Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo znamená dnešný trest pre ďalšie prípady Mariana Kočnera? Otázky a odpovede

.tomáš Madleňák .slovensko

Marian Kočner bol dnes v kauze zmenky odsúdený na trest odňatia slobody na 19 rokov. Prečo taký vysoký trest? Koľkokrát sa môže odvolať? Čo sa stane, ak ho v ďalších kauzách odsúdia na ďalšie roky vo väzení? Odpovedá vedúca Katedry trestného práva a kriminológie Trnavskej univerzity Eva Szabová.

Čo znamená dnešný trest pre ďalšie prípady Mariana Kočnera? Otázky a odpovede SITA/Alexandra Čunderlíková Marian Kočner odchádza z pojednávacej miestnosti, kde o niekoľko minút neskôr zaznel rozsudol. Špecializovaný trestný súd ho spolu s Pavlom Ruskom uznal za vinných v kauze zmenky televízie Markíza a uložil im obom trest odňatia slobody na 19 rokov.

v rozhovore s Evou Szabovou o rozsudku pre Pavla Ruska a Mariana Kočnera sa dočítate: 

  • podľa čoho určil súd výšku trestu pre dvojicu obžalovaných
  • ako dlho ešte môže trvať, kým sa obaja ocitnú za mrežami
  • či sa budú Kočnerovi v prípade odsúdenia za vraždu sčítavať  roky 
  • či by mohli byť aj napriek výške trestu niekedy podmienečne prepustení
  • v čom je slovenský právny systém iný od toho v USA

obžalovaných Mariana Kočnera a Pavla Ruska dnes Špecializovaný trestný súd odsúdil až na 19 rokov odňatia slobody v zariadení s maximálnym stupňom stráženia. Obhajca Marek Para už avizuje odvolanie, pretože túto výšku trestu považuje za neprimeranú a exemplárnu. Prečo im súd udelil takto vysoký trest pri ekonomickom trestnom čine?

Pán Kočner a pán Rusko boli obžalovaní z niekoľkých trestných činov a to z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti s tým, že škoda, ku ktorej spáchaním predmetných trestných činov prišlo, bola vyčíslená na 69 miliónov eur. 

Trestný zákon škodu spôsobenú trestným činom kategorizuje do niekoľkých skupín podľa jej výšky, pričom platí, že čím je spôsobená škoda vyššia, tým sa skutok subsumuje pod prísnejšiu skutkovú podstatu trestného činu. 

Povedané zjednodušene – trestný zákon u trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov odstupňováva trestnú sadzbu podľa výšky škody – čím vyššia škoda, tým závažnejšia kvalifikovaná skutková podstata trestného činu je naplnená. 

Pokiaľ sa bavíme o škode v rozsahu 69 miliónov eur, ide o škodu veľkého rozsahu, čo je najvyššia kategória škody – túto dosiahnete už v okamihu, keď trestným činom spôsobíte škodu minimálne 133 000 €. 

V prípade škody 69 miliónov eur sa dostávate do najprísnejšie kvalifikovanej skutkovej podstaty žalovaného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov, t. j. do ustanovenia § 270 ods. 4 písm. b) TZ, kde je zákonom ustanovená sadzba od 12 do 20 rokov.

V predmetnej trestnej veci boli určite identifikované priťažujúce okolnosti, minimálne tá, že boli odsúdení súčasne za trestný čin marenia spravodlivosti, pričom v takýchto prípadoch sa vám automaticky zvyšuje spodná hranica trestnej sadzby o jednu tretinu podľa § 38 ods. 4 TZ.

Skutočnosť, že ste páchateľom ekonomického trestného činu, neznamená, že pri týchto trestných činoch sú trestné sadzby automaticky nižšie, ako napríklad pri trestných činoch proti životu a zdraviu. Trestný zákon stupňuje závažnosť ekonomického trestného činu podľa výšky spôsobenej škody.

obhajca Mariana Kočnera Marek Para už avizuje odvolanie. Je odvolacím súdom v tomto prípade najvyšší súd? Koľkokrát sa môžu obžalovaní takto odvolať? Na odvolacom súde môžeme očakávať, že bude prebiehať v podstate celý priebeh súdu odznova?

Áno, o odvolaní proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu rozhoduje podľa § 315 Trestného poriadku vždy Najvyšší súd SR. Odvolanie je možné podať proti rozsudku, ktorý nie je právoplatný.

Pokiaľ ide o možnosť opakovaného podávania odvolania, je to tak, že v prípade, keď odvolací súd zistí dôvod na zrušenie napadnutého rozsudku, t. j. laicky povedané – určitú chybu rozsudku zruší rozsudok a má dve možnosti: buď rozhodne vo veci sám a prijme správne bezchybné nové rozhodnutie, alebo vráti vec prvostupňovému súdu na nové konanie a rozhodnutie.

„Odhadnúť, ako dlho bude trvať, kým sa vec dostane do bodu právoplatnosti, je naozaj ‚strieľaním naslepo‘.“

V prvom prípade, rozhodnutie prijaté odvolacím súdom nie je možné napadnúť odvolaním. Ale v prípade druhom, keď je vec vrátená na nové konanie a rozhodnutie prvostupňovému súdu, ide stále o prvostupňové rozhodnutie, voči ktorému je možné podať odvolanie zase.

Možnosť vrátenia veci na nové konanie na prvostupňový súd je práve preto v trestnom poriadku limitovaná a možno k tomu pristúpiť iba v konkrétnych prípadoch. Napríklad, pokiaľ by mal byť obžalovaný uznaný za vinného z ťažšieho trestného činu.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite