Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Úrad hrozí novinárom pokutou. Jeho šéfka pracovala pre Kočnera

.tomáš Madleňák .slovensko

Slovenský Úrad na ochranu osobných údajov hrozí českému investigatívnemu centru desaťtisícovou pokutou, ak neprezradí zdroj videa z Trnkovej kancelárie. Šéfka úradu bola Kočnerova kamarátka a pracovala preňho.

Úrad hrozí novinárom pokutou. Jeho šéfka pracovala pre Kočnera SITA/Michal Burza Dnešná šéfka Úradu na ochranu osobných údajov v minulosti pracovala pre politikov aj mafiánov. Na fotografii počas tlačovej konferencie o búraní PKO, v roku 2009 zastupovala investora Henbury Development s.r.o.

minulý rok investigatívni novinári zverejnili video, na ktorom Marian Kočner inštaluje kameru v pracovni generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. Na túto kameru si Trnka nahral aj rozhovor s Jánom Počiatkom.

Úrad na ochranu osobných údajov sa pár dní pred Vianocami 2019 začal novinárov z Investigace.cz pýtať, odkiaľ toto video majú. Hrozí im aj pokutou 10 miliónov eur, pokiaľ nebudú spolupracovať. 

České centrum pre investigatívnu žurnalistiku upozorňuje, že má právo aj povinnosť chrániť svoje zdroje. Postup úradu sa rozhodla prešetriť aj ombudsmanka Mária Patakyová. 

Denník SME a portál Aktuality.sk dnes upozornili, že šéfka tohto úradu Soňa Pőtheová v minulosti pracovala pre mafiána Mariana Kočnera. 

Jej PR agentúra preňho pracovala, keď v roku 2006 kandidoval na bratislavkého primátora. Pőtheová ho osobne pripravovala na tlačové konferencie. Ďalej s ním komunikovala cez aplikáciu WhatsApp minimálne do roku 2017.

Túto komunikáciu sme získali z dát v tzv. „Kočnerovej knižnice“, ktorú pre vybraných slovenských novinárov sprístupnila medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK).

kamarátka Kočnera

Novinári sa pokúšajú získať stanovisko od Pőtheovej od 9. januára 2020, neúspešne. Šéfka úradu je vraj stále na dovolenke, z ktorej sa vráti až po voľbách. 

Komunikácia Kočnera a Pőtheovej cez WhatsApp vyznieva ako správy medzi dvoma priateľmi. Väčšinu z nich si vymenili už v čase, keď Pőtheová šéfovala Úradu na ochranu osobných údajov. Na jeho čele je od roku 2015.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite