Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

OĽaNO klame o ankete. Potichu zmenilo podmienky ochrany osobných údajov

.martin Vančo .slovensko

Hnutie OĽaNO získalo od viac ako 50-tisíc ľudí osobné údaje v rozpore s GDPR. Včera potichu zmenilo v ankete podmienky ochrany osobných údajov a teraz o tom klame.

OĽaNO klame o ankete. Potichu zmenilo podmienky ochrany osobných údajov FB/OĽaNO

v Matovičovej ankete nastal zaujímavý zvrat. Aj po tom, ako .týždeň priniesol informácie, že anketa je podľa právnych expertov v rozpore s nariadením EÚ o ochrane osobných údajov (GDPR), hnutie OĽaNO kritiku vytrvalo odmietalo.  

V stredu večer však už boli na webe ankety nové podmienky ochrany osobných údajov. 

Absurdné na tom je, že v OĽaNO tvrdia, že podmienky nezmenili. „Podmienky ochrany osobných údajov na stránke nie sú zmenené,“ napísal hovorca strany Matúš Bystriansky. „Doposiaľ získané osobné údaje boli získané v súlade s podmienkami spracúvania osobných údajov.“

.týždeň si však stihol urobiť screenshoty pôvodných podmienok. To, že boli zmenené, potvrdzujú aj právnici, ktorí k podmienkam písali svoje stanoviská.

OľaNO do nich doplnilo nový účel zbierania a spracovávania údajov: okrem priameho marketingu pribudlo ako účel aj vyhodnotenie hlasovania. Taktiež sa rozšíril rozsah spracovávaných osobných údajov – pribudol údaj o sympatii s politickou stranou. Admin stránky doplnil aj kontaktný údaj na zodpovednú osobu a prevádzkovateľa. A nová je aj možnosť odvolať súhlas so spracovaním osobných údajov emailom. 

Tu je porovnanie poslednej časti podmienok, ktorá sa zmenila najviac:

Pôvodné znenie podmienok ochrany osobných údajovPôvodné znenie podmienok ochrany osobných údajov

Upravené znenie podmienok ochrany osobných údajov

Upravené znenie podmienok ochrany osobných údajov

Podmienky ochrany osobných údajov pripravoval expert hnutia Igor Dušenka. Ten v reakcii na kritiku vypracoval aj vlastnú právnu obhajobu. Experti, ktorých oslovil .týždeň, však aj túto právnu argumentáciu spochybňovali

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite