Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Zomrela nakazená žena, počet prípadov prekročil prvú stovku

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Na Slovensku je aktuálne potvrdených 105 nakazených osôb. Zomrela žena nakazená koronavírusom, ide o 84 ročnú pacientku, ktorá mala pridružené ďalšie vážne choroby. Premiér chce oficiálne úmrtie na koronavírus potvrdiť až po pitve. Sledujeme šírenie koronavírusu doma aj v zahraničí.

Koronavírus na Slovensku: Zomrela nakazená žena, počet prípadov prekročil prvú stovku SITA/Jana Birošová Špeciálny stan pred Klinikou infektológie a geografickej medicíny na Kramároch v Bratislave.

dianie na Slovensku aj vo svete v spojitosti s ochorením Covid-19 sledujeme online:

  • obchody sú na 14 dní zatvorené, okrem potravín, lekární, drogérií, bánk či pôšt,
  • aktuálne je na Slovensku 105 potvrdených prípadov koronavírusu,
  • informácie o nariadeniach nájdete na www.korona.gov.sk,
  • v karanténe sú pre nezodpovednosť ďalší zdravotníci a lekári,
  • EÚ sa rozhodla uzatvoriť vonkajšie hranice na 30 dní,
  • Česko eviduje 464 nakazených koronavírusom a tri kritické prípady.
  • Podľa rezortu zdravotníctva dosiahne pandémia na Slovensku vrchol o 110 dní, nakazí sa desatina populácie.

Všetky články a rozhovory o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:28 V Česku evidujú už 522 nakazených koronavírusom, oproti utorku pribudlo 72 potvrdených prípadov. V krajine začne od polnoci na štvrtok platiť zákaz vychádzania bez rúška. 

20:21 Situácia, v ktorej sa ocitlo Nemecko v dôsledku koronavírusovej pandémie, je pre túto krajinu najvážnejšou od druhej svetovej vojny. Kancelárka Angela Merkelová to uvádza v televíznom príhovore občanom.

Podľa vyjadrení zverejnených v predstihu tlačovými agentúrami DPA a AFP chce šéfka nemeckej vlády apelovať na občanov, aby nehromadili zásoby a prejavovali solidaritu.

„Situácia je vážna. Berte ju vážne. Nikdy od opätovného zjednotenia Nemecka, ba nikdy od druhej svetovej vojny naša krajina nečelila výzve, ktorá by tak veľmi závisela od našej kolektívnej solidarity,“ odkazuje Merkelová.

Angela Merkelová.Bundesregierung/Steffen Kugler via APAngela Merkelová.

19:57 Automobilky General Motors, Ford Motor a Fiat Chrysler Automobiles plánujú pre koronavírus dočasne uzavrieť všetky svoje továrne v USA.

19:53 WHO koordinuje prácu na štúdii o účinnosti piatich liekov na chorobu, ktorú spôsobuje koronavírus. Povedal to šéf zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus. Koronavírus označil za „nepriateľa ľudstva“.

Svetová zdravotnícka organizácia podľa svojho šéfa teraz koordinuje výskum, do ktorého sa zapojili nemocnice v deviatich krajinách, okrem iného vo Francúzsku, Nórsku či v Iráne. Vedci testujú účinky niektorých liekov na chorobu COVID-19, napríklad niektorých antivirotík používaných v boji proti HIV. Zároveň podľa šéfa WHO začali aj prvé klinické testy vakcíny proti koronavírusu.

19:03 Školy v Británii ostanú od piatka takmer pre všetky deti zatvorené. Školy budú uzavreté až do odvolania. Oznámili to v stredu britský premiér Boris Johnson.

Výnimkou budú deti dôležitých pracovníkov, nasadzovaných v boji proti pandémii koronavírusu, ako sú policajti, zdravotníci a ďalší. Podľa Johnsona sa tak zabezpečí chod verejných služieb.

Podľa Johnsona by rodičia nemali nechávať deti u starých rodičov alebo starších príbuzných, pretože tí sú touto nákazou ohrození najviac.

„Chcem poďakovať rodinám za ich obeť,“ dodáva. „Chcem poďakovať učiteľom, všetkým podporným zamestnancom, ktorí udržiavajú školy v chode,“ povedal Johnson.

Podľa ministra školstva Williamsona sa tento rok na školách v Británii záverečné skúšky, plánované v máji a v júni, neuskutočnia.

17:56 V talianskom Lombardsku zomrelo za jediný deň ďalších 475 ľudí nakazených koronavírusom. Celkový počet obetí sa blíži k číslu 3000. Ide o najvyšší nárast od začiatku šíriacej sa nákazy.

17:47 Nový koronavírus, ktorý sa vlani objavil v čínskom meste Wu-chan, vyvolal epidémiu choroby COVID-19 a rozšíril sa do viac ako 150 krajín sveta, je podľa najnovších zistení produktom prirodzeného vývoja, napísal v stredu časopis Nature Medicine.

Pri analýze verejne dostupných dát o genómovej sekvencii SARS-CoV-2 a príbuzných vírusov sa nenašiel žiadny dôkaz o tom, že by vírus bol vyrobený v laboratóriu alebo inak skonštruovaný. Krátko po vypuknutí epidémie čínski vedci sekvenovali genóm SARS-CoV-2 a sprístupnili údaje výskumníkom na celom svete.

Výsledné údaje o genómovej sekvencii ukázali, že čínske úrady rýchlo detekovali, že ide o epidémiu a že počet prípadov ochorenia na COVID-19 sa zvyšuje z dôvodu prenosu z človeka na človeka po jedinom prieniku koronavírusu do ľudskej populácie.

Tieto zistenia stopercente vyvracajú názory konšpirátorov, podľa ktorých má ísť o umelo vytvorenú biologickú zbraň či niekym riadenú nákazu ľudstva. 

17:06 Svoju pomoc v boji s novým koronavírusom ponúkli aj študenti Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) v Bratislave a Jesseniovej lekárskej fakulty UK v Martine. Spomedzi medikov sa prihlásilo 230 dobrovoľníkov, pričom niektorí už pomáhajú na infolinkách v call centrách. 

V prípade potreby sú všetci pripravení po rokovaní so zdravotníckymi zariadeniami a po vyškolení a vybavení ochrannými pomôckami pomáhať aj v iných medicínskych oblastiach. Okrem študentov sú pripravení ponúknuť svoju odbornú pomoc aj asistenti a vedci LF UK. „Napríklad v laboratóriách alebo pri iných odborných činnostiach, kde môžu prispieť svojím vysoko odborným vedomostným potenciálom k riešeniu nesmierne náročnej situácie,“ uviedla Miriam Žiaková z LF UK.

16:20 Za posledných 24 hodín potvrdili v Británii 676 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich počet stúpol na 2626.

Britské úrady v utorok oznámili, že nákaze spôsobenej koronavírusom podľahlo v krajine 71 ľudí. Hlavný poradca vlády v oblasti vedy Patrick Vallance povedal, že v Británii môže byť už v súčasnosti až 55 000 ľudí nakazených SARS-CoV-2, pričom možno očakávať, že chorobe spôsobenej koronavírusom podľahne možno menej ako 20 000 ľudí, čo by bol podľa neho "dobrý výsledok".

15:46 V rámci prvých testov, ktoré sa robia v prípade internovaných ľudí v karanténnom centre v Gabčíkove, je 40 negatívnych vzoriek. Títo ľudia sú prepúšťaní zo zariadenia, naďalej však musia dodržiavať dvojtýždňovú karanténu nariadenú pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia. Po stredajšom rokovaní vlády a ústredného krízového štábu to uviedla ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD).

V gabčíkovskom karanténnom centre bolo k pondelkovému (16. 3.) večeru umiestnených 155 občanov. Centrum zriadila sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Asociáciou samaritánov SR. Ubytovanie v karanténnom centre je bezplatné, platí sa za stravu.

15:25 Spojené štáty v snahe predísť šíreniu nového typu koronavírusu medzi obyvateľmi zatvoria svoju hranicu s Kanadou pre dopravu, ktorá nie je nevyhnutná. Oznámil to v stredu americký prezident Donald Trump. Zdôraznil však, že opatrenie sa nevzťahuje na obchodovanie.

„Na základe vzájomného súhlasu dočasne uzatvoríme pre dopravu, ktorá nie je nevyhnutná, našu severnú hranicu s Kanadou. Obchod ovplyvnený nebude. Podrobnosti budú nasledovať!“ povedal Trump.

V Spojených štátoch potvrdili ešte v utorok najmenej 4477 prípadov nákazy novým koronavírusom a 87 úmrtí na ochorenie, ktoré vyvoláva.

Krajina už pozastavila bežné dopravné spojenie s Európu, Čínou, ako aj inými krajinami zasiahnutými nákazou.

15:06 V najbližších dňoch by malo prísť 100-tisíc rýchlotestov na koronavírus. Momentálne ich podľa ministerky vnútra Sakovej nakladajú na prevoz na Slovensko.

14:53 Značky Dior, Givenchy či Guerlain začnú na výrobných linkách vo Francúzsku vyrábať dezinfekčné gély namiesto luxusných parfumov. Najbohatší Francúz a šéf luxusného impéria LVMH Bernard Arnault oznámil, že vyrobené gély venuje zadarmo francúzskym nemocniciam.

14:48 Vláda zrušila sankcie za neskoré podanie dane z príjmu fyzických aj právnických osôb, ktoré sa presunulo do 30. júna. Vytvorila aj ponuku na úvery pre podnikateľov od jedného do 10 miliónov eur, ktoré budú bezúročné a dotované štátom.

14:39 Pohyb ľudí na Slovensku sa podľa mobilných operátorov znížil celkovo o tretinu. Niektorí operátori hlási pokles až u polovice SIM kariet. Takíto ľudia sa pohybujú len v okolí svojho bydliska. Ak by sa tento trend zmenil a ľudia sa začali viac presúvať, je podľa Pellegriniho pripravené vyhlásenie núdzového stavu na celú krajinu.

14:05 Premiér Peter Pellegrini po zasadnutí vlády a krízového štábu potvrdil, že zomrela 84-ročná pacientka nakazená koronavírusom. Ide o ženu, ktorá mala viacero pridružených chorôb, okrem iného problémy so srdcom a prekonala infarkt. Pellegrini oficiálne nechce potvrdiť úmrtie na koronavírus, čaká sa na pitvu. 

Pacientka sa nakazila od rodinného príslušníka s pozitívnou cestovateľskou anamnézou, taktiež pozitívne testovaného na koronavírus.

13:20 Mesto Bratislava buduje na Zlatých pieskoch "kontajnerové mestečko" pre ľudí bez domova. Ide o jedno z opatrení pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Primátor Bratislavy Matúš Vallo pôvodne v nedeľu informoval, že magistrát zvažuje takéto mestečko vybudovať na Tyršovom nábreži. Projekt museli z bezpečnostných dôvodov presunúť na Zlaté piesky, keďže lokalita na Tyršovom nábreží pri rieke Dunaj je v záplavovom území.

V Bratislave je podľa odhadov asi 4000 ľudí bez domova. Hlavné mesto tvrdí, že je to skupina obyvateľov, ktorá nemá kam ísť, ak ide o domácu karanténu pre nový koronavírus. „Spustili sme preto prípravu dočasného kontajnerového mestečka, v ktorom by títo Bratislavčania dostali potrebnú starostlivosť a boli by im poskytnuté služby, ak existuje podozrenie, že boli v kontakte s infikovaným človekom, alebo majú príznaky ochorenia,“ spresnil pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Mesto však zatiaľ neeviduje žiaden takýto prípad. Magistrát podotýka, že k takému kroku pristúpil, aby bol v prípade potreby na to pripravený.

13:15 Počet obetí nového koronavírusu SARS-CoV-2 v Európe je už vyšší ako v Ázii, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. Vyplýva to z bilancie agentúry AFP, podľa ktorej Európa v stredu na poludnie zaznamenala najmenej 3 421 úmrtí spojených s novým koronavírusom, kým v Ázii ich je 3384.

Zároveň v stredu počet potvrdených prípadov nákazy vo svete prekročil hranicu 200-tisíc. S odvolaním sa na údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa o tom informovala agentúra AP.

12:51 V Kyjeve a jeho okolí vyhlásili mimoriadny stav v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy. Ukrajina už tiež zaviedla celoštátne obmedzenia na obchody, verejné stravovanie a dopravu.

12:39 Organizátori sa pre obavy so šírenia koronavírusu rozhodli zrušiť britský hudobný festival Glastonbury, ktorého 50. ročník bol naplánovaný na 26.-30. júna. 

12:00 Česká vláda schválila v stredu zákaz vychádzania bez ochranného rúška, ktorý začne platiť od 18.00 h. Pre český Deník N to potvrdil minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

11:57 J&T a EPH vyčlenili na boj proti koronavírusu 4 mil. eur pre  SR a 4 mil. pre ČR. Darujú ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál. Využili svoje kontakty v Číne, niektoré objednávky už majú potvrdené a hľadajú spôsoby dopravy, ktorá sa ukazuje ako najväčší problém.

11:21 Vláda schválila rozšírenie núdzového stavu na ďalšie subjekty v zdravotníctve. Podľa schváleného uznesenia na základe ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu sa platnosť núdzového stavu týka všetkých držiteľov povolenia na prevádzkovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti, ambulancií záchrannej zdravotnej služby a dopravnej zdravotnej služby. Pracovníci spomínaných úradov a inštitúcií zároveň nebudú môcť odmietnuť prísť do práce, respektíve vyhlásiť štrajk.

10:54 BMW pre koronavírus zastaví na viac ako štyri týždne výrobu vo všetkých európskych závodoch. Bavorská automobilka siahla po podobnom opatrení ako Volkswagen, ktorý uzatvára svoje fabriky v Európe na 2 až 3 týždne.

10:15 Počet ľudí nakazených koronavírusom prekročil stovku. V stredu na Slovensku pribudlo osem nových pacientov, spolu je ich 105. Oznámil to premiér Peter Pellegrini pred rokovaním vlády.

9:45 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu pripustila, že politickí lídri "podcenili" rozsah nebezpečenstva, aké predstavuje nový koronavírus. Vyjadrila sa takto deň po tom, ako EÚ na 30 dní zakázala vstup na svoje územie občanom nečlenských krajín, a to s okamžitou platnosťou.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite