Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus a údaje z mobilov. Operátori poskytnú vláde dáta, čo s nimi štát spraví?

.šimon Jeseňák .slovensko

Dosluhujúci predseda vlády Peter Pellegrini pred niekoľkými dňami uviedol, že mu mobilní operátori dali ponuku na sprístupnenie informácií o tom, kto, kde a ako dlho bol.

Koronavírus a údaje z mobilov. Operátori poskytnú vláde dáta, čo s nimi štát spraví? AP Photo/Ismael Francisco

už len samotný fakt, že niekto vlastní a nosí pri sebe mobilný telefón znamená, že operátori vedia, kde sa nachádzate v reálnom čase. Ak by ste mali dojem, že tí, ktorí nevlastnia smartfóny, sú pred únikom dát v bezpečí, ste na omyle.

Operátori dokážu váš pohyb monitorovať aj na základe GSM triangulácie, ktorá dokáže identifikovať vašu lokalitu s presnosťou niekoľkých metrov. Operátori o nás teda zbierajú mimoriadne citlivé dáta, ktoré môžu byť ľahko zneužiteľné. V dnešných dňoch operátori podľa premiéra Pellegriniho tieto dáta štátu ponúkli ako bianco šek. Podľa advokátky Zuzany Motúzovej z advokátskej kancelárie Motúzová & Lacko sa činnosť mobilných operátorov riadi najmä zákonom o elektronických komunikáciách, ktorý reguluje, aké údaje a akým spôsobom môžu operátori spracovávať. Operátori sú pri poskytovaní telekomunikačných služieb povinní zabezpečiť, aby dáta, ktoré sa prenášajú sieťou ostali dôverné.

Problematiku zdieľania dát zákazníkov upravuje predovšetkým zákon č. 351/20100 Z. z o elektronických komunikáciách, predovšetkým štvrtá časť, ktorá pojednáva o ochrane súkromia a osobných údajov. Podľa Motúzovej sú operátori pri poskytovaní služieb povinní zabezpečiť dôvernosť prevádzkových údajov a správ, ktoré sa prenášajú v sieti operátora. V prípade, ak by chcela vláda zisťovať presnú polohu svojich občanov, potrebuje poznať najmä tzv. prevádzkové a lokalizačné údaje, ergo najmä údaje o koncovom zariadení – telefóne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite