Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Predsedom parlamentu bude Boris Kollár, Blahu nezvolili za šéfa ľudskoprávneho výboru

.kristína Braxatorová .slovensko

Prvá schôdza nového parlamentu začala za mimoriadnych podmienok, poslanci skladali sľub v rúškach a rukaviciach.

Predsedom parlamentu bude Boris Kollár, Blahu nezvolili za šéfa ľudskoprávneho výboru SITA/Jana Birošová

necelé tri týždne po parlamentných voľbách sa v piatok ráno začala ustanovujúca schôdza Národnej rady SR v novom zložení.

Ustanovovujúcu schôdzu v piatok ráno otvoril dosluhujúci predseda parlamentu Andrej Danko. Poslanci pred ním zložili poslanecký sľub v dvoch vlnách. Najprv tí, ktorí dostali svoj mandát vo voľbách, neskôr tí, ktorí budú náhradníkmi na zaniknuté a neprijaté mandáty. 

Ako náhradník nastúpi do Národnej rady Tomáš Lehotský za stranu Za ľudí. Za SaS nastúpili náhradníci Jarmila Halgašová za Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá ostáva v Európskom parlamente a Karol Gálek za Juraja Drobu, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja.

zložili sľub

Poslanci zložili ústavou predpísaný poslanecký sľub do rúk Andreja Danka. „Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života“,  prečítal každý poslanec, následne položil pravú ruku na Ústavu SR, povedal „sľubujem“ a podal ruku dosluhujúcemu predsedovi parlamentu. 

Schôdze sa nezúčastnila jednotka kandidátky OĽaNo Mária Šofranko ani jej stranícky kolega Andrej Stančík, ktorý je v 14-dňovej karanténe po tom, ako sa vrátil zo zahraničia. Sľub zložia na prvej schôdzi, ktorej sa zúčastnia. 

v rúšku a rukaviciach, aspoň väčšina

Aj napriek tomu, že schôdza podlieha mimoriadnym opatreniam kvôli koronavírusu, viacerí poslanci si pri skladaní sľubu zložili rúška. Úplne bez rúška prišiel svoj v poradí 8.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite