Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Polícia obvinila 13 „Kočnerových​“ sudcov z korupcie. Je medzi nimi Jankovská, Hajtová aj Maruniaková

.martina Bednárová .slovensko

Policajti Národnej kriminálnej agentúry realizovali rozsiahlu akciu vyšetrovacieho tímu Hmla.

Polícia obvinila 13 „Kočnerových​“ sudcov z korupcie. Je medzi nimi Jankovská, Hajtová aj Maruniaková SITA/Martin Havran Sudkyňu Zuzanu Maruniakovú priviezla do Nitry protizločinecká jednotka.

celkovo podľa informácií Polície SR zadržali 13 sudcov, jednu bývalú sudkyňu,jednu správkyňu konkurznej podstaty, jednu advokátku a dve civilné osoby. 

Obvninení sú z korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. 

Medzi zadržanými sú sudcovia Monika Jankovská, Andrea Haitová, Miriam Repáková, Zuzana Maruniaková, podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová.

Bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti za Smer-SD a sudkyňu Krajského súdu Bratislava s prerušenou funkciou Moniku Jankovskú obvinila prokurátorka z trestných činov korupcie a podplácania. Hrozí jej päť až desať rokov väzenia. Pre novinárov to potvrdil jej obhajca Peter Erdös.

Sudkyňa počas výsluchu podľa obhajcu poprela spáchanie skutku a podala voči obvineniu sťažnosť. Obvinenie voči sudcovi sa podľa Trestného poriadku doručuje aj ministrovi spravodlivosti. Doručenie potvrdila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. Monika Jankovská je obvinená vo viacerých formách spolupáchateľstva, avšak Erdös nemá informáciu, že by bola obvinená v rámci organizovanej alebo zločineckej skupiny.

K skutku samotnému nechcel Erdös uvádzať bližšie informácie vzhľadom na to, že nedostal od klientky súhlas na ich poskytovanie.

Minister spravodlivosti Gábor Gál podá v stredu návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu všetkým zadržaným sudcom.

Portál tvnoviny.sk uvádza, že bývalý sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka medzi zadržanými nie je. S políciou má spolupracovať. S Marianom Kočnerom si mal vymeniť cez Threemu tisícky správ.

Mariana Kočnera zároveň obvinili z podplácania sudcov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite