Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Jedenásť nových prípadov a prísne dopravné obmedzenia

.martina Bednárová .slovensko

Európske krajiny zatvárajú školy a bary, na Slovensku ohlásili ďalšie prípady nákazy. Od piatka je výrazne obmedzená medzištátna doprava.

Koronavírus na Slovensku: Jedenásť nových prípadov a prísne dopravné obmedzenia SITA/Tomáš Somr Na hraniciach platia prísne obmedzenia.

aktuálne dianie vo svete aj na Slovensku sledujeme online:

  • ministerstvo zdravotníctva potvrdilo ďalšie nakazené osoby, spolu ich je aktuálne 32,
  • od piatka 7:00 sa autobusom, vlakom či lietadlom na Slovensko nedostanete,
  • Slováci vracajúci sa zo zahraničia musia ísť povinne na 14 dní do karantény, inak hrozí pokuta 1659 €,
  • nákazu potvrdili aj u manželky kanadského prezidenta Justina Trudeaua. Pár je v izolácii.

20:50 Trump vyhlásil v Spojených štátoch stav núdze pre epidémiu koronavírusu. Opatrenie podľa neho dáva vláde k dispozícii až 50 miliárd dolárov na boj s nákazou a umožňuje prijímať rýchlejšie rozhodnutia.

20:42 Poľsko od nedele zakáže cudzincom vstup do krajiny. Všetci Poliaci vracajúci sa do vlasti pôjdu do dvojtýždňovej domácej karantény, oznámil premiér Morawiecki. Vláda sa rozhodla „zaviesť stav epidemiologického ohrozenia“. 

20:24 V Banskej Bystrici je hospitalizovaný muž, u ktorého laboratórne vyšetrenie v piatok potvrdilo prítomnosť tohto vírusu. Informovala o tom v piatok podvečer banskobystrická nemocnica na sociálnej sieti.

„Ide o prvého pozitívneho pacienta v Banskej Bystrici. Jeho stav je stabilizovaný, priebeh ochorenia je v tomto čase ľahký. Muž je izolovaný, stará sa o neho vyhradený personál, ktorý k nemu pristupuje v ochrannom odeve. Pracoval v Taliansku,“ uvádza nemocnica.

„Ubezpečujeme pacientov a verejnosť, že sme v posledných dňoch prijali množstvo opatrení, aby sme mohli poskytovať bezpečnú zdravotnú starostlivosť pre tých, ktorí to potrebujú a zároveň chránili tých, čo sa o vás starajú - náš personál. Žiadame pacientov, aby dôsledne rešpektovali naše pokyny, správali sa racionálne a zodpovedne, hlavne nezatajovali informácie o svojom zdravotnom stave, kontaktoch a cestovateľskej anamnéze,“ zdôrazňuje Rooseveltova nemocnica na facebooku.

19:51 Sme v situácii, na akú sa nikdy nedá vopred dôkladne pripraviť, povedal premiér. „Každý z nás však môže prispieť svojou vlastnou zodpovednosťou, aby sme šírenie koronavírusu čo najviac obmedzili. Preto vás všetkých znova prosím: Obmedzme na nevyhnutnosť svoje sociálne kontakty a trávme čo najviac času doma.“

19:42 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom už 79 ľudí.

Francúzsko oznámilo v piatok už 79 úmrtí v dôsledku pandémie nového koronavírusu a približne 800 nových nakazených.

18:42 Potvrdili ďalšie dva prípady na koronavírus, na Slovensku ich je tak už 32. 974 vzoriek bolo negatívnych. Dnes tak pribudlo 11 nových prípadov. Nové prípady sú v nových oblastiach ako doteraz.

Jeden je muž, je v domácej izolácii a vyšetrili ho vo Fakultnej nemocnici v Trnave.

Druhý je muž, ktorého vyšetrili vo Fakultnej nemocnici F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Zostal hospitalizovaný.

18:34 Počet obetí koronavírusu v Taliansku počas posledných 24 hodín stúpol o 250 na 1 266, oznámila agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie civilnej obrany. Predchádzajúci údaj zo štvrtka uvádzal 1 016 mŕtvych. Počet mŕtvych vzrástol zhruba o štvrtinu, čo je najväčší nárast od prepuknutia nákazy, dodala agentúra. Podľa agentúry AFP je 250 úmrtí počas 24 hodín rekordný počet.

17:55 Súkromné laboratóriá Medirex budú od pondelka 16. marca testovať vzorky na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. „Znamená to, že lekári z celého Slovenska môžu posielať zatiaľ v samoplatcovskom režime vzorky svojich pacientov aj do laboratórií Medirex,“ informovala o tom hovorkyňa laboratórií Diana Madarászová.

16:45 Ministerstvo zdravotníctva upresňuje informácie o deviatich nových nakazených z piatku. Pacienti z Martina nie sú v nemocnici, ale v domácej izolácii. V Univerzitnej nemocnici v Martine boli len vyšetrení. Nakazený chlapec neleží v Bratislave, ale v Košiciach.

Upresnená informrácia:

muž, Bratislava, domáca izolácia,

žena, Košice, domáca izolácia,

chlapec, hospitalizovaný v Detskej fakultnej nemocnici v Košiciach

muž, Bratislava, domáca izolácia

žena, hospitalizovaná v UN Martin

muž, vyšetrený v UN Martin, domáca izolácia

chlapec, vyšetrený v UN Martin, domáca izolácia

žena, vyšetrená v UN Martin, domáca izolácia

muž, vyšetrený v UN Martin, domáca izolácia

16:30 Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) prechádza na režim poskytovania výlučne akútnej zdravotnej starostlivosti.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite