Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: 7 nových prípadov, premiér chce odvolať Kičuru

.martina Bednárová .martina Juhászová .slovensko

Počet nakazených na Slovensku stúpol na 185, Matovič zvažuje odsunúť 13. dôchodky a zaviesť zákaz vychádzania bez rúšok. V Taliansku počas víkendu zomrelo takmer 1500 ľudí, v Španielsku kolabuje zdravotný systém. Situáciu doma aj v zahraničí sledujeme online.

Koronavírus na Slovensku: 7 nových prípadov, premiér chce odvolať Kičuru Alexandra Čunderlíková/SITA Premiér Igor Matovič oznámil, že vláda odvolá Kajetána Kičuru z funkcie šéfa Správy štátnych hmotných rezerv.

dianie na Slovensku aj v zahraničí v súvislosti s nákazou koronavírusom sledujeme online:

  • obchody sú na 14 dní zatvorené, okrem potravín, lekární, drogérií, bánk či pôšt,
  • aktuálne je na Slovensku 185 potvrdených prípadov koronavírusu,
  • vláda zvažuje zaviesť zákaz vychádzania bez rúška
  • slovenskí väzni vyrobili do piatka, za viac ako dva týždne, už 39 800 ochranných rúšok
  • počet obetí nového koronavírusu presiahol celosvetovo 10 000
  • v Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom v nedeľu ďalších 651 ľudí, v Česku evidujú prvú obeť koronavírusu,
  • informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk.

Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

21:03 Kajetán Kičura reagoval aj na kritiku v súvislosti s Matovičovými slovami, že SŠHR pod jeho vedením objednala nepotrebné a predražené testy. Tvrdí, že postupovali podľa objednávky ministerstva zdravotníctva na 200 000 kusov rýchlotestov a 200.000 kusov testov na výtery. Podotkol, že ponuku dostali len na rýchlotesty, a preto ich objednali.

„Dnes sa zistila chyba pri počítaní,“ poznamenal. Pokračoval, že objednali 200 000 balíkov a nie kusov, ako si pôvodne mysleli. Aj s tým podľa jeho slov súvisí vyššia suma objednávky. Zdôraznil, že spoločnosť okamžite kontaktujú a objednávka sa upraví.

20:38 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 112 ľudí. Celkový počet obetí nákazy sa tak v krajine vyšplhal na 674.

20:15 V Česku zomrel prvý pacient na koronavírus. Ide o 95-ročného muža, ktorý bol hospitalizovaný v pražskej Nemocnici Na Bulovke, trpel aj inými zdravotnými problémami. Informuje o tom iDnes.cz.

20:11 Systémy testovania na prítomnosť koronavírusu Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a súkromníkov, ktorí tiež oznámili, že nejaké testy majú k dispozícii, treba prepojiť. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO).

„Dobrá správa je, že sa nám dnes podarilo získať ďalších 10 000 reagencií, ktorých bol nedostatok. V tejto situácii vieme zabezpečiť dostatočne testovanie na ďalších desať dní,“ oznámil Krajčí. Dostupných testov je teda momentálne 13 000.

19:28 Američan Rand Paul sa stal prvým americkým senátorom, u ktorého potvrdili nákazu novým koronavírusom. Senátor to oznámil v nedeľu prostredníctvom svojho twitterového účtu.

19:12 Nemecká kancelárka Angela Merkelová ide okamžite do domácej karantény. Rozhodla sa tak po tom, ako bola informovaná, že lekár, ktorý ju v piatok očkoval proti pneumokokovej infekcii, má teraz pozitívny test na koronavírus. Oznámil to v nedeľu hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert.

Nemecká sa rozhodla, že okamžite ide do domácej karantény. V najbližších dňoch sa dá pravidelne testovať a aj v karanténe si bude plniť všetky svoje povinnosti.Michael Kappeler/AP/SITANemecká sa rozhodla, že okamžite ide do domácej karantény. V najbližších dňoch sa dá pravidelne testovať a aj v karanténe si bude plniť všetky svoje povinnosti.

18:43 Vláda odvolá Kajetána Kičuru z funkcie šéfa Správy štátnych hmotných rezerv, oznámil premiér Igor Matovič. Kičurovo konanie pri nákupoch považuje za nehospodárne a priamo ohrozujúce verejný záujem a zdravie obyvateľov.

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura nemá dôveru vlády, premiér Igor Matovič (OĽaNO) na pondelkovom rokovaní vlády požiada ministra hospodárstva, aby podal návrh na jeho odvolanie. Kičura podľa neho konal nehospodárne, ohrozujúc verejný záujem aj zdravie obyvateľov.

18:38 Lidl skráti od pondelka 23.3. čas predaja vo svojich obchodoch na Slovensku, budú otvorené do 20.00 hod.

18:29 Na Slovensku v nedeľu pribudlo 7 prípadov koronavírusu, celkovo je nakazených 185 ľudí. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že doteraz celkovo 3304 vyšetrených má negatívny nález.

18:15 Španielsky operný spevák Plácido Domingo v nedeľu oznámil, že je nakazený novým koronavírusom. Sedemdesiatdeväťročný Domingo je v domácej izolácii spolu so svojou rodinou.

18:03 Dve plné dodávkové vozidlá materiálnej pomoci pre personál aj ubytovaných v karanténnom centre odovzdal dnes správcovi centra v Gabčíkove Zoltánovi Tánczosovi trnavský župan Jozef Viskupič. Nechýbali deky, uteráky, mydlá, dezinfekčné prostriedky, ale ani ochranné rúška pre personál.

Medzi odovzdanými balíkmi nechýbali deky, uteráky, mydlá, dezinfekčné prostriedky, ale ani ochranné rúška pre personál.Pavol Machovič/SITAMedzi odovzdanými balíkmi nechýbali deky, uteráky, mydlá, dezinfekčné prostriedky, ale ani ochranné rúška pre personál.

18:13 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 651 ľudí. Oznámil to v nedeľu večer šéf Úradu pre civilnú ochranu Angelo Borelli. Je to menej ako v sobotu, keď bolo za uvedený čas zaznamenaných rekordných 793 úmrtí.

18:01 Grécko od pondelka obmedzí pohyb osôb na celom území krajiny v snahe obmedziť šírenie koronavírusu. Oznámil to v nedeľu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

17:43 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom vo Švajčiarsku naďalej rýchlo rastie a za uplynulých 24 hodín ich pribudlo 901.

17:40 Rusko zatvorí pre pandémiu koronavírusu svoje hranice pre všetkých cudzincov a všetky typy škôl. Hranice majú byť zatvorené do 1. mája, prázdniny majú trvať do 12. apríla.

17:30 Český armádny špeciál doviezol z Lotyšska 51 Čechov a Slovákov, ktorých repatriujú v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Oznámil to český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

 17:18 Prímestská autobusová doprava v Nitrianskom kraji začne od stredy 25. marca až do odvolania premávať v pracovných dňoch podľa prázdninového cestovného poriadku vo verzii letných prázdnin. Na základe rozhodnutia Nitrianskeho samosprávneho kraja premáva prímestská autobusová doprava v kraji od 16. marca do 24. marca podľa prázdninového cestovného poriadku vo verzii jarných prázdnin.

16:51 Konferenčné centrum v španielskej metropole Madrid sa zmenilo na provizórnu poľnú nemocnicu pre pacientov nakazených koronavírusom. Celkovo v nej má byť k dispozícii až 5500 nemocničných lôžok, takže by malo ísť o najväčšie takéto zariadenie v Európe.

16:40 V nemocnici v bratislavskom Ružinove uzavreli gynekológiu. Podľa čas.sk lekár zatajil, že bol v zahraničí, a nakazil koronavírusom kolegu.

16:34 Afganistan v nedeľu potvrdil prvé úmrtie na nový koronavírus. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva podľa denníka Guardian informovalo, že 40-ročný pacient zomrel už pred tromi dňami v provincii Balch ležiacej na severe krajiny, až teraz však prišiel výsledok jeho testu na koronavírus.

16:32 Zduženie miest a obcí Slovenska (ZMOS) zriaďuje radu ekonomických expertov. Vláde a sociálnym partnerom bude ponúkať východiská, ktoré budú minimalizovať tvrdé ekonomické dosahy epidémie nového koronavírusu na samosprávy, podporia udržateľnosť pracovných miest, verejné investície a získavanie eurofondov pre udržanie ekonomického cyklu v regiónoch.

Schránka s rúškami pred Mestským úradom v Prešove počas mimoriadnej situácie ako opatrenie proti šíreniu COVID-19 spôsobeného koronavírusom (2019-nCoV) na Slovensku.Viktor Zamborský/SITASchránka s rúškami pred Mestským úradom v Prešove počas mimoriadnej situácie ako opatrenie proti šíreniu COVID-19 spôsobeného koronavírusom (2019-nCoV) na Slovensku.

16:21 Košičania budú môcť odovzdať ochranné rúška na tvár, ktoré sami vyrobili, do 22 nových veľkokapacitných kontajnerov. Do mestských častí ich po dohode s mestom v pondelok (23. 3.) umiestni spoločnosť Kosit. Rúška budú bezplatne distribuované Košičanom, ktorí o ne tento týždeň prejavili záujem.

16:03 Severné Macedónsko potvrdilo prvé úmrtie na ochorenie vyvolané novým typom koronavírusu. Jeho obeťou sa stala 57-ročná žena z oblasti mesta Kumanovo na severe tejto malej balkánskej krajiny. Ochorenie u pacientky, ktorá bola v izolácii, potvrdili až posmrtne.

15:58 V Nemecku sa celoplošne a podľa jednotných pravidiel sprísnia pravidlá pre pohyb občanov na verejných priestranstvách. Občania sa budú môcť pohybovať v maximálne dvojčlenných skupinách. Výnimku budú mať rodiny a osoby žijúce v spoločnej domácnosti.

15:41 Holandsko hlási ďalších 43 mŕtvych, vláda vyzvala občanov, aby zostali doma.

15:39 Aerolínie Emirates zastavia všetky lety v oblasti osobnej dopravy. Dubajská letecká spoločnosť Emirates oznámila, že od stredy 25. 3. zastaví všetky lety v oblasti osobnej dopravy z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

Emirates Group vo svojom v nedeľu zverejnenom vyhlásení uviedli, že nebude rušiť pracovné miesta, ale na tri mesiace znížia základný plat pre väčšinu zamestnancov o 25 až 50 %.

15:28 Obyvatelia Indie vyšli v nedeľu na svoje balkóny a tlieskali, búšili do kovových nádob a vyzváňali zvoncami, aby povzbudili zdravotníkov bojujúcich so šíriacim sa koronavírusom.

Rajanish Kakade/AP/SITA

14:51 Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si vie predstaviť, že by sa na Slovensku mohli otvoriť niektoré obchodné prevádzky, muselo by to však byť za prísnych podmienok a po prijatí ďalších opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Povedal to v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

14:32 Od pondelka mení Tesco na celom Slovensku otváracie hodiny svojich predajní. Menšie predajne, supermarkety a Tesco Express budú otvorené v časoch od 7:00 do 20:00 hod. Možnosť nákupu v hypermarketoch a na čerpacích staniciach bude v čase od 7:00 do 21:00 hod. 

14:11 V karanténe sú popradskí saleziáni, koronavírusom sa nakazil rehoľný kňaz. 54-ročný salezián z rehoľnej komunity v Poprade-Veľkej je prvým katolíckym kňazom na Slovensku, ktorý mal pozitívny test na nový koronavírus. Následkom toho je v súčasnosti v karanténe celá popradská saleziánska komunita. Informovala o tom tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

14:03 Premiér Igor Matovič (OĽaNO) pripustil, že seniorom sa pravdepodobne posunie vyplácanie 13.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite