Johnson.

„Rozhodujúca vec, ktorú musíme urobiť, je zastaviť šírenie ochorenia medzi domácnosťami,“ povedal.

Ľudia budú mať povolené opustiť svoje domovy len v obmedzenom množstve prípadov, ktoré zahŕňajú nákup základných potrieb, telesné cvičenie, lekárske ošetrenie, poskytovanie starostlivosti alebo pomoci zraniteľným osobám a cesta do a z práce – v prípade, že je to nevyhnutné a nie je možné vykonávať prácu z domu.

8:07 Čínske úrady informovali v utorok o 78 nových prípadoch koronavírusu SARS-CoV-2 a štátne médiá varovali pred druhou vlnou nákazy. Prvý nový prípad za takmer týždeň hlásili tiež z Wu-chanu a tri ďalšie miestne nákazy z iných častí krajiny. Sedem ľudí ochoreniu COVID-19 podľahlo.

Úrady oznámili, že až v 74 z nových prípadov ide o zavlečenie nákazy koronavírusom zo zahraničia, čo je najvyšší počet od začiatku marca a takmer dvojnásobok počtu hláseného v pondelok. V Pekingu, kde štát sprísňuje reštriktívne opatrenia, zaznamenali zatiaľ rekordných 31 nových „importovaných“ prípadov.

7:41 Vláda na pondelkovom zasadnutí odvolala z funkcie šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru. Podľa premiéra Matoviča, ale aj ministra zdravotníctva a ministra hospodárstva zanechal sklad rezerv v nedostatočnom stave. Zdravotnícke pomôcky objednával predražené od podivných firiem, testy na indikáciu choroby kúpil nekvalitné.

Dvadsaťročný syn Kajetána Kičuru kúpil koncom minulého týždňa dva byty v centre Bratislavy. Nie sú zaťažené hypotékou, zároveň je od osemnástich rokov majiteľom chaty na Devíne. Jeho otec nevie majetky novinárom vysvetliť. 

Budova v centre Bratislavy, kde si minulý týždeň kúpil 20-ročný syn Kajetána Kičuru dva byty. Bez hypotéky.SITA/Branislav BibelBudova v centre Bratislavy, kde si minulý týždeň kúpil 20-ročný syn Kajetána Kičuru dva byty. Bez hypotéky.

Viac sa dočítate TU.

Najdôležitejšie informácie v sávislosti s novým koronavírusom v priebehu pondelka:

21:13 Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa v pondelok oznámil, že v krajine začne od štvrtka platiť trojtýždňový zákaz vychádzania. Ide o opatrenie s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu v krajine, kde sa za posledných osem dní počet nakazených zvýšil šesťnásobne zo 61 na 402.

Vláda JAR sa rozhodla zaviesť celoštátne obmedzenia pohybu ľudí od štvrtka 26. marca, aby sa zabránilo katastrofe. „Toto číslo (počet nakazených) sa bude naďalej zvyšovať,“ varoval. Dodal, že nasledujúce dni budú rozhodujúce. 

20:45 V čase pandémie sú seniori ešte viac osamelí. Slovenská spoločnosť ale zažíva nevídaný nárast spolupatričnosti voči najzraniteľnejším. Prečítajte si viac o tom, ako Slovensko pomáha seniorom preklenúť obdobie, počas ktorého sú izolovaní od svojich najbližších.

20:38 Počet úmrtí na nový koronavírus v USA stúpol v pondelok na 573, vyplýva z údajov prestížnej súkromnej Univerzity Johna Hopkinsa.

Najhoršie zasiahnutým je štát New York s 25 percentami z celkového počtu úmrtí. Po ňom nasleduje štát Washington na západnom pobreží, pôvodné ohnisko nákazy v USA. Nárast počtu úmrtí hlási aj štát New Jersey.

V USA majú už najmenej 41 708 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, zaradili sa tak na tretie miesto v počte prípadov za Čínu a Taliansko. 

19:47 Košice chcú na prevenciu proti šíreniu nákazy koronavírusom vyčleniť 2,5 milióna eur. Neplánované mestské zastupiteľstvo zvolal preto primátor Košíc Jaroslav Polaček na štvrtok. Ako uviedol vo svojom vyhlásení, je pripravený nastaviť mestský rozpočet tak, aby v prvej etape vyčlenili na opatrenia sumu 2,5 milióna eur. 

Jedným z opatrení, o ktorých má zastupiteľstvo rokovať, má byť aj bezplatné parkovanie v Košiciach počas mimoriadneho stavu. Zdôvodnil to súčasnou potrebou preferovať osobnú dopravu a nie hromadnú.

19:32 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom SARS-CoV-2 ďalších 601 ľudí. Číslo je nižšie ako v nedeľu, keď bolo v priebehu 24 hodín zaznamenaných 651 úmrtí. Celkovo podľahlo v Taliansku ochoreniu COVID-19 už 6077 ľudí.

Počet potvrdených prípadov nákazy vzrástol v pondelok v krajine na 63 927, čo je oproti nedeli nárast o 8,1 percenta. Predošlý deň vzrástol počet potvrdených prípadov nákazy o 10,4 percenta, pričom pred dvoma týždňami sa podľa DPA pohyboval denný nárast počtu infikovaných na úrovni približne 20 percent. 

Nárast o takmer 6 percent bol však za ostatných 24 hodín zaznamenaný aj pri počte pacientov, ktorí toto infekčné ochorenie prekonali. Z COVID-19 sa v Taliansku vyliečilo už 7432 osôb. 

18:23 Predseda Správy štátnych hmotných rezerv Kajetán Kičura sa ohradil voči vyjadreniam Igora Matoviča, že kúpil predražené a nefunkčné testy. Podľa neho sú vo vyhovujúcej kvalite a dodávateľská firma z Číny dodá všetky potrebné dokumenty o ich atestácii. Prečítajte si viac tu.

17:29 Spoločnosť Volkswagen Slovakia (VW SK) predlžuje v súvislosti s novým koronavírusom dočasnú odstávku výroby vo všetkých troch závodoch. V Bratislave, Martine a Stupave tak bude trvať do tohtoročného 5. apríla vrátane. 

16:45 Ústredný krízový štáb zatiaľ prerokoval konkrétnych približne 60 riešení a návrhov opatrení, o ktorách bude štáb ďalej hlasovať a potom ich navrhne vláde. 

Na dnešnom stretnutí sa dohodli na zriadení permanentného krízového štábu, ktorý budú tvoriť štyria odborníci – Peter Škodný, Peter Visolajský, Vladimír Krčméry a Robert Mistrík. Cieľom práce tohto štábu má byť zosúladenie informácií z jednotlivých rezortov, vytvorenie plánu a zhromaždenie dobrých a zlých praktík zo zahraničia.

„Som veľmi rád, že títo páni pozvanie do tohto permanentného krízového štábu v tejto kritickej situácii prijali,“ povedal premiér Igor Matovič.

Keďže Matovič chce zväčšiť kapacitu testovania na 3000 vzoriek denne, chce do testovania zapojiť aj súkromné a univerzitné laboratóriá.

„Vývoj vakcíny je komplikovaná vec a nedá sa urýchliť. Vývoj prebieha v Nemecku, v Spojených štátoch a neostáva nám nič iné ako počkať, ako dopadnú testovania. Takýto vývoj normálne trvá rok, rok a pol, momentálne to môže byť do niekoľkých mesiacov,“ informoval Robert Mistrík.

23. marec 2020 Úrad vlády SR: Vedec a chemik Robert Mistrík na rokovaní vlády. Robert Mistrík sa stal členom permanentného krízového štábu.Alexandra Čunderlíková/SITA23. marec 2020 Úrad vlády SR: Vedec a chemik Robert Mistrík na rokovaní vlády. Robert Mistrík sa stal členom permanentného krízového štábu.

16:37 Ministerstvo zahraničných vecí pomohlo vrátiť sa na Slovensko 1468 občanom,  z nich približne 400 ľudí prišlo na Slovensko samostatne. V tejto činnosti ministerstvo aktívne pokračuje. Informoval o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Najbližší let, ktorý by mal priviezť občanov SR, je naplánovaný z USA.

Tento týždeň by v Bratislave mohli pristáť dva alebo tri transporty so zdravotníckym materiálom z Číny, pomôcť by mohli aj krajiny ako Južná Kórea alebo Japonsko.

Ministerstvo podľa Klusa zároveň zhromažďuje takzvané good practices, aby sa Slovensko mohlo poučiť z opatrení, ktoré zafungovali v iných krajinách. Zároveň zhromažďuje aj informácie z krajín so zlým vývojom epidémie, ktorým by sa malo Slovensko vyvarovať.

15:05 Prvý prípad ochorenia COVID-19 uviedol aj Zbor väzenskej a justičnej stráže u odsúdeného v ústave Bratislava. Odsúdený, u ktorého sa nákaza potvrdila, bol preeskortovaný do väzenskej nemocnice v Trenčíne. 

„V piatok 20. marca bol odsúdený vyšetrený ústavným lekárom, pretože sa začali u neho vyskytovať prejavy ochorenia, ako zvýšená telesná teplota. Ústavný lekár zabezpečil protiepidemické opatrenia a nariadil vykonanie testov na potvrdenie ochorenia a okamžité izolovanie na zdravotnícke oddelenie v ústave. Po pozitívnom potvrdení výsledku u odsúdeného boli okamžite prijaté ďalšie osobitné opatrenia, ktoré súvisia s výskytom ochorenia,“ objasnila hovorkyňa ZVJS Monika Kvacinská.

Jeho stav je podľa Kvacinskej stabilizovaný s miernym priebehom ochorenia. Pôvod možnej nákazy nie je jednoznačne určený.

14:13 Slovenský skauting (SLSK) spustil iniciatívu s názvom Skautská služba, orientovanú na dobrovoľnícku pomoc. Doteraz sa do projektu zapojilo 286 slovenských skautov.

Medzi hlavné aktivity iniciatívy patrí podľa Michalčíkovej najmä dovoz potravín a liekov pre seniorov či zdravotne ťažko postihnutých občanov a šitie ochranných rúšok. 

13:42 Premiér Igor Matovič sa pred zasadnutím ústredného krízového štábu vyjadril, že by chcel počet otestovaných vzoriek zvýšiť na desaťnásobok, teda približne na 3000 denne.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas pripomenul, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) i jeho regionálne úrady v Banskej Bystrici a Košiciach už zabezpečujú testovanie, v priebehu týždňa by malo pribudnúť testovanie aj na regionálnom úrade hygienikov v Trenčíne. 

V súvislosti so zvýšením kapacít testovania sa v pondelok na Úrade verejného zdravia uskutočnilo stretnutie, na ktorom sa preberali možnosti zabezpečenia testov. „Hľadáme, ako zvýšiť naše možnosti, ale aj ako nájsť externé zdroje prostredníctvom medzinárodnej spolupráce či využitia súkromných laboratórií,“ povedal Matovič.

Jadrom problému však ostáva podľa neho nedostatok testov. „Rysuje sa, že by sme mohli dostať 200 000 regulérnych testov, naisto to však budeme vedieť potvrdiť dnes-zajtra,“ uviedol Matovič. Štát chce ísť podľa neho predbežne aj druhou líniou, a to zabezpečiť testovanie podľa protokolu, ktorý používa WHO a tiež česká virologička Soňa Peková, s ktorou, podobne ako s ďalšími odborníkmi, viedli na ÚVZ v pondelok ráno videokonferenciu.

Štát má poďa Matovičových informácií aktuálne k dispozícii 13 000 testov a objednáva ďalších 19 000, ktoré by mali prísť v priebehu pár dní. V pondelok bolo zatiaľ vyšetrených len 29 vzoriek. 

12:27 V dôsledku globálnej pandémie koronavírusu musela v rámci preventívnych opatrení vlád zostať v domácej karanténe viac ako miliarda obyvateľov vo vyše 50 krajinách a územiach na celom svete. Vyplýva to z prepočtov, ktoré v pondelok zverejnila agentúra AFP.

Pandémia koronavírusu zmenila životy ľudí na celej planéte. Došlo k obmedzeniu pohybu i zatvoreniu škôl a milióny ľudí musia pracovať z domu.

Niektoré štáty, ako napríklad Francúzsko, Taliansko, americký štát Kalifornia, Irak či Argentína, zaviedli s cieľom zastaviť šírenie ochorenia COVID-19 povinné zákazy vychádzania. Povinné karantény pre zhruba 659 miliónov ľudí zaviedlo minimálne 34 krajín alebo území.

11:38 K situácii v nemocniciach a zdravotníckych zariadeniach sa po návšteve Úradu verejného zdravia vyjadril minister zdravotníctva Marek Krajčí. Informoval, že pozitívne testovaný lekár z gynekogicko-pôrodnickej kliniky nemocnice v Ružinove nebol v styku so žiadnym pacientom a ďalší dvaja lekári, u ktorých bolo podozrenie na ochorenie, boli testovaní negatívne. Negatívne boli testovaní aj ružinovskí lekári z pľúcneho oddelenia.

V Národnom onkologickom ústave boli už skôr dvaja pacienti testovaní pozitívne na COVID-19. V karanténe sú kvôli tomu dvaja lekári, tri sestry a jeden sanitár.

Pozitívne bol testovaní aj jeden všeobecný lekár z Púchova. Do domácej karantény preto išlo šesť lekárov, ktorí s ním boli v úzkom kontakte.

Dnes bolo vyštrených zatiaľ 29 ďalších vzoriek, pozitívne bola testovaná len jedna.

Všeobecní lekári, ktorí nemajú dostatok ochranných prostriedkov, môžu zatvárať svoje ordinácie, povedal minister zdravotníctva Krajčí. K dispozícii pacientom majú byť naďalej na telefonických linkách.

11:30 Výmena informácií medzi rezortami i ďalšími kompetentnými orgánmi, ktoré ako aktéri vstupujú do riešenia situácie so šírením nového koronavírusu, nie je taká, aká by mala byť. Pred rokovaním ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO). 

Uviedol tiež, že o núdzovom stave na celú krajinu sa zatiaľ neuvažuje. Ďalšie reštriktívne opatrenia, ako napríklad povinnosť nosiť rúška pri pohybe vonku, je jednou z možností, o ktorých musí ale rozhodnúť ústredný krízový štáb a následne vláda.

10:58 Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) pre nový koronavírus prijala ďalšie obmedzenia svojej činnosti. Dočasne pozastavuje služby, týkajúce sa preverovania technických podmienok a realizácie vodovodných a kanalizačných prípojok. 

„Dočasne, do 27. marca, nebudeme vykonávať kontrolu plnenia technických podmienok pripojenia nehnuteľnosti na verejný vodovod a verejnú kanalizáciu,“ avizujú bratislavské vodárne.

10:38 Mesto Nové Zámky poskytne priestory pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov, v ktorých budú môcť prečkať nútenú karanténu.

„Po dohovore s vedením hotela Korzo ponúkame pre potreby lekárov a zdravotníckych pracovníkov priestory a izby na jednom poschodí tohto zariadenia. Ak sa bude vírus šíriť viac a budú potrebné väčšie kapacity, sme pripravení ich zabezpečiť aj na zvyšných poschodiach,“ informoval primátor Nových Zámkov Otokar Klein.

10:20 Regionálne úrady v čínskom meste Wu-Chan uvoľnili v nedeľu opatrenia zamerané proti šíreniu koronavírusu. Obyvatelia sa môžu začať vracať do práce. Mesto sa postupne opäť otvorí. Zákaz vychádzania a ďalšie opatrenia v meste platili od 23. januára 2020.

9:28 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom stúpol v pondelok v Českej republike na 1165, čo je o 45 prípadov viac než v nedeľu. Jeden človek v súvislosti s infekciou zomrel, šesť ľudí sa uzdravilo. 

9:22 Aliancia všeobecných lekárov Slovenska (AVLS)/Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) žiada novú slovenskú vládu, aby bezodkladne zabezpečila dodanie osobných ochranných prostriedkov a dostatočného množstva dezinfekčných prostriedkov do ambulancií všeobecných lekárov pre dospelých pre situáciu s novým koronavírusom. 

„Denne každého z nás kontaktujú desiatky pacientov, pričom nevieme, ktorý z nich je nositeľom vírusu,“ uviedla prezidentka AVLS/SVLS Monika Palušková.

9:20 V Turecku testovali v nedeľu ďalších 289 ľudí pozitívne na koronavírus SARS-CoV-2. Počet oficiálnych prípadov nakazených týmto koronavírusom sa tak zvýšil v krajine na 1236, informovala agentúra DPA.

Ochorenie COVID-19 si vyžiadalo deväť obetí, uviedol turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca na Twitteri. Celkovo podľahlo koronavírusu v Turecku 30 ľudí.

8:58 Kuba vyslala do Talianska tím lekárov a zdravotných sestier, aby tam pomohli liečiť a ošetrovať ľudí nakazených novým koronavírusom. Časť kubánskeho tímu tvoria lekári, ktorí boli pred desiatimi rokmi nasadení v Afrike, keď tam vyčíňalo vírusové ochorenie ebola.

Ako v pondelok informoval spravodajský portál France Info, kubánski lekári budú pôsobiť v Lombardsku, ktoré je epidémiou postihnuté najviac zo všetkých talianskych regiónov. Tím pozostáva z 36 lekárov, 15 zdravotníkov a jedného administrátora.

22. marec 2020 Miláno, Taliansko: Tím kubánskych lekárov a ošetrovateľov pri svojom príchode do Talianska. Prišli pomáhať miestnym zdravotníkom bojovať proti rozsiahlej nákaze koronavírusom.Antonio Calanni/AP/SITA22. marec 2020 Miláno, Taliansko: Tím kubánskych lekárov a ošetrovateľov pri svojom príchode do Talianska. Prišli pomáhať miestnym zdravotníkom bojovať proti rozsiahlej nákaze koronavírusom.

8:35 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR nedisponuje údajmi o tom, koľko občanov SR je infikovaných ochorením COVID-19 mimo územia Slovenska. 

„Štatistika úradov hovorí o počte nakazených. Nerozlišuje medzi štátnou príslušnosťou infikovanej osoby,“ vysvetlil hovorca rezortu Juraj Tomaga. 

Mimo Slovenska bol nový koronavírus potvrdený u štyroch Slovákov, dvoch detí a dvoch dospelých, v rakúskom Kittsee. Rezort diplomacie tiež eviduje jeden prípad v Spojených arabských emirátoch.

8:13 Siedme ruské lietadlo s vojenskými odborníkmi a vybavením na pomoc v boji s koronavírusom priletelo do Talianska. Informovalo o tom v pondelok ruské ministerstvo obrany.

Lietadlo Il-76 ruských vzdušných síl vezúce skupinu ruských vojenských expertov a vybavenie pre diagnostikovanie a dezinfekciu pristálo na vojenskej základni Pratica di Mare, 30 kilometrov od Ríma, uviedlo ministerstvo.

Podľa agentúry TASS bolo do Talianska vypravených celkovo deväť takýchto lietadiel s približne 100 vojenskými virológmi a špecialistami ruského ministerstva obrany na infekčné choroby. Na ich palubách bolo aj osem tímov lekárov a zdravotných sestier.

07:02 Aktuálna situácia, týkajúca sa šírenia nového koronavírusu, a opatrenia, ktoré by mali spomaliť prenos infekcie, spôsobujúcej ochorenie COVID-19. To sú témy pondelkového rokovania novej slovenskej vlády premiéra Igora Matoviča (OĽaNO). 

Kabinet má hlasovať aj o odvolaní predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru v súvislosti s konaním úradu pri zabezpečení ochranných zdravotníckych pomôcok, rovnako sa má zaoberať možnosťami pomoci pre ekonomiku a spoločnosť, postihnutými reštrikciami mimoriadnej situácie.

Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

Predseda vlády počas víkendu informoval, že rokovaniu kabinetu budú predchádzať krízové štáby jednotlivých rezortov a tiež ústredný krízový štáb. Na základe jeho odporúčaní má vláda prijať ďalšie opatrenia, ktoré  by mali pomôcť spomaliť šírenie infekcie. 

Začiatok rokovania vlády je predbežne naplánovaný na 14:00 h, v závislosti na priebehu a trvania rokovaní krízových štábov sa začiatok môže posúvať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite