Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Týždeň v kampani: Occupy rečnícky pult a iné bizarnosti

.martin Vančo .slovensko

Rukojemnícka dráma v parlamente, vizionár Sulík a Kiskov nový problém. Vybrali a okomentovali sme najdôležitejšie momenty z predvolebnej kampane za uplynulý týždeň.

Týždeň v kampani: Occupy rečnícky pult a iné bizarnosti SITA/Branislav Bibel

occupy rečnícky pult

Mimoriadna schôdza národnej rady sa začala obsadením rečníckeho pultu opozičnými poslancami. Veľa ľudí v prvých momentoch prekvapilo, že túto poslaneckú vzburu nevedie Igor Matovič. 

Ten sa však už zrejme pomaly vžíva do funkcie premiéra a počas tejto rukojemníckej scénky sa snažil hrať rolu racionálneho vyjednávača. Navrhol, aby sa nové opatrenia predložili na prvej schôdzi po voľbách. 

Beblavý a spol. vyskúšali v kampani Matovičovu osvedčenú taktiku deštrukcie a chaosu. Obsadili rečnícky pult, čím záhadným spôsobom paralyzovali funkčnosť našej najdôležitejšej demokratickej inštitúcie. Pre parlamentarizmus ide zrejme o nejaké magické, posvätné miesto, ktorého tajnú moc však poznajú len zvolení poslanci. Trvalo dva dni, kým niekomu z kancelárie národnej rady napadlo postaviť nový rečnícky pult.   

Nie je ani jasné, prečo vlastne poslanci spochybňovali zákonnosť schôdze a kvôli čomu sa chceli obrátiť na ústavný súd. Odvolávali sa na porušenie rokovacieho poriadku a skrátené legislatívne konanie. Lenže aj keď je zneužitie tohto inštitútu len pre potreby predvolebného populizmu vážny problém, argumentácia Beblavého družiny, ktorou spochybňovali zákonnosť schôdze, je rovnako slabá, ako argumenty Smeru pre skrátené legislatívne konanie.

Nakoniec ani nie je isté, či PS/Spolu s týmto teátrom uspela u voličov, čo bol hlavný cieľ. Najlepšie videá z akcie dosahovali na Facebooku len niekoľko desiatok tisíc videní, čo je v kampani štandardom, no na Matovičov výjazd do Cannes sa to ani zďaleka nechytá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite