Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Počet nakazených stúpol na sedem. Zatvárajú sa školy, dezinfikuje MHD a rušia kultúrne podujatia

.ivana Šalgová .slovensko

Vývoj situácie ohľadom šírenia koronavírusu sledujeme minútu po minúte.

Koronavírus na Slovensku: Počet nakazených stúpol na sedem. Zatvárajú sa školy, dezinfikuje MHD a rušia kultúrne podujatia Alexandra Čunderlíková/SITA

na Slovensku bolo dopoludnia potvrdených päť prípadov nákazy koronavírusom, večer k nim pribudli ďalšie dva prípady. Dvaja aktuálne potvrdení pacienti nakazení koronavírusom sú hospitalizovaní v nemocniciach v Košiciach a v Martine.

Pre TASR popoludní potvrdila tlačová tajomníčka SND nákazu koronavírusom u jednej zo zamestnankýň divadla. Ukázalo sa, že je to tá istá pacientka, o ktorej bola verejnosť informovaná už v nedeľu a ktorá súčasne pracuje ako vodička električky. Ďalší potvrdený prípad podľa TV Markíza pribudol v Košiciach u 26-ročného zamestnanca U.S. Steelu.

Počas víkendu boli potvrdené pozitívne výsledky testov na nákazu koronavírusom u dvoch žien vo veku 47 a 58 rokov. Jedna z nich je spomínaná vodička električky v Dopravnom podniku Bratislava (DPB), druhá pracuje ako učiteľka v materskej škole v Bratislave. Dotknutá škôlka je z tohto dôvodu od pondelka zatvorená. Ide o škôlku na Palkovičovej ulici v Bratislave. 

Hlavné mesto tiež postupne dezinfikuje všetky vozidlá DPB a všetci kolegovia vodičky električky sú v preventívnej karanténe. Pozitívnou skutočnosťou je, že vodiči električiek, narozdiel od vodičov autobusov a trolejbusov, sú od cestujúcich oddelení a električku riadia v samostatnom priestore kabíny.

Viaceré kraje na Slovensku prerušujú výučbu na školách vo svojej pôsobnosti, obmedzujú návštevy na svojich úradoch a začínajú denne dezinfikovať autobusy mestskej hromadnej dopravy. 

Dianie ohľadom šírenia koronavírusu na území Slovenska sledujeme minútu po minúte:

20:06 Konferencia biskupov Slovenska (KBS) si v súvislosti  s obmedzením konania bohoslužieb pre šírenie nového koronavírusu počká na vyjadrenie hlavného hygienika SR Jána Mikasa. Uviedol to hovorca KBS Martin Kramara. K zrušeniu konaní svätých omší ešte nepristúpili.

19:42 Mesto Martin nariadilo prerušiť vyučovanie v materských školách a základných školách, vrátane voľnočasových krúžkov pre školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Zároveň odporučilo rovnako postupovať aj v prípade súkromných a cirkevných zriaďovateľov. 

19:15 Slovenské národné múzeum (SNM) s okamžitou platnosťou uzatvára pre návštevníkov expozície, výstavy, knižnice a badateľne vo všetkých svojich špecializovaných múzeách. „Toto nariadenie platí zatiaľ do 23. marca,“ informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

19:08 Vo Zvolene v súvislosti s novým koronavírusom uzatvorili všetky kluby dôchodcov. Magistrát zrušil aj jednotlivé kultúrne, spoločenské a športové podujatia v jeho réžii. Rozhodol o tom krízový štáb mesta Zvolen.

18:43 Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky od 10. marca oficiálne zakázal organizovanie športových, kultúrnych aj verejných podujatí na celom území štátu.

17:40 Ústredný krízový štáb vydal nariadenie, že každý občan Slovenskej republiky, ktorý sa vráti z Číny, Južnej Kórey, Talianska a Iránu bude nútený pod hrozbou pokuty nastúpiť na dvojtýždňovú karanténu vo svojom domácom prostredí.

17:38 Peter Pellegrini po pondelkovom zasadnutí krízového štábu informoval, že od utorka budú preventívne kontroly na všetkých hraničných priechodoch pri vstupe na Slovensko.

Ministerka vnútra Denisa Saková priblížila, že informačná kampaň o novom koronavíruse sa rozšíri aj na hraničné priechody Rajka, Vyšné Nemecké, Kúty, Drietoma, Makov. „Budú fungovať od utorka od 6. hodiny ráno do polnoci,“ povedala ministerka.

Prijaté opatrenia:

celé Slovensko: 

  • Ministerstvo školstva s okamžitou platnosťou ruší všetky zájazdy, exkurzie a študijné pobyty žiakov a študentov do zahraničia. Tiež návštevy v reedukačných výchovných zariadeniach až do odvolania.

bratislavský kraj:

  • od pondelka 9. marca sú zatvorené bratislavské verejné inštitúcie – Galéria a Múzeum mesta Bratislavy, Mestská knižnica v Bratislave, bratislavská zoologická záhrada, športoviská v pôsobnosti Správy telovýchovných a rekreačných zariadení aj zimný štadión,
  • mesto Bratislava zavrelo všetky svoje turistické informačné centrá,
  • od utorka 10. marca sú zatvorené všetky základné, umelecké i materské školy a centrá voľného času v Bratislave,
  • filmový festival Febiofest sa v plánovanom termíne 11. až 17. marca ruší,
  • v Stupave budú od pondelka 16. marca zatvorené školy, škôlky aj základná umelecká škola,
  • Slovenské národné divadlo ruší s platnosťou od pondelka 9. marca až do odvolania všetky predstavenia v historickej aj novej budove SND,
  • od 10. marca až do odvolania bude pre verejnosť zatvorená Slovenská národná galéria.
  • svoje tohtotýždňové koncerty preloží na iný dátum aj Slovenská filharmónia,
  • deviaty ročník podujatia Visegrad Film Fórum (VFF), ktoré sa malo konať od 10. do 14. marca, je zrušený. 
  • priamu výučbu prerušila ďalšia vysoká škola, ide o Vzdelávací a konzultačný inštitút v Bratislave Vysokej školy mezinárodních a veřejných vztahů Praha. výučbu prerušil do pondelka 16. marca.

trnavský kraj:

  • od 13. marca zatvorí Trnavský samosprávny kraj všetky školy, ktoré sú v jeho pôsobnosti, zrušil aj všetky divadelné predstavenia v Divadle J. Palárika,
  • Trnavská univerzita v Trnave prerušuje výučbu na všetkých fakultách na najbližšie dva týždne, teda až do 24. marca vrátane,
  • Univerzita sv. Cyrila a Metoda prerušila prezenčnú výučbu do 24. marca vrátane,
  • mesto Hlohovec preventívne zatvára školy a škôlky do 13. marca,
  • mesto Piešťany zatvára školy a materské školy od 11. do 13. marca.

nitriansky kraj:

  • od pondelka 9. marca do nedele 22. marca prerušili prezenčnú výučbu Univerzita Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre,
  • Nitra ruší všetky podujatia organizované mestom, pozastavuje činnosť plavárne a sauny v Mestskom kúpeli.

košický kraj: 

  • Košický samosprávny kraj prerušil v pondelok a v utorok 9. a 10. marca vyučovanie na všetkých župných stredných školách, zatvorené zostali aj školské internáty,
  • prezenčnú výučbu dočasne prerušili Technická univerzita (TUKE) v Košiciach do 21. marca a Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach do piatka 13. marca,
  • Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach mení prezenčnú formu výučby na dištančnú.

žilinský kraj:

  • kraj ruší aktivity kultúrnych zariadení, stredoškolskú odbornú prax mimo školských zariadení aj exkurzie a výlety.

trenčiansky kraj:

  • z preventívnych dôvodov je do 23. marca zatvorený Bojnický zámok.

banskobystrický kraj: 

  • od pondelka 9. marca do nedele 22. marca je prerušená výučba na Univerzite Mateja Bella v Banskej Bystrici,
  • Brezno od 10. marca ruší všetky verejné kultúrne a športové podujatia organizované alebo spoluorganizované mestom minimálne na jeden týždeň. 
  • Akadémia umení (AU) v Banskej Bystrici prerušila prezenčnú formu výučby od pondelka až do 22. marca.

prešovský kraj: 

  • kraj zaviedol povinnú 14-dňovú karanténu po návrate z Talianska vo všetkých župných školách,
  • od 10. marca kraj zatvára všetky svoje kultúrne zariadenia až do odvolania,
  • mesto Poprad ruší od 9. marca všetky športové, kultúrne a spoločenské podujatia v réžii mesta. 

17:36 Nákaza sa potvrdila u zamestnanca spoločnosti U.S. Steel Košice, po svojom návrate z dovolenky sa na pracovisku nezdržiaval. Uviedol to hovorca košických oceliarní Ján Bača s tým, že podľa vyjadrenia hygienikov v tomto prípade vzhľadom na cestovateľskú anamnézu nedošlo k ohrozeniu zdravia zamestnancov.

„Pozorne sledujeme vývoj situácie a inštrukcie regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Nimi sme boli informovaní o tom, že bol nakazený aj náš zamestnanec. Podľa informácií z regionálneho úradu verejného zdravotníctva bola táto osoba infikovaná počas dovolenky vo Francúzsku,“ spresnil s tým, že po dovolenke navštívil zdravotnícke zariadenie a neprišiel na pracovisko.

Pacient je hospitalizovaný v nemocnici v Košiciach.

16:44 Košické oceliarne zatiaľ nemajú informácie o tom, že by bol novým koronavírusom nakazený ich zamestnanec. Pre TASR to v súvislosti s podozrením, o ktorom informovala TV Markíza, uviedol hovorca spoločnosti U. S. Steel Košice Ján Bača. Podľa jeho slov pozorne sledujú vývoj situácie a inštrukcie regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

„Odporúčame zamestnancom dodržiavanie zásad správnej hygieny, obmedzenie osobného kontaktu na pracovisku, rušíme všetky osobné schôdzky, návštevy a pracovné cesty, ak nie sú kriticky nevyhnutné. Rušíme školenia, ktoré nie sú vyžadované zákonom,“ uviedol s tým, že na porady prednostne využívajú telekonferenčné spojenie.

15:54 Slovenská národná galéria (SNG) bude od utorka 10. marca do odvolania  pre verejnosť neprístupná. Opatrenie, týkajúce sa všetkých pracovísk SNG, prijalo vedenie zbierkovej inštitúcie.

„Dočasné uzatvorenie sa týka aj mimobratislavských priestorov – Schaubmarovho mlyna v Pezinku, Galérie Ľ. Fullu v Ružomberku, Zvolenského zámku vo Zvolene i Kaštieľa Strážky,“ informovala Klára Hudáková z oddelenia marketingu SNG. Dodala, že SNG ruší i všetky plánované verejné podujatia.

15:26 V súvislosti so šírením nového koronavírusu mesto Poprad zrušilo od pondelka kultúrne, športové a spoločenské podujatia. Uviedla to hovorkyňa mesta Jarmila Hlaváčová s tým, že zákaz sa týka podujatí organizovaných mestom alebo v mestských priestoroch. „Ide napríklad o kino Tatran alebo Kultúrny dom,“ konkretizovala.

V neďalekom Kežmarku v tejto súvislosti pozastavili verejnú organizáciu podujatí v Mestskom kultúrnom stredisku i v kine Iskra. V oboch mestách platí zákaz až do odvolania.

V Starej Ľubovni napríklad zrušili plánované verejné oceňovanie najúspešnejších reprezentantov v oblastiach kultúra, vzdelávanie a šport, ktoré sa malo konať v piatok (13. 3.). Radnica podujatie odvysiela na sociálnej sieti mesta v priamom prenose.

14:47 Zmluvný autobusový prepravca Košického samosprávneho kraja Arriva Michalovce pristúpil k preventívnej dezinfekcii svojich autobusov.  „Máme 230 autobusov a zhruba do zajtra v noci budú všetky autobusy dezinfikované,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Gejza Sačko.

14:29 Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) ruší v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na Slovensku hromadné aktivity kultúrnych zariadení v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti, stredoškolskú odbornú prax mimo školských zariadení aj exkurzie, hromadné výlety a lyžiarske zájazdy stredných škôl. Na brífingu o tom v Žiline informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

13:47 V súvislosti s výskytom nového koronavírusu a ochorenia COVID-19 ruší Slovenské národné divadlo (SND) s platnosťou od pondelka až do odvolania všetky predstavenia v historickej aj novej budove SND.

K tejto situácii došlo aj v súvislosti s potvrdením nového koronavírusu u jednej zo zamestnankýň SND, ktorá sa zúčastnila koncom februára v Bruseli na hosťovaní Činohry SND s komornou inscenáciou Nepolepšený svätec,“ uviedla pre TASR Izabela Pažitková, tlačová tajomníčka SND.

Jedná sa o tú istú pacientku, ktorej bola nákaza diagnostikovaná už v nedeľu a zároveň pracuje ako vodička električky v Bratislave.

13:06 Mesto Nitra prijalo mimoriadne opatrenia na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Platiť začínajú v pondelok a platia až do odvolania. „Všetkých občanov by sme chceli požiadať o porozumenie. Uvedené opatrenia môžu dočasne spôsobiť obmedzenia, ktoré nemusia byť príjemné, no vzhľadom na situáciu ich považujeme za dôležité,“ povedal primátor Marek Hattas.

Samospráva ruší všetky podujatia organizované mestom či inštitúciami v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitra, ruší stretnutia seniorov v priestoroch, ktoré sú v majetku mesta Nitra, pozastavuje činnosť plavárne a sauny v Mestskom kúpeli.

13:00 Od pondelka platí v košickej zoo zákaz organizovať hromadné podujatia. „Rozhodli sme sa tiež zrušiť všetky hromadné návštevy škôl. Od utorka 10. marca platí obmedzenie návštevníckych expozícií. Zoo plánuje zatvoriť pre návštevníkov pavilóny exotária a minivivária a až do odvolania sa pre nich ruší komentované kŕmenie tuleňov,“ uviedla za zoo Eva Malešová.

11:55 Nový koronavírus môže zasiahnuť aj do organizácie písomných maturít v Bratislavskom kraji. V súvislosti s termínom skúšok, ktoré sa majú začať budúci týždeň, to nevylúčil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Dodal, že zatiaľ sa žiadne opatrenia v tomto smere nerealizujú.

11:18 Stredné školy a internáty v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja budú zatvorené. Lyžiarske kurzy, ktoré už vycestovali, sa nebudú predčasne vracať, ale tie, ktoré majú odísť, majú zákaz vycestovať a takisto kraj pristupuje k plošnej dezinfekcii škôl. 

„Pristúpili sme k tomuto nariadeniu, aby sme ochránili hlavne študentov. Aktuálne komunikujeme s kompetentnými organizáciami a všetko budeme komunikovať na verejnosť,“ uviedla riaditeľka odboru zdravotníctva Trnavského samosprávneho kraja. Školy v TTSK budú zatvorené o 13. marca.

Samosprávny kraj takisto od 13. marca zrušil všetky divadelné predstavenia v Divadle J. Palárika. Zároveň platí zákaz všetkých verejných predstavení organizovaných krajom. 

Domovy sociálnych služieb pracujú v špeciálnom režime už od minulého týždňa. „Ide o najohrozenejšiu skupinu ľudí vzhľadom na diagnózy a vek. Prijali sme opatrenia, a to zákaz návštev a zákaz príchodov ľudí z externého prostredia,“ doplnil predseda TTSK Jozef Viskupič.

11:10 Košický samosprávny kraj na dva dni zatvoril všetky školy vo svojej pôsobnosti. Kraj uvádza, že situáciu monitoruje a má ju pod kontrolou. „Na prvom mieste chcem vyzvať ľudí, aby sa nebáli a zachovali pokoj. Nakoľko však v našom kraji boli minulý týždeň jarné prázdniny, je možné, že niektorí žiaci navštívili rizikové oblasti v zahraničí. Riaditelia preto vyhlásili v pondelok a utorok riaditeľské voľno,“ uviedol s tým, že počas týchto dní chcú zozbierať informácie týkajúce sa miesta pobytu študentov počas minulého týždňa.

10:13 Primátor hlavného mesta Bratislava Matúš Vallo na pondelkovom brífingu, na ktorom sa zúčastnili aj všetky starostky a všetci starostovia mestských častí, oznámil, že ďalšou pozitívne testovanou je aj jedna vodička električky Dopravného podniku Bratislava (DPB). „Všetci kolegovia, s ktorými prišla do kontaktu, sú v karanténe, vozidlá boli vydezinfikované,“ zdôraznil Vallo.

Poukázal na to, že opatrenia sa vzhľadom na malý počet potvrdení nákazy môžu javiť ako drastické. „Musíme však k tomu pristupovať zodpovedne. Aj podľa skúseností zo zahraničia je pravdepodobné, že počet prípadov bude rásť, musíme preto urobiť maximum na minimalizáciu šírenia nákazy,“ dodal.

Starostovia mestských častí rovnako apelovali na ďalších zriaďovateľov a požiadali ich o realizáciu preventívnych opatrení, to isté adresovali i smerom k organizátorom kultúrnych a spoločenských podujatí v hlavnom meste. „V tomto prípade by malo prísť plošné rozhodnutie z úrovne štátu,“ naznačili.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite