Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šírenie koronavírusu: Vládny špeciál priviezol z Číny zdravotnícky materiál, pribúdajú nové prípady nákazy

.ivana Šalgová .slovensko

Nebezpečne nákazlivý vírus sa šíri naprieč celým svetom, na Slovensku je už 124 potvrdených prípadov. Automobilky prestávajú vyrábať, Francúzsko a Taliansko hlásia historicky najväčšie počty úmrtí. Situáciu u nás aj vo svete sledujeme online.

Šírenie koronavírusu: Vládny špeciál priviezol z Číny zdravotnícky materiál, pribúdajú nové prípady nákazy Alexandra Čunderlíková/SITA 19. marec 2020 Bratislava: Premiér Peter Pellegrini a ministerka vnútra Denisa Saková na bratislavskom letisku pri príležitosti pristátia vládneho špeciálu, ktorý priviezol zdravotnícky materiál z Číny.

dianie na Slovensku aj vo svete v spojitosti s ochorením Covid-19 sledujeme online:

  • obchody sú na 14 dní zatvorené, okrem potravín, lekární, drogérií, bánk či pôšt,
  • aktuálne je na Slovensku 124 potvrdených prípadov koronavírusu, 2033 testov bolo negatívnych,
  • núdzový stav sa od štvrtka na Slovensku rozšíril na všetky subjekty zdravotníctva,
  • na Slovensko sa vrátil vládny špeciál, ktorý v Číne vyzdvihol 1 milión rúšok a 100-tisíc rýchlotestov,
  • celosvetovo je potvrdených 229 289 prípadov ochorenia, ohnisko epidémie sa presunulo z Číny do Európy,
  • informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • v karanténe sú pre nezodpovednosť ďalší zdravotníci a lekári,
  • EÚ uzatvorí vonkajšie hranice na 30 dní,
  • V Taliansku podľahlo v stredu nákaze 475 ľudí,
  • vedcom z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV sa podarilo izolovať prvé slovenské kmene nového koronavírusu,
  • podľa rezortu zdravotníctva dosiahne pandémia na Slovensku vrchol o 110 dní, nakazí sa desatina populácie.

Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:34 V Európe je koronavírusom najviac postihnuté Taliansko. Karanténa bude zrejme platiť v celej krajine aj počas apríla, s odvozom mŕtvych tiel musí v Bergame pomáhať aj armáda. Ako žijú Taliani v karanténe? 

19:12 Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa Slovensku prihovorila v mimoriadnom prejave na TV Markíza. „Bez ohľadu na naše politické preferencie máme v tejto chvíli rovnaké očakávania, že nás vláda Igora Matoviča prevedie ťažkými dňami, dokáže pripraviť naše nemocnice na zvýšený počet chorých a že pripraví opatrenia, ktoré nám pomôžu zvládnuť hospodárske a sociálne dôsledky krízy,“ povedala. 

Prezidentka poďakovala tiež dosluhujúcemu premiérovi Petrovi Pellegrinimu a členom krízového štábu za osobné nasadenie pri zavádzaní bezpečnostných opatrení a ich zodpovednú komunikáciu voči verejnosti. 

17:29 V nemocnici na Kramároch triedia pacientov pred vstupom do budovy. Opatrenie má zabezpečiť, aby sa pacienti, ktorí prichádzajú na Kliniku infektológie a geografickej medicíny na bratislavských Kramároch, kde je najviac hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID–19 a tiež tí, ktorí na vyšetrenie prichádzajú  z celého Slovenska, nemiešali s inými pacientmi infekčnej kliniky. Tá je oddelená od hlavnej budovy nemocnice na Kramároch. Už druhý deň klinika realizuje takzvané kontajnerové triedenie.

V Nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch denne vyšetria priemerne 50 pacientov, ktorým odoberajú vzorky. Do odberov postupne zapájajú aj lekárov absolventov, ktorých poučili o tom, ako realizovať odbery, ako používať špeciálne osobné ochranné prostriedky, a tiež ich oboznámili so všetkými bezpečnostnými opatreniami a nariadeniami hlavného hygienika SR.

17:10 V nasledujúcich dňoch prídu kvôli situácii okolo nového koronavírusu zo zahraničia späť na Slovensko stovky až tisíce Slovákov. Mnohí z Talianska a Španielska. Upozornil na to končiaci premiér Peter Pellegrini. Spoločne s dosluhujúcou ministerkou vnútra Denisou Sakovou a končiacim ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom žiadajú Slovákov, ktorí sa vracajú alebo už prišli zo zahraničia, o disciplinovanosť a rešpekt voči iným občanom Slovenska.

Problémom sa podľa nich stávajú tí, ktorí po návrate zo zahraničia odmietajú dodržať povinnú 14-dňovú karanténu v štátnych zariadeniach, ako je napríklad karanténne centrum v Gabčíkove. „Prosíme o disciplinovanosť všetkých občanov, ktorí prichádzajú do SR zo zahraničia. Nech si uvedomia, že ich prijíma republika, a nech majú troška zodpovednosti a solidárnosti k ľuďom, ktorí tu žijú dlhé roky či celý život, a nech dodržujú pravidlá, ktoré im nastavil štát,“ povedala Saková. Slovákov, ktorí prišli zo zahraničia, podľa jej slov testujú a pokiaľ sú ich výsledky negatívne, zo zariadení sa posielajú do domácej karantény.

Lajčák tvrdí, že počúvajú od niektorých nadávky, keď ich štát žiada, aby ostali v karanténe. „Neuvedomujú si, že je to pre dobro nás všetkých,“ poznamenal dosluhujúci šéf slovenskej diplomacie. Myslí si, že niektorí chcú len tú lepšiu stránku dohody, a to, aby ich štát len doviezol späť do vlasti. 

„Zároveň nám však vyčítajú, že majú dodržať to, čo občania žijúci v SR považujú za normálne, a to správať sa disciplinovane,“ uviedol Lajčák. V prípade repatriácie tvrdí, že je zbytočné sa upierať na vládny letecký špeciál, pokiaľ ide o prepravu osôb. Lajčák tvrdí, že štát má dohodu s komerčnými leteckými prepravcami. V sobotu 21. marca odlieta podľa jeho slov prvé lietadlo z Londýna a o päť dní zo Spojených štátov amerických. „S lietadlami nie je problém,“ ubezpečil.

16:56 Mesto Žilina pripravuje databázu dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní pomôcť. Samospráva podľa záujmu pripraví možnosti vzájomnej pomoci pre seniorov, sociálne slabšie rodiny či rodiny v karanténe, ktoré potrebujú pomôcť s donáškou nákupov či inými činnosťami.

16:54 Nemocnica v Topoľčanoch zriadila pre pacientov s podozrením na nový koronavírus samostatný vyhradený priestor. Nachádza sa na prízemí nemocnice so samostatným vchodom z vonkajšieho krytého parkoviska.

Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite