Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Za Jána a Martinu. Slovenské námestia si pripomenuli vraždu novinára a jeho snúbenice

.ivana Šalgová .slovensko

Dva roky od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice archeologičky Martiny Kušnírovej sa minútou ticha začalo stretnutie na bratislavskom Námestí slobody. Ich odkaz si pripomuli aj ľudia v 65 mestách na Slovensku aj v zahraničí.

Za Jána a Martinu. Slovenské námestia si pripomenuli vraždu novinára a jeho snúbenice Michal Haman 21. február 2020 Námestie slobody, Bratislava: Zhromaždenie za Jána a Martinu, za slušnú krajinu sa začalo minútou ticha pri spomienke na Jána a Martinu.

uprostred pódia na Námestí slobody stojí brána s tvárami Jána a Martiny nesúca nápis „Spojili nás“. Je symbolickým vyjadrením toho, že smrť dvoch mladých ľudí prebudila a spojila Slovensko v hľadaní pravdy. 

K spomienke na ich odkaz sa pridávali aj ľudia v Banskej Bystrici, Košiciach, Bytči, Dolnom Kubíne, Námestove, Lučenci, Nitre, Levoči, Nových Zámkoch, Prievidzi, Žiari nad Hronom a desiatkach ďalších slovenských aj zahraničných miest.

Prítomným na zhromaždení v Bratislave sa prihovorili duchovní, zástupcovia menšín, novinárov a rôznych občianskych iniciatív aj herci a herečky. Spoločne si pripomenuli odkaz Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Strelec ukončil ich životy pred dvomi rokmi, 21. februára 2020, vo Veľkej Mači kvôli tomu, že Ján poukazoval na daňové podvody a korupčné kauzy siahajúce až na najvyššie politické poschodia. 

Hlavným apelom zhromaždení bola výzva k tomu, aby ľudia nezabúdali a šli voliť. „Dnes vieme, že nová a dôveryhodná vláda môže vzísť iba z parlamentných volieb, ktoré budú už o týždeň v sobotu,“ odkázala prítomným Karolína Farská z organizačného tímu Za slušné Slovensko. 

Pozrite si záznam zo stretnutia na Námestí slobody v Bratislave.

18:33 Na záver stretnutia znie námestím už tradične Slovenská hymna v podaní speváka Juraja Benetina. 

18:29 „Od začiatku sme mali dve hlavné podmienky. Prvou bolo vyšetrenie vraždy Jána a Martiny. Našou druhou požiadavkou bola nová dôveryhodná vláda. Dnes vieme, že môže vzísť iba z parlamentných volieb, ktoré budú už o týždeň,“ hovoria spoločne Karolína Farská a Eva Lavríková z iniciatívy Za slušné Slovensko.  

„Akokoľvek voľby dopadnú, nikdy nesmieme zabudnúť na Jána a Martinu, pretože ich odkaz presahuje akékoľvek voľby,“ dodávajú s apelom, aby ľudia neboli ľahostajní a šli budúcu sobotu voliť.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite