Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Slovensku vznikla nová rómska iniciatíva. Politici prijali ich dvanásť predvolebných požiadaviek

.michal Oláh .slovensko

Memorandum dvanástich požiadaviek rómskej iniciatívy Opre Roma podpísalo sedem dní pred voľbami sedem politických strán. Čo chcú organizátori výzvy dosiahnuť a v čom sú tieto voľby pre Rómov výnimočné?

Na Slovensku vznikla nová rómska iniciatíva. Politici prijali ich dvanásť predvolebných požiadaviek Michal Oláh

voľby budú špeciálne napríklad vysokým počtom Rómov na zvoliteľných miestach kandidátok viacerých politických strán. Tento úspech nadväzuje na posledné komunálne voľby, v ktorých podľa slov zástupcov Opre Roma až päťsto Rómov obsadilo lavice komunálnych poslancov a štyridsaťpäť starostov. 

Riaditeľ iniciatívy Csaba Horváth však vníma podiel Rómov na kandidátkach kriticky. „Áno, je pravda, že v týchto voľbách je najväčší počet rómskych kandidátov, ale ja osobne ich pozície až tak optimisticky nevnímam. Skôr sa mi to v niektorých prípadoch zdá ako účelové oslovovanie rómskych voličov cez rómskych kandidátov.“

Predstavitelia iniciatívy tiež upozorňujú, že na skutočne zvoliteľné miesto, teda do prvej desiatky, dala rómskeho kandidáta iba jedna politická strana. „Potom je až kandidát, ktorý je na pätnástom mieste a ostatní, podľa nášho prehľadu, sú ešte ďalej,“ uviedli členovia združenia. 

memorandum

Opre Roma iniciovala podpis memoranda, v ktorom zaväzuje signatárov politických strán dôsledne presadzovať dvanásť záväzkov vedúcich ku zlepšeniu života Rómov. Podpisu sa zúčastnilo do tristo Rómov z celého Slovenska. 

Prvé tri požiadavky memoranda kopírovali najvážnejšie problémy sociálne vylúčených Rómov: zvýšiť kvalitu a dostupnosť vzdelávania v týchto komunitách, zabezpečiť rómskych asistentov v školách a vysporiadanie nelegálne užívaných pozemkov v chudobných osídleniach. Okrem vzdelania a bývania požadujú zabezpečenie práce s nediskriminačným odmeňovaním, zlepšenie infraštruktúry, zabezpečenie pitnej vody či zmenu umiestnenia Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity, ktorý sídli v Bratislave. 

„Nečakáme, že sa to podarí za štyri roky, chceme však naštartovať zmenu,“ uviedla vedúca organizačného tímu Opre Roma Katarína Krejčíková. Všetkých dvanásť požiadaviek bolo naformulovaných na základe analýzy odpovedí dotazníka združenia rozdaného dvetisíc Rómom.

Ku memorandu sa napokon prihlásili strany Za ľudí, KDH, PS, Spolu, SaS, Most-Híd a SMK. Iniciatíva výnimočne názorovo spojila opozíciu dokonca s časťou koalície. OĽaNO s Dobrou voľbou prekvapivo chýbali. 

čo je Opre Roma? 

Voľný preklad tohto slovného spojenia z rómčiny je „Rómovia vpred“. Združenie Opre Roma je najväčšia nepolitická rómska iniciatíva na Slovensku, ktorá spája desiatky rómskych komunálnych politikov, odborníkov a združení. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite