Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Objavilo sa nové video proti Kiskovi. Je v ňom zmanipulovaná zvuková stopa

.martin Vančo .slovensko

V novom kompromitujúcom videu sa Andrej Kiska rozpráva s kontroverzným podnikateľom Michalom Šuligom o sume dvetisíc eur pre Sirockého, od ktorého kúpil sporné pozemky. Audio v kompromitujúcej časti však bolo manipulované.

Objavilo sa nové video proti Kiskovi. Je v ňom zmanipulovaná zvuková stopa YouTube

anonym dnes poslal redakciám ďalšie kompromitujúce video na Andreja Kisku. Ide o toho istého anonyma, ktorý poslal minulý týždeň video zjavne zinscenovaného rozhovoru Michala Šuligu so šéfom popradského podsvetia Milana Reichela.

Šuliga je človek, ktorý Kiskovi sprostredkoval kúpu sporných pozemkov vo Veľkom Slavkove. V najnovšom videu vystupuje so samotným Kiskom. Stretnutie sa malo uskutočniť v decembri 2019.

Podľa viacerých médií je kompromitujúca predovšetkým časť, v ktorej sa spomína Július Sirocký. Ten predal Kiskovi sporné pozemky. V celej kauze však bol pravdepodobne len bielym koňom. Po tom, ako Kiska prehral spor na súde, sa od neho snaží získať späť svoje peniaze. Ide o približne dvetisíc eur. 

Autor videa sa nám snaží ponúknuť príbeh, podľa ktorého chcel Kiska posunúť peniaze Sirockému s tým, že on mu ich následne vráti, čím sa uzavrie jeho kauza. 

„Ja akurát chcem, že potom jak Julovi tých 2000 posunieš? Zavoláš? Niekto donesie?“ pýta sa Šuliga Kisku na videu.

„Nejak to domyslite, však to je malá suma, to vymyslíme,“ odpovedá Kiska. 

manipulácia so zvukom

Tento rozhovor však s najväčšou pravdepodobnosťou neprebiehal tak, ako je prezentovaný vo videu. 

Väčšinu času rozpráva Šuliga a Kiska mu len sporadicky odpovedá. V kompromitujúcich častiach nevidíme žiaden obraz, ktorý by dokazoval zhodu videa so zvukom. Práve pri absencii obrazu je jednoduchšie manipulovať so zvukom, čo sa pravdepodobne aj stalo.

Z videa sme si vyextrahovali zvuk a skúsili ho zosilniť cez audiosoftvér. V krátkej časti, v ktorej Kiska začína hovoriť kompromitujúcu vetu (od 7:46), je evidentný sek, za ktorým nasleduje silnejší šum. Hladina šumu sa opäť vráti do normálu, keď začne rozprávať Šuliga. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite