Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zsolt Gál: Budúcnosť bude bez Bugára

.šimon Jeseňák .rozhovory

„Ja ako volič som veľmi sklamaný. Most som volil a môj hlas skončil na tej nesprávnej strane a som presvedčený, že takýchto voličov sú desaťtisíce. Našou úlohou je, aby sme týmto voličom ponúkli alternatívu a nádej,“ hovorí v rozhovore ekonomický expert MKS Zsolt Gál.

Zsolt Gál: Budúcnosť bude bez Bugára Boris Németh

v roku 2016 ste pôsobili ako poradca strany Most-Híd a boli ste v tíme, ktorý písal ich volebný program.

Mal som ponuku byť aj členom a možno aj kandidátom Mostu, ale tlačil som na to, aby sme verejne deklarovali, že Most nepôjde do vlády so Smerom. Vedenie strany mi vtedy hovorilo, že to nemôžeme spraviť, lebo Matovič.

Béla Bugár sa o tejto téme vyjadroval veľmi ambivalentne na rozdiel od Zsolta Simona. Aká bola vtedy atmosféra v Moste?

Subjektívne som to pociťoval tak, že sa nechceli a nevedeli jasne vymedziť voči Smeru. Niekoľkokrát zazneli aj vyjadrenia, že musíme zabrániť vláde Smeru a SNS. Povedal to Béla Bugár pre TA3, napokon však skončil v koalícii so Smerom a SNS. Na mítingoch pred maďarskými voličmi mali veľmi nejasné vyjadrenia. 

Stanovisko Mostu nebolo jasné. Nemôžeme však od voličov očakávať, že budú politickí analytici, ktorí sledujú každú správu a sú denne nalepení na správach. Posolstvo však bolo jednoznačné: „Viete si predstaviť vládu bez Smeru? My áno.“ To mali na billboardoch.

jednoznačné a explicitné vylúčenie koalície so Smerom zo strany Mostu však nezaznelo.

Áno, komunikačná línia však bola o tom, že chceli zmenu vlády a nechceli vládnuť so Smerom. V rétorike strany však bolo badať akúsi poistku. Vtedy sa to ešte nenazývalo treťou vetou.

ábel Ravasz má teraz dokonca na billboardoch heslo budúcnosť bez tretích viet. Tá budúcnosť vyzerá asi takto: do vlády s Matovičom nepôjdeme, ale s OĽaNO áno. Ako si podľa vás majú ľudia vysvetliť? Optikou z roku 2016 to môže znamenať, že do vlády pôjdeme aj nepôjdeme.

Myslím, že je to gól do vlastnej brány. Keď si to preložím, znamená to budúcnosť bez Bugára. Práve Bugár totiž reprezentuje tretiu vetu. Logika hovorí, že ak je budúcnosť bez tretích viet, tak je aj bez Bugára. 

bude budúcnosť po 30 rokoch bez osoby Bélu Bugára v parlamente?

Áno. Budúcnosť bude bez Bugára a bez Mostu ako takého. Nedostanú sa do parlamentu, lebo všetky prieskumy od relevantných agentúr Focus a AKO im vždy namerali viac percent, ako reálne dostali vo voľbách. Systematicky Most nadhodnocujú. Nehovorím o konšpiračných teóriách, ale o metodických chybách výberu vzorky ľudí maďarskej národnosti, ktorí sú do prieskumu zaradení. Ak má Most okolo 4 percent, bude to znamenať, že reálne majú menšiu podporu a, naopak, v prípade MKS bude výsledok lepší ako v prieskumoch.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite