Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pellegrini deň pred odchodom rozdal 439 000 eur z rezervy na ihriská a kultúrne domy, nič na situáciu s COVID-19

.tomáš Madleňák .slovensko

Peter Pellegrini rozdal z rozpočtovej rezervy predsedu Vlády SR 439 000 eur. Väčšina zmlúv bola uzatvorená vo štvrtok a zverejnená v piatok – deň pred Pellegriniho definitívnym odchodom z úradu.

Pellegrini deň pred odchodom rozdal 439 000 eur z rezervy na ihriská a kultúrne domy, nič na situáciu s COVID-19 Úrad vlády SR/SITA Peter Pellegrini sa 19.3. chválil dovezeným zdravotníckym materiálom z Číny. Popri tom ale na poslednú chvíľu podpisoval zmluvy za státisíce eur pre smeráckych starostov, na rekonštrukcie kultúrnych domov, domov smútku, obecných úradov, atď.

teraz už bývalý predseda vlády Peter Pellegrini na poslednú chvíľu rozdal 439-tisíc eur z rozpočtovej rezervy premiéra. Napriek tomu, že v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 sa Slovensko nachádza v krízovej situácii, peniaze nedával na zdravotnícke pomôcky či dezinfekcie. Väčšinou ide o dotácie pre obce na rekonštrukcie domov smútku, kultúrnych domov, ciest a podobne. 

Vo väčšine prípadov ide o obce, kde sú starostovia zvolení za stranu Smer-SD (9 obcí), v menšej miere ide o obce s nezávislými starostami (5 obcí). 

Okrem toho Peter Pellegrini na poslednú chvíľu podporil Košický samosprávny kraj (výstavba multifunkčného ihriska), telovýchovnú jednotu v obci Šaštín – Stráže, ale aj folklórne spolky. Peter Pellegrini sa rád prezentuje ako bývalý folklorista a fanúšik folklóru. 

„Rezerva predsedu vlády by mala slúžiť najmä na poskytovanie rýchlej finančnej pomoci, napríklad v prípade povodní či iných katastrof.“

Po 15-tisíc na rekonštrukcie kostolov získali aj dve farnosti na východe Slovenska a až 40-tisíc Košická arcidiecéza na výstavbu pútnického domu Anny Kolesárovej. 

Prehľad všetkých dotácií, ktoré Peter Pellegrini rozdal na poslednú chvíľu, nájdete na tomto odkaze. Celé zmluvy sú zverejnené v Centrálnom registri zmlúv

Všetky boli podpísané minulý týždeň, tri boli zverejnené 18. 3. Zvyšných 18

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite