Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Zemetrasenie

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Parlamentné voľby 29. februára 2020 znamenajú na slovenskej politickej scéne zemetrasenie – pamätný výprask končiacej vládnej koalície a obrovský mandát na zmeny, aký nemala po roku 1989 nijaká vláda.

Komentár Petra Zajaca: Zemetrasenie Natália Ložeková / natalialozekova.sk

začnem triviálne tým, na čo sa vo víťaznej eufórii zabúda. Prvý krok budúcej vlády musí smerovať k tomu, aby z jednotlivých štátnych inštitúcií od ministerstiev po okresné úrady nezmizli dôležité doklady, pomáhajúce odhaliť rozsiahlu korupciu v štátnej réžii.  

Druhý krok novej vlády budú zrejme personálne výmeny na kľúčových miestach v štátnej správe. Otázkou je, nakoľko budú jednotlivé strany na tieto zmeny personálne vybavené tak, aby boli zmeny transparentné, odborné a férové. Tretia úloha bude presvedčiť európskych partnerov, že slovenská zmena je v prospech Európskej únie a NATO, lebo len to posilní našu dôveryhodnosť a medzinárodnú prestíž. A posledná, fakticky najdôležitejšia úloha bude vstúpiť oboma nohami do rozbehnutých rozpočtových procesov v rámci Európskej únie. Ak toto všetko budúca vláda neprepasie, bude mať šancu hrať s bielymi figúrkami.

Napriek drvivému volebnému víťazstvu bude nová vládna koalícia konfrontovaná od prvej chvíle s personálnymi problémami. Bude musieť obsadiť miesta v exekutíve a parlamente tak, aby zodpovedali reálnym politickým pomerom a bola v nich zabezpečená účinná súčinnosť. Bude musieť mať odvahu na rozsiahle a často nepopulárne výmeny. Byť populista v opozícii je pasia, byť demagóg vo vláde je zhubné. Netreba zabúdať ani na to, že len malá časť vládnej koalície má skúsenosť s vysokými ústavnými a štátnymi funkciami a že značná časť tých, ktorí ju majú z čias vlády Ivety Radičovej, si vtedy popálila prsty alebo jednoducho neobstála.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite