Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kočner s Haščákom dohadovali články v Pluske, želali si vládu Smeru

.tomáš Madleňák .slovensko

Jaroslav Haščák pred Špecializovaným trestným súdom vypovedal ako filantrop, ktorý si váži prácu nezávislých médií a ich význam pre ochranu demokracie. Z esemesiek, ktoré si vymieňal s obžalovaným Marianom Kočnerom, vyplýva niečo iné. Aj ovplyvňovaním médií chceli pomôcť Smeru, aby zostavil vládu.

Kočner s Haščákom dohadovali články v Pluske, želali si vládu Smeru OCCRP Jaroslav Haščák (druhý zľava) na oslavy 50-tych narodenín Mariana Kočnera. Na fotografii zľava: partner Penty Eduard Maták, Jaroslav Haščák, Karolína Kočnerová a Marian Kočner.

kontakty spolumajiteľa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka a podnikateľa z mafiánskych zoznamov Mariana Kočnera boli omnoho častejšie a dôvernejšie, než Haščák dnes priznáva. S Kočnerom si minimálne od roku 2015 často písali o spoločných podnikateľských zámeroch, ale aj o médiách a ich ovplyvňovaní.

Vyplýva to zo správ cez aplikáciu WhatsApp v mobilnom telefóne Mariana Kočnera, ktorý zabavili vyšetrovatelia počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prístup k nim máme vďaka „Kočnerovej knižnici“, ktorú spustili a pre vybraných slovenských novinárov sprístupnili medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP a Investigatívne centrum Jána Kuciaka.

Jaroslav Haščák v januári 2020 vypovedal na Špecializovanom trestnom súde vo veci vraždy Jána Kuciaka, pretože Kočner mu pred vraždou napísal správu: „Inak, pracujem na odj*baní ču*áka.“ Haščák ju vysvetľuje tak, že si písali o odstavení vyšetrovateľa Gorily.

Pred súdom Haščák vypovedal aj o svojom vzťahu k médiám, ktoré Penta vlastní alebo spoluvlastní. Vraj sa Kočnerovi snažil vysvetliť, že médiá sú naozaj nezávislé a je to iné ako v bežných obchodných spoločnostiach. V médiách totiž majiteľ do obsahu zasahovať nemá, „čo sme my v značnej miere rešpektovali“. Správy s Kočnerom však hovoria o niečom inom.

Kočner s Haščákom si boli podľa esemesiek blízki. Kočner ho pozýval napríklad do divadla, hovorili spolu o politike, často sa stretávali. Najzaujímavejšie sú správy, podľa ktorých sa Haščák s Kočnerom snažili ovyplyvňovať médiá. 

Spoločne napríklad vybavovali články, ktoré mali ovplyvniť zloženie vlády po voľbách v roku 2016. Nadávali na Borisa Kollára, ktorého volali „Vlekár“ (vlastní lyžiarske stredisko na Donovaloch) a snažili sa do médií, ktoré patria pod Pentu, dostať negatívne články o ňom.

Jaroslav Haščák vedel, že v redakcii jedného z médií, ktoré vlastní, pracuje aj novinárka, ktorú platí Kočner. Riešil s ním aj úniky informácií z tejto redakcie, podporu zaplatenej novinárky a kauzu Čistý deň. 

O reakciu sme poprosili priamo Jaroslava Haščáka a Pentu, odpísali nám však iba na otázky týkajúce sa Čistého dňa. „Marián Kočner napriamo komunikoval s novinármi, nepotreboval k tomu sprostredkovateľa a ani zásahy p. Haščáka,“ napísali nám. Na otázky o zvyšných komunikáciách, z ktorých vyplýva neprimeraný vplyv na médiá, ktoré Penta vlastní, však nekomentovali.

články po voľbách

Po voľbách, ktoré boli 5. marca 2016, si Kočner a Haščák vymenili veľa správ o tom, ako bude vyzerať budúca vláda. Obaja mali obavy a zjavne si priali, aby sa pri moci udržal Smer-SD. Reálne videli dve možnosti: vláda Smeru, SNS a Mostu-Híd, alebo „zlepenec“. Kočner predpokladal skôr prvú možnosť, ďalší vývoj mu dal za pravdu.

6. 3. 2016:

K: „Smer SNS Most? Vláda národného porozumenia ?“

K: „Alebo krvavé oči zlepenca (to by však musel s nimi  ísť Andrej...)“

H: „Andrej (Danko – pozn. red) to rozhodne.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite