Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Druhé video proti Kiskovi bolo podľa expertov zostrihané. Tretie neobsahuje nič kompromitujúce

.martin Vančo .slovensko

Dvaja experti na zvuk pre .týždeň potvrdili, že druhé video proti Kiskovi bolo zostrihané. Strana Za ľudí pripúšťa, že sa Kiska mohol so Šuligom stretnúť až trikrát.

Druhé video proti Kiskovi bolo podľa expertov zostrihané. Tretie neobsahuje nič kompromitujúce

z videí proti Andrejovi Kiskovi, ktoré ho majú kompromitovať v jeho pozemkovom spore, sa stala téma, ktorá môže bývalému prezidentovi týždeň pred voľbami výrazne poškodiť. 

Po druhom zverejnenom videu Kiska tvrdil, že video bolo zostrihané, čo však bolo pre laika ťažko rozpoznateľné. 

.týždeň preto oslovil dvoch expertov na zvuk s otázkou, či bola nahrávka naozaj zostrihaná. Zaujímala nás najmä kompromitujúca časť, v ktorej Kiska hovorí, že „nejak to domyslite, však to je malá suma, to vymyslíme“. 

Obaja potvrdili, že nahrávka bola v spornom momente strihaná. „Ten (strih) bol navyše urobený veľmi očividne, takže ho nerobil žiadny profesionál,“ hovorí zvukový majster Tobiáš Potočný. 

Zdôvodňuje to tým, že vo zvukovej nahrávke je vidieť tzv. fade in a fade out a krátky moment ticha, kým profesionál by strih zamaskoval cez prelínanie. Podobné zvukové strihy sa nachádzajú aj v iných častiach nahrávky. 

Už minulý týždeň sme písali, že v Kiskovych častiach sa zdvihne hladina šumu, čo pôsobí ako manipulácia. To by teoreticky mohol spôsobiť aj automatický mód na nahrávacom zariadení, ale podľa zvukového majstra sú tieto zmeny príliš náhle a neprirodzené.

S týmto hodnotením súhlasí aj hudobný režisér Jaroslav Stráňavský. Ten ešte dodáva, že ak bola zvuková stopa manipulovaná, mohol sa zmeniť aj význam rozhovoru. Pokojne stačilo aj vystrihnúť jednu vetu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite