Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlavný problém Matovičovho investigatívneho fondu: Kto je novinár?

.tomáš Madleňák .slovensko

Nápad Igora Matoviča zriadiť fond na podporu investigatívnej žurnalistiky nie je úplným unikátom. Podobné schémy fungujú vo viacerých krajinách západnej Európy. Realizácia takejto idey má však na Slovensku zásadné úskalia.

Hlavný problém Matovičovho investigatívneho fondu: Kto je novinár? SITA/Branislav Bibel Igor Matovič prvýkrát predstavil svoj plán vytvoriť fond na podporu investigatívnej žurnalistiky po tom, čo ho prezidentka poverila zostavením vlády 4. marca 2020.

s nápadom zriadiť fond, z ktorého by štát podporoval investigatívnych novinárov, prišiel Igor Matovič v stredu 4. marca. Vo štvrtok už spresnil, ako si ho predstavuje. Mal by mať rozpočet 10 miliónov eur a spravovať by ho nemali štátni úradníci, ale stavovská organizácia slovenských investigatívnych novinárov. 

Takáto organizácia dnes neexistuje. Na Slovensku pôsobí iba tzv. „Slovenský syndikát novinárov“. V tomto prípade však ide o nefunkčnú organizáciu a takmer žiadni profesionálni novinári v nej nie sú zaregistrovaní. Podľa Igora Matoviča by slovenskí investigatívci mohli takúto stavovskú organizáciu založiť. 

Jeho nápad sa zatiaľ nestretol s pochopením. Novinári a šéfredaktori mu unisono odkazujú, že peniaze od štátu nechcú. Slovenská investigatíva podľa nich potrebuje iné veci. Funkčnejší infozákon, reformu zákona o verejnom obstarávaní alebo reformu tlačového zákona. Tá by mohla napríklad jasne zadefinovať, kto je novinár. 

Zásadný problém Matovičovho nápadu spočíva práve v tom, kto by mohol o štátnu podporu žiadať. Jediný, kto sa verejne prihlásil, že má záujem, je redakcia konšpiračného magazínu Zem a vek. Šéfredaktorom je za antisemitizmus odsúdený Tibor Eliot Rostás. 

Mali by nárok žiadať o podporu z Igorom Matovičom navrhovaného investigatívneho fondu aj takéto redakcie? Ako by ich dokázal „odfiltrovať“? Súčasný tlačový zákon je v definícii deravý. V podstate za novinárov považuje iba tých, ktorí píšu do novín a časopisov, ktoré vychádzajú v tlači. Tam by spadal aj konšpiračný Zem a vek. 

Naopak, nevzťahuje sa na redakcie, ktoré vychádzajú iba online. Za novinárov slovenská právna úprava teda nepovažuje napríklad Aktuality.sk, kde pracoval aj Ján Kuciak, po ktorom chce Matovič fond pomenovať. 

Ak by do fondu zaradil aj online noviny, ktoré nevychádzajú v tlači, ako by si poradil s konšpiračnými Hlavnými správami? Tie dokonca Okresný súd Bratislava II nariadil vyňať zo zoznamu Konšpirátori.sk. Ide o projekt, ktorý od roku 2016 pomáha budovať povedomie o tom, ktoré stránky sa iba tvária ako seriózne médiá. 

francúzsky recept

Idea štátnej podpory pre nezávislé médiá v súkromnom vlastníctve sa na Slovensku môže zdať divoká a vzhľadom na slovenské reálie a skúsenosti vyvoláva oprávnené obavy. Avšak v zahraničí nejde o úplne nezvyklý jav. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite