Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jednoznačným víťazom volieb je OĽaNO

.redakcia .slovensko

Volebné komisie sčítavajú posledné hlasy. Igor Matovič chce vytvoriť vládu s ústavnou väčšinou. Koalícia PS/Spolu je tesne pred bránami parlamentu.

Jednoznačným víťazom volieb je OĽaNO Boris Németh Víťaz parlamentných volieb je Igor Matovič s hnutím OĽaNO.

prinášame vám súhrn priebehu volebného dňa a noci: 

  • priebežné výsledky (99,91% sčítaných hlasov): OĽaNO 25,02 %, Smer-SD 18,29 %, Sme rodina 8,24 %, ĽSNS 7,97 %PS/Spolu 6,96 %, SaS 6,21 %, Za ľudí 5,76%, KDH 4,65%
  • viacerí lídri strán avizovali, že zložia funkcie predsedov 
  • Peter Pellegrini dostal výrazne viac preferenčných hlasov ako Robert Fico
  • do parlamentu sa nedostali SNS ani Most-Híd

8:32 Spočítané sú už takmer všetky okrsky. Do NR SR sa dostalo šesť strán. 

zdroj: ŠÚ SR

Hnutie OĽaNO vyhralo vo veľkej väčšine okresov. Smer bodoval najmä na Kysuciach a východezdroj: ŠÚ SRHnutie OĽaNO vyhralo vo veľkej väčšine okresov. Smer bodoval najmä na Kysuciach a východe

3:19 Predseda Mosta-Híd Béla Bugár odstúpi zo svojej funkcie.

Podľa svojich slov bude naďalej pomáhať strane, nechcel však povedať, kto by mal byť jeho nástupcom. „Je to vec vnútorných štruktúr,“ dodal s tým, že sa o tom bude hovoriť na sneme strany.

3:03 Sčítaných je 70 % hlasov. Predbežné výsledky vyzerajú takto:

2:48 Priebežné výsledky po sčítaní vyše 65 percent okrskov: OĽaNO 24,4 – Smer 19,3 – ĽSNS 8,5 – Sme rodina 8,5 – PS/Spolu 5,9 – SaS 5,4 – Za ľudí 5,2 – KDH 4,9 – MKS 4,8 – SNS 3,3. Sčítaných je 78 percent okrskov z obcí a 49 percent z miest.

2:34 Pellegrini komentuje predbežný výsledok volieb tak, že voliči odmietli „nové sily“ a „nových mladých politikov“. 

Pripúšťa rokovanie s OĽaNO o koalícii, „nikdy nehovor nikdy“, ak by mala vzniknúť nejaká „koalícia zmierenia“. Ale najskôr takú otázku maju položiť novinári Igorovi Matovičovi.

2:15 Po sčítaní 51,66 % všetkých hlasov vedie hnutie OĽaNO, volebná účasť je podľa predbežných výsledkov 64,2 %.

Po sčítaní 51,66 % hlasov vedie OĽaNO, KDH aj koalícia PS/Spolu sú mimo parlamentu.zdroj: Štatistický úrad SRPo sčítaní 51,66 % hlasov vedie OĽaNO, KDH aj koalícia PS/Spolu sú mimo parlamentu.

2:05 Igor Matovič telefonoval s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Dohodli sa na stretnutí v pondelok alebo v utorok. Aj prezidentka už teda počíta s OĽaNO ako víťazom volieb.

1:35 Vo volebnej centrále ĽSNS zavládlo po zverejnení výsledkov exit pollov prekvapenie. Ako priznal podpredseda strany Milan Uhrík, kým ešte neboli zverejnené názvy strán, zaraďovali sa inde. „Čísla sú trošku iné, ako sme očakávali,“ pripustil. Zdôraznil, že treba počkať na oficiálne výsledky.

Výsledky strán nad päť percent sú podľa neho „pomiešanejšie“, ako očakávali. „Spravili veľký kus práce, ľudom odprezentovali svoj program, získali dôveru, čiže treba im len zagratulovať,“ komentoval Uhrík predbežného favorita OĽaNO.

00:49 Volebný líder Smeru-SD Peter Pellegrini ponúkne svoju funkciu podpredsedu strany, ak sa potvrdí volebný výsledok Smeru-SD okolo 15 percent. Povedal to Pellegrini v reakcii na predbežné neoficiálne výsledky volieb. Zodpovedať za prípadný zlý výsledok sa bude podľa Pellegriniho celé vedenie strany. 

00:33 Hodinu a pol po prvom exit polle sa pred novinárov postavil volebný líder Smeru Peter Pellegriini. Podotkol, že väčšia účasť vo voľbách dá vítazovi silnejší mandát. Oficiálnu tlačovú konferenciu k výsledkom bude mať strana v nedeľu.

00:16 V parlamente by podľa exit pollu Focusu získalo OĽaNO 45 mandátov, Smer-SD 26, PS-Spolu 17, SaS 15, Za ľudí 14, Sme rodina 13, ĽSNS 11 a KDH 9 mandátov.

00:15 Do parlamentu by sa zatiaľ dostali strany Smer-SD, OĽaNO a ĽSNS. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad. Celkovo je potrebné spracovať 5998 okrskových zápisníc, spracovaných však bolo len 4,78 % z nich.

00:04 Šéf OĽaNO Igor Matovič po niekoľkých vyjadreniach pre médiá pozýva na pódium v Trnave osobnosti Novembra‘89 Jána Budaja, Milana Kňažka, ako aj kandidátku za OĽaNO Annu Remiášovú, bojovníčku proti mečiarizmu. Ďakuje im, že prispeli k našej slobode.

„Som nesmierne hrdý na to, že sú títo ľudia tu. Sú to symboly boja proti komunizmu a mečiarizmu. A vy ostatní ľudia na Slovensku ste zas symbolmi boja proti ére Roberta Fica a ficizmu a proti skorumpovanej mafii, ktorá tu vládla. Vy všetci ste symbolom revolúcie, ktorá nás, pevne verím, dnes zbavila mafie,“ hovorí Matovič.

00:02 U predbežného víťaza volieb vidí Boris Kollár efekt snehovej gule, je ale rád, že vyhrali, keďže OĽaNO je mu hodnotovo najbližšie. Priznal, že s Igorom Matovičom volal ešte predtým, než prišiel do volebnej centrály. Sulík by bol podľa neho príliš liberálny premiér. 

Na otázky, či sa obáva, že sa koalícia bude skladať bez neho, odpovedá, že zatiaľ ide len o priebežné výsledky a všetko ešte môže vyzerať inak.

23:59 Výsledky exit pollu označil Ravasz sa veľké sklamanie. Dôvody by sa podľa neho mohli hľadať v nízkej účasti vo voľbách v južných okresoch Slovenska. Chce si však počkať na oficiálne výsledky volieb. „Zatiaľ je dosť desivé, že by maďarská menšina ostala bez reprezentácie v Národnej rade SR,“ skonštatoval.

23:52 V Smere novinári stále čakajú akékoľvek vyjadrenie, vyparil sa aj hovorca strany a nikto nemá potuchy, kedy bude nejaké vyjadrenie.

23:46 Ľudia v Starej tržnici skandujú vždy, keď sa na veľkej obrazovke objaví nejaký líder PS/Spolu. Naposledy to bola Irena Bihariová. Ľudia skandovali aj pri Andrejovi Dankovi, nebola to však radosť, skôr výsmech.

„Myslím, že výsledky ukázali, že ľudia si želajú zmenu a veríme, že budeme jej súčasťou,“ povedala podpredsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová.

23:38 Predseda KDH Alojz Hlina verí, že hnutie sa dostane do parlamentu napriek tomu, že sa opakuje atmosféra spred štyroch rokov. Reagoval tak na exit poll, podľa ktorého by malo KDH 5,1 percenta.

Hlina poznamenal, že v posledných parlamentných voľbách chýbalo KDH 1 400 hlasov. Verí, že tentoraz sa hnutie do parlamentu dostane. „My sme vedeli, že tancujeme na hrane, a tak si asi počkáme úplne do konca. Každá minúta teraz bude pre nás trvať hodinu a musíme byť pozitívni, lebo kresťanskí demokrati musia byť pozitívni,“ skonštatoval.

23:32 K výsledkom exit pollu sa na tlačovej besede vyjadril aj Boris Kollár.

Kristína Braxatorová

23:35 Tlačová konferencia strany Za ľudí k exit pollu.

23:35 „Ďakujem každému, kto dal SNS hlas. V týchto voľbách boli viac dôležité emócie ako programy. Slovensko sa dostalo do stavu, že ľudia nečítajú programy.“ Povedal na tlačovej besede Andrej Danko.

Redaktorovi Denníka N na otázku, kde podľa predsedu strany spravila SNS v kampani chybu povedal, že je „chrapúň“.

23:26 Predseda Mosta-Híd Béla Bugár nechcel komentovať výsledky exit pollu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Most-Híd podľa neho dosiahol dve percentá. Líder OĽaNO Igor Matovič bude mať podľa Bugára obrovskú zodpovednosť.

„Povedal som, že prvý určite bude Matovič, bude mať obrovskú zodpovednosť zložiť stabilnú vládu a splniť to, čo sľúbil. My sme splnili to, čo sme sľúbili,“ povedal pred novinármi Bugár.

23:19 „Som veľmi rád, že sa Slovensko zobudilo,“ hovorí Igor Matovič a pripomína vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorá podľa neho prebudila občanov Slovenska. „Naším cieľom bolo, aby tieto voľby rozhodli nevoliči a prišli voliť,“ dodal a vyjadril poďakovanie všetkým ľuďom, ktorí prišli k volebným urnám. „Posnažíme sa vytvoriť tú najlepšiu vládu, akú kedy Slovensko malo.“

23:14 „Náskok OĽaNO je taký dramatický, že aj keď budú rozdielne čísla, tendencie sa potvrdia,“ reaguje Igor Matovič na exitpoll Focusu pre televíziu Markíza.

Boris Németh

„Politiku robíme inak, 1800 z vás nepoznáme a ste vítaní bez ohľadu na to, koho ste volili,“ povedal Matovič.

Matúš Dávid

23:01  Mestská športová hala v Trnave buráca. Na mieste je už aj líder OĽaNO Igor Matovič. Ľudia skandujú meno Igora Matoviča a tešia sa z exit pollov aj z nízkych ziskov strán Vlasť, SNS či ĽSNS.

23:00 Podľa prvého exit pollu agentúry Focus pre TV Markíza je jasným víťazom volieb hnutie OĽaNO.

zdroj: TV Markíza/Focus

23:00 Pred bránami parlamentu zostali Maďarská komunitná spolupatričnosť (MKS) so ziskom 3,8 percenta, Dobrá voľba s 2,8 percenta, Slovenská národná strana (SNS) s 2,4 percenta, Most-Híd s 2 percentami a Vlasť s 1,9 percenta. Ostatné kandidujúce strany by nemali získať ani jedno percento.

22:57 Na ústredí SNS by mohla mať NASA svoje výcvikové centrum. Podľa redaktora .týždňa tam nie je žiadna atmosféra.

22:55 Mestská športová hala v Trnave sa plní priaznivcami OĽaNO.

Matúš Dávid

22:53 Peter Pellegrini priznáva, že je sklamaný. Tuší, ktoré číslo z exit pollov patrí im.

Robert Fico sa novinárom vyhol. Kým všetci čakali na príchody politikov pri hlavnom vchode, on prešiel zadným vchodom. Paradoxne teda cez priestory vyhradené pre novinárov, kde ale takmer nikto z nich nebol, lebo politici vchádzajú iným vchodom, aby sa vyhli novinárskej časti.

22:41 Utečenci budú podľa Richarda Rašiho pre celu strednú Európu problém, keby boli voľby o mesiac neskôr, dopadli by inak. „Vidíte, čo robí Erdogan.“ Kampaň zameraná aj na utečencov bola teda podľa neho správna a ešte sa to ukáže.

22:38 V Starej Tržnici si netrúfajú tipovať výsledky. Miroslav Beblavý je vďačný za Progresívne Slovensko. „Neviem si predstaviť lepšieho partnera, Michal Truban sa v politike nesmierne rýchlo učí,“ povedal na margo lídra koalície.

SITA/Branislav Bibel

22:35 V centrále SNS je pomerne pokoj, medzi novinárov dokonca prišla aj Matečná s Hrnkom. Nechcú tipovať výsledok a tvrdia, že pre Slovensko spravili veľa, ale ich snaha nebola dobre odkomunikovaná a kampaň im marketingovo príliš nevyšla. 

22:34 V KDH panuje pozitívna atmosféra, oproti voľbám spred štyroch rokov sú očakávania nastavené omnoho triezvejšie a straníci môžu byt len pozitívne prekvapení

22:32 Pri centrále Smeru niekto zapálil dve sviečky za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú.

22:30 Voľby boli na väčšine Slovenska podľa štátnej volebnej komisie relatívne pokojné. Najzávažnejším problémom je podľa predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania strán Eduarda Báránya predĺženie hlasovania v piatich volebných miestnostiach. 

Posledná sa zatvorí o 23:00 h a s ňou sa skončí aj moratórium. V tých, ktoré sa zatvorili o 22:00 hod, sa už začalo so sčítavaním hlasovacích lístkov.

Volebné komisie na väčšine Slovenska už začali sčítavať hlasovacie lístky.Ivan Kopčáni/SITAVolebné komisie na väčšine Slovenska už začali sčítavať hlasovacie lístky.

22:28 Na volebnú noc OĽaNO v Trnave naďalej prichádzajú desiatky ľudí, nielen členovia hnutia, ale aj široká verejnosť. Mestská športová hala sa pomaly zapĺňa. Podľa odhadov by sem malo prísť asi 2000 ľudí. Pri vstupe do haly niektorým prichádzajúcim preventívne merajú teplotu pre obavy zo šíriaceho sa koronavírusu.

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič by mal podľa informácií .týždňa prísť sem do športovej haly krátko pred 23. hodinou, keď budú televízie oficiálne zverejňovať svoje exit polly. Následne usporiadajú aj tlačovú besedu pre novinárov.

AP Photo/Petr David Josek

22:25 „Česť práci!“ Pozdravil pri príchode Ľuboš Blaha. Hovorí že je plný optimizmu. „Verím, že vyhráme. Česť vašej stáročnej práci!“ zopakoval.

22:15 Pred centrálou Smeru stojí aj trestne stíhaný youtuber Martin Daňo.

22:08 Poslanec Ján Marosz, ktorý za hnutie OĽaNO opätovne kandiduje do NR SR, strávil volebný deň s rodinou a volil v Bratislave vďaka volebnému preukazu. Odhaduje, že OĽaNO získa asi 20 percent a Smer-SD či Kotlebovci – ĽSNS okolo 15 percent. 

„Odhadujem, že sem, do Mestskej športovej haly v Trnave, príde okrem samotných kandidátov a ich blízkych asi tisíc ľudí, ktorí sa nám prihlásili pomocou linku na internete. Na to, že sa hovorí, že OĽaNO nemá štruktúry, tak vidieť, že má veľa sympatizantov. Bude tu plno a už teraz tu vidíme desiatky novinárov. Očakáva sa veľké víťazstvo nad mafiou na Slovensku,“ hovorí pre .týždeň poslanec NR SR Marosz z OĽaNO.

22:06 Prvý exit poll priniesla Televízia Markíza. Samozrejme, zatiaľ bez názvov strán.

TV Markiza

22:02 Do volebnej centrály PS/Spolu v Starej Tržnici prišiel aj Jozef Mihál. Kartami podľa neho zamieša vysoká volebná účasť, rásť bude naopak demokratická opozícia. S kampaňou koalície nie je spokojný, rozrušoval ho slogan o starých a nových politikoch, pretože sa sám považuje za starého politika

21:40 Andrej Kiska, líder Za ľudí, prišiel do centrály strany pred desiatou. Povedal, že sa dnes k nemu dostalo viacero dobrých správ a že v strane panuje pozitívna nálada.

21:35 V Mestskej športovej hale v Trnave s kapacitou 2,5-tisíc návštevníkov vrcholia prípravy na volebnú noc hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Priestor, vrátane veľkoplošnej obrazovky, ešte len stavajú. Čašníci roznášajú po stoloch občerstvenie a technici pripravujú zvukovú a obrazovú aparatúru. Zdá sa, že posunutie moratória o hodinu štábu OĽaNO pomôže, aby všetko stihli.

Na mieste sú už desiatky novinárov zo Slovenska aj zo zahraničia, reportéri postávajú a čakajú na príchod politikov. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič pozval na volebnú noc každého, kto sa zaregistruje cez Facebook. Hovorí, že vítaní sú nielen jeho voliči. „Nebudeme nikoho lustrovať, či volil nás, alebo hlasoval za inú stranu. Nebudeme sa uzatvárať,“ povedal Matovič tento týždeň na brífingu na Námestí SNP v Bratislave.

Boris Németh

21:28 Stará Tržnica sa naplnila. Kedže PS/Spolu otvorila centrálu aj pre straníkov, dobrovoľníkov a podporovateľov. Atmosféra je skôr napätá, hodnotí situáciu náš redaktor Martin Vančo, ktorý bude situáciu dokumentovať.

21:15 Do centrály strany Sme rodina dorazil líder Boris Kollár. Pre novinárov sa vyjadrí až po 23:00.

20:50 Podľa odhadov jednotlivých okrskových komisií bude volebná účasť v Nitre podstatne vyššia ako v predchádzajúcich rokoch. V niektorých okrskoch prišli k volebným urnám takmer tri štvrtiny zapísaných voličov. „Viacerí členovia okrskových volebných komisií tvrdia, že takúto účasť ešte nezažili, a to pôsobia v komisiách už niekoľko rokov. Ľudia čakajú v zástupoch pred volebnými miestnosťami,“ skonštatoval zapisovateľ šiesteho volebného okrsku Tomáš Holúbek.

20:37 Volebná noc v Klube pod lampu začala. Sledujte priamy prenos TU.

20:33 V centrále strany SaS vládne uvoľnená atmosféra. Prítomný je podpredseda Branislav Gröhling. 

V centrále SaS vládne zatiaľ pohodová atmosféra.Šimon JeseňákV centrále SaS vládne zatiaľ pohodová atmosféra.

20:29 V centrále na Súmračnej sa zišlo zatiaĺ približne 40 novinárov, akreditovaných je vyše 70. Novinári majú k dispozícii priestory na prízemí, k politikom zatiaľ vládnej strany nemajú prístup. Podľa hovorcu Smeru budú predstavitelia strany prichádzať do centrály až po 22:00.

19:50 Partizánski policajti zastavili v sobotu podvečer na Škultétyho ulici v Partizánskom 50-ročného muža, ktorý mal za opaskom nohavíc zbraň. Muž bol pod vplyvom alkoholu a bol na ceste z volebnej miestnosti.

„Policajti zistili, že ide o plynovú pištoľ. Muža podrobili dychovej skúške na zistenie alkoholu. Policajti mu alkotestom namerali hodnotu 1,16 miligramu na liter, čo predstavuje 2,42 promile alkoholu,“ uviedla polícia.

18:52 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaznamenala cez infolinku niekoľko podnetov. Voliči informujú komisiu o veciach, ktoré sa im vo volebných miestnostiach nepáčia. Povedala to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

Voliči tiež poukazujú na to, že schránky na nepoužité volebné lístky sa napĺňajú veľmi rýchlo. Štátna volebná komisia dostala aj podnet týkajúci sa vysypania urny s nepoužitými hlasovacími lístkami. Chmelová podotkla, že išlo o neúmyselné vysypanie. „Vykonávame a zabezpečujeme kontrolu volebných miestností v súčinnosti s konkrétnymi okresnými volebnými miestnosťami,“ povedala Chmelová.

18:31 V bratislavskej Petržalke museli počas sobotných volieb riešiť niekoľko prípadov zosnulých zapísaných vo voličských zoznamoch. Jeden z nich sa stal aj reportérke Denníka N Veronike Prušovej. Poukazuje na to na svojej sociálnej sieti s tým, že jej prípad nie je ojedinelý:

Isté nezrovnalosti v zoznamoch voličov v najväčšej bratislavskej mestskej časti potvrdila aj riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. „Zaznamenali sme menšie nezrovnalosti v zoznamoch voličov v bratislavskej Petržalke, kde sme si overovali skutočnosti. Sem-tam sa pritrafí aj nezrovnalosť. Napríklad chyba v rodnom čísle, keď sa do zoznamu voličov ‚vlúdila‘ chybička,“ povedala Chmelová.

18:20 Aktuálne odhady naznačujú, že volebná účasť bude najlepšia za posledných 15 rokov.

18:00 V obci Nižná Myšľa v okrese Košice – okolie bude volebná miestnosť otvorená do 22:15 hod. Dôvodom predĺženia hlasovania je, že jedna z členiek okrskovej volebnej komisie potrebovala zdravotnú pomoc a volebnú miestnosť museli na 15 minút zatvoriť. 

Aj v dvoch obciach Levického okresu potrvajú parlamentné voľby dlhšie. Z dôvodu technických problémov sa čas hlasovania predĺži do 22:30 hod v obciach Krškany a Málaš.

17:30 Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote je o voľby záujem. TASR o tom informovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jana Prouzová.

„Zatiaľ chodí voliť veľmi veľa ľudí. Chodia aj s rodinami a deťmi. Zapísaných máme celkovo 625 voličov,“ uviedla Prouzová.

Sídlisko Dúžavská cesta tvorí jeden volebný okrsok. Celkovo na sídlisku žije podľa údajov samosprávy vyše 1000 Rómov, ktorých materinským jazykom je prevažne maďarčina.

17:00 V jednom z volebných okrskov v bratislavskom Ružinove mali v sobotu voľby netradičný prípad. V sprievode polície prišiel odvoliť aj zadržaný muž v putách. Pre TASR to uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

„V jednej z našich okrskových komisií sme mali náročnejšiu situáciu. Polícia priviedla zadržaného, ktorý požiadal o možnosť uplatniť svoje volebné právo. Keďže však bol zadržaný v Petržalke a nemal hlasovací preukaz, musel byť privedený do svojho okrsku a odvoliť tam,“ povedala Tóthová.

16:02 Svoj hlas vo voľbách do Národnej rady SR odovzdalo v Komárne aj 20 členov folklórneho súboru Slovenskí rebeli. K volebnej urne v Komárne pristúpili oblečení v slovenských krojoch. „V krojoch sme sa rozhodli ísť voliť preto, aby sme upozornili na to, že slovenské tradície žijú aj v Komárne,“ uviedol režisér a dramaturg súboru Jozef Černek.

15:50 Na Štrbskom Plese museli dopĺňať hlasovacie lístky. „Účasť je u nás dosť vysoká, niekde musíme aj doplňovať hlasovacie lístky, pretože chodí veľa ľudí s hlasovacím preukazom. Napríklad na Štrbskom Plese je zhruba 80 zapísaných voličov a už tam bolo voliť niekoľko stoviek ľudí. Ale aj na takéto veci musíme byť pripravení, keďže v Tatrách je veľa návštevníkov,“ uviedol pre TASR zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Poprade Ladislav Maličký.

15:00 V obci Dubová odvolil bývalý premiér Robert Fico

 14:31 Neustály záujem voličov o sobotňajšie parlamentné voľby registrujú od rána členovia jediného volebného okrsku v obci Budča v okrese Zvolen.

„Máme tu 1055 registrovaných voličov. Ja som tu síce prvý raz, ale ostatní členovia, ktorí už vo voľbách boli v komisii, vravia, že takú vysokú účasť tu ešte o tomto čase nemali,“ povedal pre TASR predseda okrskovej komisie Peter Lispuch.

Ako dodal, sám je zvedavý na konečný počet voličov, pretože o Budči je známe, že takmer vždy percentuálna účasť voličov v obci kopírovala celoštátny priemer.

14:10 V Bratislave volil už aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo.

14:00 Lídri viacerých strán, ktoré majú najväčšiu šancu dostať sa v týchto voľbách do Národnej rady SR, už odvolili. Sprevádzali ich zväčša rodiny. 

Volila už aj súčasná prezidentka Zuzana Čaputová a exprezidenti Ivan Gašparovič a Rudolf Schuster. 

Tohtoročné parlamentné voľby sú v ére samostatného Slovenska ôsme v poradí. Oficiálne výsledky má oznámiť štátna volebná komisia v nedeľu (1. 3.).

13:27 Predseda hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban a jeho priateľka Adela Zábražná odvolili v Bratislave. 

Michal Truban a jeho partnerka Adela Zábražná.Branislav Bibel/SITAMichal Truban a jeho partnerka Adela Zábražná.

13:25 Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič spolu s manželkou odvolili krátko popoludní v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Niektorí politici, ako tvrdí, sľubovali pred voľbami aj to, čo nemôžu splniť. Voľby podľa neho ovplyvní aj vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martina Kušnírovej. „Toto nešťastie sa však zneužilo politicky,“ myslí si Gašparovič. Slovensko má podľa neho veľkú smolu, že má toľko politických strán a názory voličov sa rozplynú aj po malých stranách. „To nie je dobré. Vždy je lepšie, keď môžeme vyberať z jednej, dvoch či troch vecí. Je to ako v šatníku, ak máte v ňom desať kabátov, neviete, ktorý si zobrať. Ak máte dva, viete, že si jeden z nich zoberiete,“ skonštatoval Gašparovič.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite