Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

VÝSLEDKY VOLIEB 2020: Matovič chce vytvoriť vládu s ústavnou väčšinou, Smer-SD mieri do opozície

.redakcia .slovensko

Parlamentné voľby presvedčivo vyhralo opozičné protikorupčné hnutie OĽaNO Igora Matoviča, ktoré získalo štvrtinu hlasov. Aké ďalšie kroky možno očakávať?

VÝSLEDKY VOLIEB 2020: Matovič chce vytvoriť vládu s ústavnou väčšinou, Smer-SD mieri do opozície Boris Németh

prinášame vám súhrn výsledkov parlamentných volieb a prvé vyjadrenia predstaviteľov politických strán:

  • konečné sčítanie hlasov: OĽaNO 25,02 %, Smer-SD 18,29 %, Sme rodina 8,24 %, ĽSNS 7,97 %, PS/Spolu 6,96 %, SaS 6,22 %, Za ľudí 5,77%, KDH 4,65%,
  • OĽaNO vyhralo jednoznačne vo všetkých regiónoch Slovenska,
  • oficiálne výsledky volieb zverejní Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu o 17:00,
  • volebná účasť bola 65,8 %, svoj hlas odovzdali 2 916 840 voličov,
  • viacerí lídri strán avizovali, že zložia funkcie predsedov ,
  • do parlamentu sa nedostali PS/Spolu, KDH, SNS ani Most-Híd

18:46 Kreslá v parlamente si po voľbách rozdelí šesť strán a hnutí. OĽaNO získalo 53 kresiel, Smer-SD bude mať 38 kresiel, Sme rodina 17 a rovnako aj ĽSNS 17. Do parlamentu sa dostala ešte SaS, ktorá bude mať 13 kresiel a strana Za ľudí, ktorú bude v NR SR zastupovať 12 poslancov.

18:05 Juraj Droba nenastúpi do Národnej rady SR ako poslanec za SaS, hoci bol v sobotných parlamentných voľbách do tejto funkcie zvolený. Od voličov získal 8968 platných prednostných hlasov. Droba to oznámil v komentári na sociálnej sieti.

„Na kandidátke som bol, aby som podporil stranu SaS. Vopred som komunikoval, že do parlamentu nenastúpim a budem pokračovať v rozrobenej práci na BSK. Kolegom v parlamente držím palce, ja zostávam naplno predsedom Bratislavského samosprávneho kraja,“ napísal Droba. Na miesto Drobu v parlamente by tak mala zasadnúť Jarmila Halgašová, ktorá je za SaS prvým náhradníkom. Vo voľbách získala 5740 platných prednostných hlasov.

17:31 Koalícii PS/Spolu chýbalo pre vstup do Národnej rady SR 926 hlasov. Na tlačovej konferencii v súvislosti s oficiálnym vyhodnotením sobotných parlamentných volieb to vyhlásil predseda Štatistického úradu SR Alexander Ballek.

Komisia Štatistického úradu dnes oznámila oficiálne výsledky volieb.SITA/Martin MedňanskýKomisia Štatistického úradu dnes oznámila oficiálne výsledky volieb.

16:50 Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie povedie Pavol Zajac. Dočasným vedením ho poveril doterajší predseda Alojz Hlina. 

Hlina sa vzdal vedenia k 2. marcu po výsledku KDH v parlamentných voľbách, keď sa ocitlo mimo brány parlamentu so ziskom 4,65 percenta. Hlina ostáva členom hnutia.

16:03 „Naše opaternia akoby neznamenali nič. Voľby rešpektujeme, nie je to prvýkrát, keď SNS je mimo parlamentu, ale verím, že táto značka prežije,“ povedal predseda SNS Andrej Danko v reakcii na výsledky volieb. Opäť pripomenul opatrenia, ktoré strana zaviedla a ktoré podľa neho voliči dostatočne neocenili. Ako predseda Národnej rady SR je pripravený odovzdať svoju kanceláriu a svojho nástupcu alebo nástupníčku ochotne zaučí. 

„SNS bola vždy nastavená skôr na prácu ako na hejtovanie. Tí, ktorí žili zo zosmiešňovania vlády tiež teraz niekde v kúte a plačú, lebo sú mimo parlamentu. Celé vedenie SNS položí svoje funkcie na riadnom sneme strany. Tento snem sa bude zaoberať personálnymi otázkami,“  povedal Danko s tým, že snem strany, ktorý bude v priebehu najbližšieho mesiaca až dvoch, rozhodne o jeho funkcii a ďalšom vedení strany.

Na otázky novinárov nechcel nikto z predstaviteľov strany odpovedať.

15:10 V centrále Smeru-SD na Súmračnej sa pred novinárov prvýkrát po zverejnení výsledkov postavil bývalý premiér Robert Fico. „Prehrali ste vy,  prehral tretí sektor a prehral Smer,“ hovorí Robert Fico. 

„V poriadku, prehrali sme, sme druhí. Ale sú to piate voľby a my sme druhí. Čo bude ďalej, ukážu ďalšie týždne,“ hovorí Fico. Ako opozícia chcú byť ostrí. So ziskom 38 mandátov budú môcť zvolávať mimoriadne schôdze či vyslovovať nedôveru.

Robert Fico sa vyjadril, že neuvažuje o vyvodení osobnej zodpovednosti ani o odchode z politiky.

15:06 Alojz Hlina sa funkcie predsedu KDH vzdá, v hnutí zatiaľ zostáva. Povedal to v reakcii na výsledky volieb. Jednotka Dobrej voľby Tomáš Drucker potvrdil, že strana pokračuje a v politike nekončí.

15:04 Volebný líder strany Vlasť Štefan Harabin vidí za neúspechom svojej strany masívnu antikampaň médií a prieskumných agentúr. Vlasť by chcel viesť aj do ďalších volieb. 

14:36 Igor Matovič má v nedeľu začať stretnutia s nádejnými koaličnými partnermi, s ktorými by mohol vytvoriť vládu. Rokovania by sa mali podľa Eduarda Hegera z OĽaNO konať jednotlivo.

V nedeľu by mal Matovič absolvovať dve stretnutia a v pondelok jedno. Predseda SaS Richard Sulík povedal, že Matovič ho pozval na stretnutie v nedeľu. Myslí si, že na koalícii by sa strany mali dohodnúť čo najskôr. „Chápe to aj Matovič. Pozval ma aj na dnešné stretnutie. Ide tak spraviť aj s ostatnými potenciálnymi partnermi. Toto musí ísť rýchlo. Nemáme na čo čakať,“ uviedol. 

V pondelok ráno by sa mal Matovič stretnúť s predsedom hnutia Sme rodina Borisom Kollárom, ktorý to potvrdil. Najlepšia vláda bude podľa Kollára taká, ktorá bude myslieť na ľudí. Hnutie nemá problém ani so stranou Za ľudí a SaS ako potenciálnymi koaličnými partnermi. 

13:19 Politológovia upozorňujú na to, že v budúcom parlamente nebudú mať zastúpenie menšiny. Po prvýkrát sa do parlamentu nedostala žiadna strana zastupujúca maďarskú menšinu, ktorá je najväčšou národnostnou menšinou na Slovensku.

13:08 „Pani prezidentka mi dnes po polnoci telefonovala a dohodli sme sa, že v pondelok alebo v utorok prídem do Prezidentského paláca,“ chce za ňou prísť až po tom, ako sa stretne s lídrami budúcich potenciálnych koaličných strán. Rokovania by sa mali začať v pondelok ráno, prípadne ešte v nedeľu.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite