Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kočner dotoval dezinformačný portál Hlavné správy. Šéfredaktor Sopko o tom vedel a Kočnerovi písal obdivné správy

.tomáš Madleňák .slovensko

Nové zistenia zo zaistených mobilov Mariana Kočnera dokazujú, že platil dezinformačný portál Hlavné správy a že ich šéfredaktor o tom vedel. Hovorili spolu aj o reklame pre portál na budove Technopolu.

Kočner dotoval dezinformačný portál Hlavné správy. Šéfredaktor Sopko o tom vedel a Kočnerovi písal obdivné správy SITA/Diana Černáková Marian Kočner bol obľubencom Hlavných správ a podobných konšpiračných médií. Súd nedávno prikázal projektu konšpirátori.sk vyradiť Hlavné správy zo svojho zoznamu, kým nepadne definitívne súdne rozhodnutie v ich spore.

správy cez aplikáciu WhatsApp dokazujú, že Marian Kočner posielal peniaze dezinformačnému portálu Hlavné správy. Majiteľ a šéfredaktor Hlavných správ Róbert Sopko tieto podozrenia v minulosti popieral. Nové správy však dokazujú, že peniaze od Kočnera naozaj chodili a že Sopko o tom vedel. Za peniaze Kočnerovi ďakoval.

S Kočnerom mal potom nadštandardné vzťahy, lichotil mu a cez svoj portál šíril jeho verzie spoločenského a politického diania na Slovensku po vražde Jána Kuciaka. Kočner chcel pre Hlavné správy dokonca vybaviť reklamu na budove Technopolu.

Napriek tomu, že ide o zjavne dezinformačný portál, ktorý navyše podľa našich zistení platil mafián Kočner, Okresný súd Bratislava II 3. marca 2020 prikázal projektu Konšpirátori.sk dočasne Hlavné správy vyradiť zo svojho zoznamu webov s pochybným obsahom.

spojenie s Kočnerom popierali

Podozrenie, že Kočner Hlavné správy platil, prvýkrát vyslovil konzervatívny denník Postoj. V októbri 2019 informoval, že mafián Marian Kočner, v súčasnosti odsúdený za falšovanie zmeniek TV Markíza a obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mohol byť skrytým „akcionárom“ tohto dezinformačného portálu.

Jeho šéfredaktor Róbert Sopko vtedy označil pokusy o spájanie Hlavných správ s Kočnerom za „podlosť“ a „úplné nezmysly“. Na svojom webe zverejnili reakciu: „Hlavné správy nevlastní Kočner ani Chuck Norris“.

V dátach z tzv. „Kočnerovej knižnice“, ktoré legálnym spôsobom získali a vybraným slovenským novinárom sprístupnili medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP a Investigatívne centrum Jána Kuciaka, sme však našli dôkaz toho, že Kočner Hlavné správy naozaj platil a šéfredaktor tohto konšpiračného webu o tom vedel.

„Dík aj za podporu, čo došla na účet.“ Róbert Sopko, šéfredaktor Hlavných správ Marianovi Kočnerovi.

Ide o komunikáciu cez WhatsApp medzi Marianom Kočnerom a osobou uloženou ako „HLAVNE SPRAVY Sopko Robert“. Bez pochýb išlo skutočne o šéfredaktora tohto portálu. V komunikácii cez WhatsApp je totiž k tejto osobe priradené aj telefónne číslo, na ktoré sme zavolali. Zdvihol nám pán Sopko z Hlavných správ.

dík aj za podporu

Komunikácia medzi Marianom Kočnerom a Robertom Sopkom začína v januári 2018, keď sa Kočner snažil Hlavným správam podsunúť fotografie ovracaného lietadla s tým, že má ísť o vládny špeciál po tom, čo ho použil prezident Andrej Kiska. 

Aj Sopkovi však došlo, že ide o falošné fotografie, keďže interiér vyzeral ako v lietadlách nízkonákladových leteckých spoločností Ryanair či WizzAir, nie ako v luxusnom vládnom špeciále. Toto malé zakopnutie však ich vzájomnú komunikáciu vôbec nezbrzdilo. 

Kočner Sopkovi naďalej posielal rôzny tipy a podsúval konšpiračné vysvetlenia spoločenských javov: „Je irónia že ,Soros‘ znamená v preklade ,ďalší na rade‘. A keď vypustíme ,o‘ tak ,Sors‘ znamená v preklade ,OSUD‘. Dop*če tam ...“ píše napríklad Kočner. 

Komunikácia však predovšetkým dokazuje, že Kočner Hlavným správam naozaj posielal peniaze. Sopko to v minulosti popieral. V komunikácii cez WhatsApp však Kočnerovi ďakuje za peniaze a potvrdzuje, že už prišli na účet.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite