Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kočner a Rusko sú vinní, súd im udelil 19 rokov za mrežami

.ivana Šalgová .slovensko

Súd dnes rozhodol v kauze falšovania zmeniek televízie Markíza a marenia spravodlivosti. Senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol o vine Mariana Kočnera a Pavla Ruska.

Kočner a Rusko sú vinní, súd im udelil 19 rokov za mrežami Alexandra Čunderlíková/SITA

senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol. Mariana Kočnera a Pavla Ruska uznal vinnými zo sfalšovania zmeniek a marenia spravodlivosti. 

Predseda senátu Emil Klemanič prečítal rozhodnutie, podľa ktorého im udelil trest odňatia slobody na 19 rokov. Kočner dostal aj peňažný trest 10 000 eur.

Trest si budú odpykávať v zariadení na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Proti rozsudku sa môžu odvolať, čo môžu Kočner s Ruskom urobiť do 15 dní od doručenia rozsudku.

Do pojednávacej miestnosti prišli ráno obaja obžalovaní a využili svoje právo posledného slova. Marian Kočner sa vo svojej reči odvolával na spravodajskú službu, ktorá podľa neho vedela o existencii zmeniek a môže ju dosvedčiť, Rusko spochybnil spravodlivosť súdu. 

Potom, ako obžalovaní pred súdom predniesli svoje posledné slová, opustili pojednávaciu miestnosť a ďalej sa konalo v ich neprítomnosti, o čo sami požiadali. Rozhodnutie súdu si tak nevypočuli priamo na súde a bude im doručené.

„Myslím si, že vyšetrovatelia, ktorí prípad vyšetrovali, odviedli veľmi dobrú prácu a tiež si myslím, že pán prokurátor Šanta odviedol veľmi dobrú prácu,“ povedal po vynesení rozsudku Daniel Lipšic, ktorý v procese zastupoval TV Markíza.  

„Výšku trestu vnímam ako exemplárnu a neprimeranú,“ povedal Kočnerov advokát Marek Para. „Veríme, že ten proces bude úspešný,“ dodal Para, ktorý stále verí v silu dôkazov a svedectiev obhajoby, ktoré chcú ešte predložiť v odvolacom konaní.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite