Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Únava a žiadna kontrola. Kam sa stratili preferenčné krúžky?

.martin Vančo .slovensko

Stovky ľudí sa sťažujú, že sa ich preferenčné krúžky nezarátali do výsledkov. Kde sa stratili a ako to ovplyvnilo zloženie parlamentu?

Únava a žiadna kontrola. Kam sa stratili preferenčné krúžky?  SITA/Viktor Zamborský

„chýba môj krúžok pre Juraj Hipš. Okres Malacky, obec Malé Leváre,“ hlási na Facebooku Šimon, volič koalície PS/Spolu. Takéto hlásenia pribúdajú od včera v stovkách.

Po tom, ako sa koalícia PS/Spolu tesne nedostala do parlamentu, sa začali ľudia sťažovať, že v niektorých menších okrskoch nesedia ich preferenčné hlasy pre jednotlivých kandidátov. Objavujú sa prípady, že niekto dal kandidátovi hlas, ale na webe Štatistického úradu tomuto kandidátovi vo výsledkoch svieti nula prednostných hlasov. 

Ak sa len v malých okrskoch objavujú stovky takýchto prípadov, vo veľkých môže byť situácia ešte horšia. Kde sa strácajú preferenčné hlasy a ako to ovplyvnilo zloženie parlamentu?

Členov volebných komisií, s ktorými sa .týždeň rozprával, chyby vo výsledkoch preferenčného hlasovania až tak neprekvapujú. Tieto hlasy sa totiž počítajú ako posledné, väčšinou až po polnoci. Členovia komisií, často dôchodcovia, sú už po celom dni unavení a menej pozorní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite