Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krížová kontrola ministrov môže budúcej vláde chýbať

.martin Vančo .slovensko

Koalícia pravdepodobne zruší krížovú kontrolu ministrov. Bolo by však chybou o nej uvažovať len ako o nástroji boja proti korupcii.

Krížová kontrola ministrov môže budúcej vláde chýbať SITA/Branislav Bibel

„my nepotrebujeme kontrolovať svojich partnerov, my im dôverujeme,“ povedala Iveta Radičová v roku 2010 pri kreovaní vlády. V tom čase sa odohrávala rovnaká diskusia o krížovej kontrole ministrov štátnymi tajomníkmi ako dnes. 

Dokonca aj argumenty sú podobné. „Keď si budeme navzájom nedôverovať od prvého dňa, tak to nevysiela dobrý signál,“ povedal v nedeľu Gábor Grendel z OĽaNO v TA3. 

Radičovej vláda nakoniec okresala štátnych tajomníkov na jedného v každom rezorte a zrušila krížovú kontrolu. Zdôvodňovala to aj zoštíhľovaním štátnej správy. Robert Fico vo svojej druhej vláde krížovú kontrolu opätovne zaviedol. 

Aktuálne to vyzerá, že nová vláda od tohto mechanizmu znova upustí. Zo štyroch strán sa o ňu zasadzujú jedine Kiskovci. Igor Matovič chce, aby kontrolu namiesto toho vykonávali novinári, ktorým sľubuje 10 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Milan Krajniak zo Sme rodina zasa hovorí, že krížová kontrola by mala fungovať na úrovni predsedov parlamentných výborov.

Medzi politikmi, ale aj vo verejnosti prevážil názor, že takáto kontrola ani nie je efektívna. Najlepšie nedávno vystihol toto povedomie už bývalý predseda parlamentu Andrej Danko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite